Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kotlebovu chybu pocítia tisícky Stredoslovákov: Milióny sú fuč, kvôli týmto prešľapom!

Marian Kotleba
Marian Kotleba (Zdroj: YouTube/Kotleba - ĽSNS)

BANSKÁ BYSTRICA - Odišli s dlhým nosom. Vyše dvadsiatka starostov z okresu Rimavská Sobota prišla prosiť o peniaze Krajský parlament v Banskej Bystrici na opravu ciest. Ale nedočkali sa. Niektorí z toho vinia nedostatok eurofondov. Tie zase župe chýbajú aj z dôvodu zastaveniu čerpania kvôli rodinkárstvu Mariana Kotlebu.

V Banskobystrickom samosprávnom kraji sa čoskoro začne s opravami najdramatickejších úsekov ciest II. a III. triedy, ktoré sú v správe Banskobystrickej regionálnej správy ciest. V prvej etape je na to vyčlenených zhruba 2,7 milióna eur. Rozhodli o tom krajskí poslanci, keď včera schválili materiál s vyčlenenými úsekmi ciest, ktoré sa začnú opravovať ako prvé. No predsa len sa nájdu nespokojenci. Dediny v okrese Rimavská Sobota musia počkať. Ich starostovia sú nespokojní, niektorí za to vinia chýbajúce eurofondy, ktoré župe chýbajú z dôvodu rodinkárstva na BBSK.

Chýbajú eurofondy

Krajský parlament v Banskej Bystrici v pondelok neschválil peniaze na opravu ciest pre okres Rimavská Sobota. Na zasadnutie krajských poslancov prišlo aj 25 nespokojných starostov z tohto okresu, kde na opravu ciest budú musieť nejaký čas počkať. Tí sa snažili presvedčiť poslancov, aby im schválili viac peňazí.

"Môžem povedať, že som veľmi sklamaní z poslancov. Tam, kde vyčlenili tie peniaze, keby z toho trošku ubrali, vyšlo by im aj pre nás dačo, tak by to bolo lepšiš. Nespokojní sú všetci, preto odchádzame všetci s dole hlavou," povedal pre TA3 Vojtech Menyhart, starosta Pavloviec "Pomaly už ani traktor neprejde do dediny, lebo cesta je v takom stave," nechal sa počuť pre televíziu starosta Jozef Madarász z Neporadze.

Zlyhala komunikácia

Norbert Keszi zo Štrkovca si zase myslí, že je to o lobingu. "To je o lobovaní a lobingu a jednoducho, my to akože z našej moci nevieme ovplyvniť." Starostovia z Rimavskej Soboty sa podľa župana a poslancu Národnej rady Kotlebu nedohodli. "Tam to zlyhalo na vzájomnej komunikácii poslancov. Aby sa to už nestávalo, schválili sme taký ochranný mechanizmus, že za rozdelenie  cestných úsekov v jednotlivých okresoch kraja, ktoré sa majú prioritne opravovať, budú musieť byť podpísaní všetci poslanci v danom okrese," dodal Kotleba.

V druhom kole dostanú viac, a to z prebytku hospodárenia. Aj Keszi aj Menyhart sú však pesimisti. "Možno keby boli tie eurofondy, možno že by bolo lepšie," povedal Menyhart. O tie prišli kvôli zamestnávaniu načierno na BBSK. Podľa Kotlebu je vec na súde a ako dodal "nič sa v tej veci nerobí".

Výsledok Kotlebovho bačovania

Problém si všimol aj bývalý poslanec parlamentu Martin Chren. Podľa neho je nedostatok peňazí výsledkom Kotlebovej politiky. "Kotleba bačuje. Tvári sa, že šetrí, no v skutočnosti len prichádza o peniaze kvôli neschopnosti a porušovaniu zákona - a to všetko na úkor ľudí, ktorí chodia po zlých cestách, do horších nemocníc, ich deti do horšie fungujúcich škôl. Tak vyzerá vláda kotlebovcov v praxi - plus kamarátšafty a kšeftíky pre holohlavých kamarátov," myslí si Chren.

Kotlebovo hospodárenie kritizoval aj nezaradený poslanec a exminister životného prostredia Zsolt Simon. Simon tvrdí, že predseda BBSK škodí občanom tým, že pre nelegálne zamestnávanie kraj nebude môcť čerpať prostriedky z eurofondov vo výške približne 135 miliónov eur. "Celý región oberá o prostriedky na rozvoj. Pre neodbornosť predsedu nebudú peniaze na opravu ciest II. a III. triedy, sociálne zariadenia či stredné školy, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti VÚC," povedal ešte v januári Simon. Kotleba v minulosti prišiel o milióny z eurofondov pre domovy sociálnych služieb a tiež pre zamestnávanie načierno svojho ochrankára.

Viac o téme: BBSKMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu