Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zábery staré 20 rokov zachytili Kaliňáka po mafiánskom útoku: Koncipient na nočnej prechádzke?!

Šokujúci záber - Kaliňák bol pri výbuchu granátu pred Bugárovým domom Zobraziť galériu (10)
Šokujúci záber - Kaliňák bol pri výbuchu granátu pred Bugárovým domom (Zdroj: Foto: Archív, RTVS)

BRATISLAVA – Minister vnútra prežíva ťažké chvíle. Kvôli stykom s podnikateľom Ladislavom Bašternákom a podivným bankovým prevodom má čo verejnosti vysvetľovať. Dvojka v Smere však mlčí aj v ďalšom prípade, ktorý sa objavil iba pred pár týždňami takmer bez povšimnutia. Kaliňák sa totiž v dokumente o mafiánskom gangu z 90. rokov objavil na záberoch v chúlostivej situácii.

V dokumentárnom cykle Mafiáni v diele venovanom skupine pápayovcov sa objavili archívne zábery z vtedajších správ štátnej televízie. Konkrétne išlo o incident pred domom vtedajšieho opozičného poslanca Bélu Bugára. Mafiánsky klan mu mal dať najavo, kto je pánom v meste. Preto Bugárovi niekto hodil pred dom granát. Na záberoch je vidieť, ako celé miesto monitoruje polícia, vo vystrašenom dave však mohli diváci vidieť niečo zaujímavé. V družnom rozhovore totiž v nočnej hodine pár minút po nevydarenom atentáte zachytili kamery práve Kaliňáka s Bugárom. Súčasný minister vnútra však v tom čase o kariére v politike ešte ani nesníval. Bol koncipientom v advokátskej kancelárii, ktorá sa o pár rokov neskôr už pod iným menom zviditeľnila v kauze Tipos. 

Zábery staré 20 rokov
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Archív, RTVS)

Útok na Bugára bol spájaný práve s mafiánskym odkazom. Dôvodom bolo to, že sa na pôde parlamentu príliš zaujímal o aktivity podsvetia.

Zábery staré 20 rokov
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Archív, RTVS)

Zábery staré 20 rokov
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Archív, RTVS)

Čo na to politici?

Aj preto sme sa zaujímali, čo robil Kaliňák na mieste činu, odpovede sme sa však nedočkali. Prekvapený našimi otázkami bol aj samotný Bugár. Ten si totiž nič nepamätá a podľa neho asi ide o fotografiu, ktorá pochádza z neskoršieho obdobia. 

Gang pápayovcov

Koncom deväťdesiatych rokov minulého storočia otriasla celým Slovenskom brutálna mafiánska poprava. V reštaurácii Fontána v Dunajskej Strede dodnes neznámi páchatelia vyvraždili 10 členov obávaného gangu pápayovcov.

Na oslave 31. narodenín Mikuláša Černáka (úplne vľavo) bol aj dunajskostredský boss Tibor Pápay (úplne vpravo)
Zobraziť galériu (10)
Na oslave 31. narodenín Mikuláša Černáka (úplne vľavo) bol aj dunajskostredský boss Tibor Pápay (úplne vpravo)  (Zdroj: Facebook)

V divokých 90-tych rokoch minulého storočia ovládal Tibor Pápay alias Papa Joe svojím obávaným mafiánskym terorom južné Slovensko. Centrálou sa mu stala Dunajská Streda.  Podľa expertov nebol Pápay ničím výnimočný. Bol bežným kriminálnikom, ktorého v čase revolučných zmien uväznili, vďaka amnestii sa dostal na slobodu. "Bol jednoduchý, primitívny, agresívny, násilný a nemal žiadny intelekt," opísal Pápaya pre dokumet RTVS publicista Milan Žitný.  

Pápay vládol niekoľko rokov bezohľadnou a tvrdou mafiánskou rukou spoločne so svojou skupinou. V okolí bol obávaným bossom, ktorého sa ľudia báli. 

bar Fontána v Dunajskej Strede, kde sa pápayovci schádzali
Zobraziť galériu (10)
bar Fontána v Dunajskej Strede, kde sa pápayovci schádzali  (Zdroj: Foto: TASR)

Najkrvavejšia poprava v dejinách

Dňa 25. marca 1999 v dunajskostredskom bare Fontána, kde sa mafiáni schádzali, došlo k nakrvavejšiemu masakru v novodobých dejinách Slovenska. Po brutálnej streľbe padlo k zemi 10 mužov. Dodnes neznámi páchatelia vyvraždili gang pápayovcov. 

Upozornenie. Zábery nie sú vhodné pre osoby mladšie ako18 rokov a pre citlivé povahy.

Zábery staré 20 rokov
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Zábery staré 20 rokov
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TASR)

  

Viac o téme: MafiaDunajská StredaTibor Pápay
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu