Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Politický thriller Únos: Surový príbeh o únose prezidentovho syna a smrti Remiáša

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: foto:)

BRATISLAVA - Nový film režisérky Mariany Čengel Solčanskej Únos je inšpirovaný zločinnými udalosťami deväťdesiatych rokov. Do kín príde 2. marca 2017. Pôjde o prvý politický thriller v dejinách porevolučnej slovenskej kinematografie.

Únos vychádza zo smutných udalostí mladej slovenskej demokracie. Autorka scenáru a režisérka Mariana Čengel Solčanská sa nechala inšpirovať dobou a udalosťami okolo únosu prezidentovho syna a podozrivým prepojením medzi zločinom, mafiou, tajnou políciou a mocou v polovici deväťdesiatych rokov minulého storočia.

Politický thriller Únos: Surový
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: TASR)

David Hartl
Zobraziť galériu (5)
David Hartl  (Zdroj: foto:)

Únos nechce byť žiadnym dobovým dokumentom. "Nechcela som nakrútiť rekonštrukciu udalostí, ale film, ktorý rozpráva príbeh o zničených životoch. Je to môj vlastný príbeh o tom, že život jednotlivca musí vždy znamenať viac než svojvôľa štátu a moci," hovorí  scenáristka a režisérka filmu Mariana Čengel Solčanská. Príbeh nie je dobovým láskavým retro filmom či úsmevným spomínaním. Žánrovo ide o politický thriller, preto je od začiatku do konca temný - príbehom a udalosťami, postavami, atmosférou aj spôsobom použitia filmového jazyka. Dobro a zlo v tomto prípade neexistujú. Sú len mŕtvi a tí, čo prežili.

Michal Kováč ml.
Zobraziť galériu (5)
Michal Kováč ml.  (Zdroj: TASR)

"Sme inšpirovaní životom a udalosťami, ktoré zanechali dodnes otvorené rany na slovenskej spoločnosti," hovorí Mariana Čengel Solčanská. "Prípad únosu prezidentovho syna je dodnes oficiálne nevyriešený. A ak aj nevyriešený zostane, bude tu už navždy film, ktorý je inšpirovaný týmito udalosťami a hovorí filmovým jazykom o dobe, v ktorej sme žili, o spravodlivosti, ktorá má zaviazané oči a o morálke mocných, ktorí neváhali siahnuť na životy iných, aby si ochránili moc."

Politický thriller Únos: Surový
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto:)

V súčasnom období sa ešte nakrúcajú záverečné scény, posledná klapka bude v júni. Film bude mať premiéru 2. marca 2017. Na plátne sa v hlavných úlohách predstavia David Hartl, Rebeka Poláková, Daniel Heriban, Vladislav Plevčík, Maroš Kramár, Milan Ondrík, Juraj Hrčka, Ingrid Timková, Kristína Farkašová a ďalší.

Politický thriller Únos: Surový
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: foto:)

Slovenská scenáristka a režisérka Mariana Čengel Solčanská je autorkou štyroch celovečerných hraných filmov: Legenda o lietajúcom Cypriánovi, Obhliadka, Miluj ma alebo odíď a rozprávky Láska na vlásku. Producentom filmu Únos je spoločnosť  JMB Film and TV Production, ktorá má na svojom konte viaceré úspešné slovenské filmy.

Viac o téme: FilmRobert Remiáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu