Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Američania prvýkrát ukázali svoju pýchu: FOTO stroja, ktorý mieri na Slovensko!

Rovno z výrobnej linky v USA. Zobraziť galériu (3)
Rovno z výrobnej linky v USA. (Zdroj: Twitter)

BRATISLAVA - Už sa blížia. Na Slovensko čochvíľa dorazia americké vrtuľníky, známe Black Hawky. Dohoda o ich kúpe sa zrodila už pred rokom, no iba predvčerom sa po prvýkrát oficiálne pochválili úrady spoza veľkej mláky.

Fotkou sa pochválila slovenská ambasáda v Spojených štátoch.  "Prvý UH-60 Black Hawk pre Slovensko na výrobnej linke," napísali na Twitteri. Snímka zachytáva vrtuľník so slovenskou vlajkou.

 

Dohoda sa upiekla pred rokom

Vrtuľníky Sikorsky UH-60 Black Hawk, ktoré začnú prichádzať od budúceho roka do výzbroje slovenskej armády, budú mať podobnú výbavu ako tie, ktoré dnes používa Švédsko či USA. Podľa veliteľa vzdušných síl OS SR Miroslava Korbu nebudú mať slovenské vrtuľníky raketovú výzbroj. V pláne je však guľomet vo dverách vrtuľníka.

Zniesol ranu z raketometu

Korba pripomenul, že dochádza k obmene viacúčelových vrtuľníkov Mi-17 a nie bojových vrtuľníkov. "Riadená alebo neriadená raketová výzbroj, to je záležitosť skôr bojových vrtuľníkov ako tohto vrtuľníka," priblížil veliteľ vzdušných síl. Ako dodal, vrtuľníky, ktoré dostane naša armáda budú najmodernejšou verziou tohto stroja. Ich súčasťou bude napríklad najnovšia avionika, či nočné videnie. "Túto výbavu má momentálne aj Švédsko," dodal.

Exminister obrany Martin Glváč
Zobraziť galériu (3)
Exminister obrany Martin Glváč  (Zdroj: mosr.sk)

"Slovenské vzdušné sily dostanú Black Hawk UH-60M, ktorý má vo svojej leteckej flotile aj americká armáda," pripomenul inžinier spoločnosti Sikorsky Jeo Palumbo. Rovnaké budú komunikačné či navigačné systémy. Výnimočnosť tohto typu vrtuľníka je podľa inžiniera v tom, že dokážu pôsobiť v rôznych klimatických podmienkach. Dokonca v Turecku dokázal ustáť zásah strely RPG. "Bolo zasiahnutý, ale napriek tomu sa dokázal vrátiť na základňu," dodal.

Viac o téme: ArmádaUSASlovenskoBlack hawk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu