Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Výsmech a hanba: VIDEO reakcie dánskych učiteľov na výšku platu ich slovenských kolegov

Slovenským učiteľom nie je čo závidieť Zobraziť galériu (3)
Slovenským učiteľom nie je čo závidieť (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Učitelia zo základnej školy Gronnevang v Dánsku sa nestačili čudovať, keď sa dozvedeli, koľko zarábajú ich slovenskí náprotivkovia. Čo si o tom myslia a ako na túto informáciu zareagovali? Presvedčte sa sami.

Mnohí slovenskí učitelia zarábajú 600 eur, čo je v prepočte 4500 dánskych korún. Je to dosť na krajinu patriaciu do EÚ? Tak znela otázka, na ktorú odpovedala šestica dánskych učiteľov. "Je to desivé, že dostávate také nízke mzdy. To by nemalo byť možné," povedala dánska učiteľka Evy Gastrup Thorsted na videu, ktoré vytvoril učiteľ pôsobiaci v Dánsku a Iniciatíva zahraničných študentov na podporu učiteľov. Na otázku, či by pracovala za taký plat, odpovedala veľavravne. "Ani náhodou, to je jednoducho smiešne." Video zverejnil na blogu Filip Lehotský.

Výsmech a hanba: VIDEO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: repro foto YouTube)

Ani na nájomné

Za štyri a pol tisíc dánskych korún v severskej krajine nezaplatíme ani nájomné, tvrdí riaditeľka pre druhý stupeň Lonnie Bechmann. Marc Jonatan Zangenberg, ktorý učí dejepis, angličtinu a varenie, si taktiež myslí, že je to nedôstojné. "Rozhodne nie," povedal na otázku, či si myslí, že plat slovenských učiteľov je primeraný. Jeho slová potvrdzuje aj riaditeľ spomínanej školy Michael Schmidt. "Je to príliš málo na to, aby ste boli rešpektovaní." 
 

Platy učiteľov v Dánsku

 
Priemerný plat učiteľa v Dánsku je takmer 30-tisíc tamojších korún, v prepočte takmer 4-tisíc eur. Po zdanení im zostane takmer 3-tisíc eur. Túto situáciu pozná aj učiteľ dejepisu Peter Eliasen, ktorý na videu tvrdí, že síce "to nie je veľa, ale je to fajn".
 
Výsmech a hanba: VIDEO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: repro foto YouTube)
 
Ako sám povedal, Dánsko sa stalo jednou z najbohatších krajín na svete práve vďaka investovaniu do vzdelania. Pre porovnanie, pomer platu učiteľa a vysokoškolsky vzdelaného zamestnanca je v Dánsku iba niečo nad priemerom krajín OECD. Na Slovensku je tento pomer v rámci krajín OECD najnižší.
 

Viac o téme: DánskoPlatyUčitelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu