Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Záver apríla trhal rekordy: Počasie nás takto potrápilo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Záver apríla je v tomto roku na Slovensku chladný, predovšetkým na západe územia krajiny. Relatívne nízke teploty sa vyskytovali najmä v noci. Skonštatovali to meteorológovia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Aj v minulosti sa v nížinách vyskytol v závere apríla mráz vo výške dva metre nad zemou. Výnimočnosť situácie posledných dní je v tom, že na viacerých miestach na západe krajiny bolo takto chladno až v troch rôznych dátumoch počas poslednej aprílovej pentády (26.4.-30.4.), vysvetlili Pavol Beránek, Cyril Siman a Peter Kajaba.

Chladný ráz počasia ilustrovali na príklade Piešťan, kde mrzlo v utorok (26.4.), vo štvrtok (28.4.) i v piatok (29.4.). Najsilnejší mráz tu SHMÚ pozoroval v utorok, a to až – 5,1 stupňa Celzia. "Bola to, samozrejme, rekordná hodnota, takto chladno nebolo v tejto stanici ani raz minimálne za posledných 65 rokov," skonštatovali meteorológovia. Vo štvrtok bolo v Piešťanoch – 2,6 a v piatok - 1,7 stupňa Celzia. 

Zo staníc s nadmorskou výškou do 1200 metrov bola najnižšia teplota v úrovni dva metre nad zemou nameraná počas posledného aprílového týždňa v Novej Lehote pri Handlovej. V nadmorskej výške 597 metrov bolo v utorok nad ránom –6,8 stupňa Celzia.

Na Slovensku je záver tohtoročného apríla na niektorých miestach veľmi chladný, ešte chladnejšie bolo v piatok (29.4.) v Českej republike, a to na niektorých miestach v polohách okolo 1000 m nad morom. Napríklad v stanici Kvilda – Perla namerali vo výške dva metre nad povrchom -15,2 stupňa Celzia. Takto chladno tu počas posledných piatich dní apríla nebolo nikdy v histórií pozorovaní.

Premenlivosť počasia v apríli má viacero príčin. Súvisí predovšetkým s nestabilnou polohou frontálnej zóny, ale i so zväčšujúcim sa množstvom slnečného žiarenia, ktoré prinášajú stále dlhšie dni. V Arktíde sa súčasne ešte stále nachádzajú pomerne veľké zásoby studeného vzduchu. Preto na území Slovenska je často v apríli zaznamenaný výskyt prvého letného dňa, ale poľnohospodári a záhradkári musia počítať i s mrazmi, a to aj v nížinách. 

Za vhodnej situácie, ako je prílev studeného vzduchu a následne utíšenie vetra a zmenšenie oblačnosti počas noci, môžu mať mrazy aj plošne rozsiahlejší výskyt. Na začiatku apríla ešte zväčša nespôsobujú väčšie škody, v závere mesiaca však bývajú následky pre poľnohospodárov, ovocinárov a záhradkárov vzhľadom na vyšší stupeň vývoja vegetácie značné.

Viac o téme: ZimaAprílPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu