Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Utečenci zmenili trasu svojej migrácie, upozorňujú Nemci: Slovensko a Česko v pozore!

(Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Po uzavretí balkánskej cesty sa zvýšil počet utečencov pašovaných do Nemecka cez Českú republiku, uviedli bavorské noviny Passauer Neue Presse (PNP). Minister vnútra Milan Chovanec sa ale proti tvrdeniu ohradil, informácie novín nie sú podľa neho pravdivé. Nemecko a Rakúsko sa obávajú, že v lete vzrastie počet migrantov, ktorí sa budú chcieť do strednej Európy dostať z Líbye cez Stredozemné more. Ministri vnútra oboch krajín vyzvali Taliansko, aby tomu zabránilo.

Podľa bavorského denníka PNP vedie cez Česko nová trasa pašerákov utečencov. Svoje tvrdenie doložil údajmi nemeckej polície, podľa ktorých len tento týždeň zasahovala u dolnobavorsko-českej hranice proti obchodníkom v 14 prípadoch. Podľa zástupcu spolkovej polície v Bavorsku ide zatiaľ o ojedinelé prípady, označil ich ale za varovanie do budúcnosti.

Na to, že kroky rakúskej vlády smerujúce k obmedzeniu počtu žiadateľov o azyl povedú k zvýšeniu migračného tlaku na ostatné európske krajiny, upozornil už vo štvrtok odborník na migráciu z univerzity v nemeckom Osnabrücku Jochen Olten. Ako príklad novej tranzitnej krajiny uviedol okrem iného Česko.

Podľa českej polície ale nič nenasvedčuje tomu, že by sa ČR stala pre utečencov tranzitnou krajinou. Hovorkyňa cudzineckej polície Kateřina Rendlová dnes ČTK povedala, že počty zaistených cudzincov na českom území sú v posledných dňoch v podstate nulové. Polícia má cez desať mesiacov kvôli migračnej kríze zvýšenú pohotovosť. Za ten čas bolo v ČR zachytených 3440 cudzincov.

V nemeckej Postupime sa dnes zišli ministri vnútra Nemecka a Rakúska Thomas de Maizière a Wolfgang Sobotka. Vyjadrili obavu, že v lete začnú do strednej Európy migranti prúdiť cez Taliansko. Rím vyzvali, aby tomu zabránil. Rakúsko sa možnému príliv migrantov z Talianska snaží predísť plánovaným sprísnením režimu na alpskom prechode pri Brennerskom priesmyku. "Pripravíme zariadenia na hranici, ploty ale stavať nebudeme, kým si to situácia nevyžiada," uviedol Sobotka. Rímu chcú Berlín a Viedeň pomôcť, registrácia a ubytovanie migrantov je podľa nich ale talianskov povinnosťou.

Podľa rakúskeho ministra čaká v Líbyi na cestu za lepším životom v Európe v súčasnosti medzi 200.000 a miliónom ľudí. Zhruba 70 percent z nich sú ekonomickí migranti, uviedol Wolfgang Sobotka.

V Nemecku sú naďalej terčom trestných činov ubytovne pre žiadateľov o azyl. Len tento rok polícia zaznamenala 368 deliktov, za celý minulý rok 1031. Motívom drvivej väčšiny z nich - od sprejovania nenávistných nápisov po podpaľačské útoky - bol podľa kriminalistov krajne pravicový názor páchateľov.

Viac o téme: TrasaRakúskoUtečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu