Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šokujúce zistenia o obľúbenom produkte záhradkárov: Ničiteľ burín spôsobuje rakovinu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: TASR, roundup.com.au)

BRATISLAVA - So šokujúcou správou prišla Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny IARC. Obľúbený postrek poľnohospodárov a záhradkárov Roundup, ktorý ničí neželané buriny, môže byť smrteľný. Herbicíd je totiž podľa IARC vysoko karcinogénny.

Roundup je najobľúbenejším výrobkom, ktorý využívajú poľnohospodári a záhradkári na ničenie neželaných burín. Ide o veľmi účinný postrek, ktorý vyrába americká spoločnosť Monsanto. Vyzerá to tak, že používatelia obľúbeného herbicídu si budú musieť už čoskoro hľadať náhradu. 

Podľa najnovšej štúdie totiž Roundup obsahuje látku glyfozát. S najväčšou pravdepodobnosťou spôsobuje podľa odborníkov rakovinu. Povolenie na používanie glyfosátu v Európsklej únii vyprší koncom júna tohto roku. V hre je teraz otázka, či dostane povolenie na ďalších 15 rokov. Na to pochopiteľne najviac tlačia dodávatelia a samotní výrobcovia. Európska komisia by o ďalšom osude mala rozhodnúť v polovici mája.

Šokujúce zistenia o obľúbenom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: TASR, roundup.com.au)

Kontroverzná chemikália

I keď so správou o karcinogénnom glyfosáte prišla IARC, štúdie o vplyvoch chemikálie sa rozchádzajú. Ako informuje examiner.com, Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny zaradila pesticíd na zoznam "pravdepodobne karcinogénnych látok" do tzv. skupiny 2A. Patrí tam rad chemikálií, no popri nich je tam aj napríklad červené mäso. 

Pár mesiacov po zverejnení štúdie IARC prišiel Európsky úrad pre bezpečnosť potravín EFSA s úplne opačnou štúdiou. Podľa úradu glyfozát zrejme karcinogénny vôbec nie je.

Šokujúce zistenia o obľúbenom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: TASR, roundup.com.au)

Protichodné výsledky

O problematike glyfozátu sa teda sporia dve významné inštitúcié. V každom prípade ide o miliardový biznis amerického giganta Monsanto, ktorý účinnú látku proti burinám vyvinul pred 40 rokmi. Podľa odborníkov došlo k protichodným výsledkom štúdií kvôli tomu, že každá pri svojej analýze zohľadňovala iné kritériá. Je totiž veľký rozdiel, keď sa posudzuje nebezpečenstvo či riziko. Napríklad, ak niekto užíva lieky, požitie ich zvýšeného alebo vysokého množstva je nebezpečné. Na druhej strane je ale otázka rizika, a teda či to vôbec urobíme.   

Presné výrobné zloženie Roundopu vzhľadom na výrobné tajomstvo nie je oficiálne zverejnené. Osud výrobku doteraz nie je jasný, aj keď sa europoslanci vyslovil za predĺženie povolenia, no len na sedem rokov namiesto pôvodných 15-tich.  

 

 

Viac o téme: PostrekHerbicídRoundup
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu