Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Svedectvo slovenskej firmy: Najväčšia arogancia v zdravotníctve, takto nás okráda štát

Verejné obstarávanie dopadlo úplne inak, ako si firma predstavovala. Zobraziť galériu (5)
Verejné obstarávanie dopadlo úplne inak, ako si firma predstavovala. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – V slovenskom zdravotníctve sa s peniazmi šafári ako v Kocúrkove. Kompetentní sa sťažujú na nedostatok financií a ľudia na nedostatok zdravotnej starostlivosti. Kruh problémov uzatvárajú podnikatelia, ktorí sa do príbehu úpadku nášho zdravotníctva dostali nevinne. Podobne ako firma Armaturex, ktorá hovorí najväčšej arogancii, s akou sa v histórii svojho trvania stretla.

Firma Armaturex sa už niekoľko mesiacov dožaduje vyplatenia dlhu zo strany Univerzitnej Nemocnice Bratislava, ktorej v rámci verejného obstarávania dodala zdravotnícke komponenty v hodnote 15-tisíc eur. Podľa vyjadrenia spoločnosti išlo o WC sedadlá, armatúry, tesnenia a množstvo iného potrebného vybavenia. Dohodnutý tovar nemocnici firma dodala v prvej dekáde septembra 2015. Po dvoch mesiacoch ticha však nastalo trpké vytriezvenie.

Synček (5) išiel namiesto kamarátovej párty na výlet: Rodičia dostali faktúru od oslávenca!

Nemocnica v rámci zákonnej 60-dňovej lehoty firme nevyplatila faktúru, a tak sa Armaturex ozval. „Vy nejako skoro voláte, my teraz platíme faktúry z vlaňajšieho roku,“ znela podľa firmy telefonická odpoveď z ekonomického odboru UNB. Po tejto informácii Armaturex bombardoval listami riaditeľa UNB, ale bez odpovede. Nasledovali listy adresované ministerstvu zdravotníctva, dokonca aj premiérovi Ficovi, z ktorého kancelárie firma dostala odpoveď, že problém postúpi ministrovi zdravotníctva s povinnosťou o vybavení. Žiaľ, ani po tomto optimistickom prísľube nedošlo k náprave.

Svedectvo slovenskej firmy: Najväčšia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Firme došla trpezlivosť

Firme po bezvýsledných pokusoch praskla trpezlivosť a prípad trikrát medializovala. Až potom sa dočkala úhrady dvoch tretín záväzkov. Blíži sa však koniec apríla a už od februára Armaturex márne očakáva úplné vyrovnanie dlhu: „Keď sme sa začiatkom apríla 2016 pokúšali nájsť hovorkyňu UNB, táto už bola odvolaná a jej nástupca nedisponuje žiadnymi záznamami o jej prísľuboch, a samozrejme, nemocnica neodpovedá.“

Ako sa nám zdôverila firma, cíti sa byť doslova okradnutá štátom. Materiál pre nemocnicu riadne dodali, ale to ešte netušili, že UNB sa ukáže ako neplatič. „Naša spoločnosť musela materiál prácne zohnať, skompletizovať, rozviesť, zaplatiť zamestnancom mzdy, zaplatiť za tovar, za zamestnancov odvody a v neposlednom rade aj DPH,“ sťažuje sa Armaturex.

Svedectvo slovenskej firmy: Najväčšia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Reakcia UNB

Podľa účtovníctva Armaturexu dlhuje UNB firme do dnešného dňa celkovo 5 000,55 eur. K sume sa prirátali aj penále vo výške 370,53 eur. Topky v snahe dopátrať sa detailov kontaktovali Ministerstvo zdravotníctva SR s otázkou, či môže vo veci nejako zasiahnuť a ako postupovalo, aby došlo k náprave. Od hovorkyne ministerstva Stanislavy Pondelovej sme dostali takúto odpoveď: „Súčasné vedenie MZ SR oslovilo manažment UNB a vyžiadalo si detailné informácie, následne po oboznámení sa s nimi zaujme k danej veci stanovisko.“

Topkám sa podarilo skontaktovať aj s námestníkom UNB pre finančný úsek Valérom Demjanom, ktorý nám 21. 4. 2016 k veci napísal: „K dnešnému dňu UNB neeviduje záväzok voči spoločnosti Armaturex. Vzhľadom k chýbajúcim finančným prostriedkom prameniacim z poklesu zdravotných výkonov v zimných mesiacoch sa UNB dostala do omeškania voči menovanej spoločnosti.“

Reakcia zo strany UNB spoločnosť Armaturex opäť rozladila. Po dlhom čakaní na finančné vyrovnanie riešenie uviazlo na mŕtvom bode. „Vedúca učtárne UNB nám 25. 4. 2016 v telefonickej aj mailovej komunikácii potvrdila, že podlžnosť stále existuje. Keď toto ekonomický námestník nevie, tak tam musí byť riadny neporiadok. Tvrdenie UNB je, ako vždy, zavádzajúce,“ komentovala odpoveď Demjana veriteľská spoločnosť.

Miliónové kauzy verzus nevyplatené dlhy

Či už je to známa kauza predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici alebo podozrivý biznis okolo miliónového maséra Pavla Kostku, vyzerá to tak, že v slovenskom zdravotníctve predsa len niekam miznú peniaze, na čo v konečnom dôsledku možno doplácajú práve obyčajní ľudia a firmy, ktoré sa snažia svoje záväzky plniť načas a do bodky. UNB tvrdí, že voči firme Armaturex už neeviduje žiadne záväzky, čo však spoločnosť popiera a dlhodobo sa dožaduje vyrovnania. Na ktorú stranu sa prikloní pravda?

Fakturácia UNB vedená spoločnosťou Armaturex
Zobraziť galériu (5)
Fakturácia UNB vedená spoločnosťou Armaturex  (Zdroj: Armaturex)

Svedectvo slovenskej firmy: Najväčšia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Armaturex)

 

 

Viac o téme: DlhNeplatičUNBArmaturex
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu