Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ROZHOVOR Tisícky učiteľov sú pripravené na štrajk: Sľuby vlády sú výsmech!

Vladimír Crmoman Zobraziť galériu (7)
Vladimír Crmoman (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tisícky učiteľov znova vyrazili do ulíc. Predstavitelia nespokojných učiteľov si myslia, že vláda ich nepočúva a chcú od nej oveľa viac. Vedúci Iniciatívy slovenských učiteľov Vladimír Crmoman v rozhovore pre Topky hovorí, prečo opäť obnovili ostré protesty a čo konkrétne od nového ministra chcú splniť.

Prečo ste obnovili protesty?

Protesty sme obnovili z jasného dôvodu. Programové vyhlásenie vlády/PVV/ je výsmechom do tváre všetkým zamestnancom, organizáciam a odborníkom v školstve.

Okrem 6 percentného navýšenia platov od septembra 2016 sú všetky ostatné záväzky a sľuby v ňom s veľkým otáznikom. Sľuby, že programové vyhlásenie novej vlády už konečne bude garanciou a štartom riešenia nahromadených problémov v školstve, sa ukázali byť len ďalšou rozprávkou, ktorou sa politické špičky snažili pred voľbami a aj tesne po voľbách uchlácholiť oprávnene nespokojných zástupcov zamestnancov školstva.

ROZHOVOR Tisícky učiteľov sú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Samotný priebeh rokovaní k programovému vyhláseniu vlády ukázal, že tu stále politický záujem prevyšuje ten verejný. Školské organizácie neboli jeho spolutvorcami, boli len prizvané na rozhovory k nemu, poslali ministerstvu školstva svoje požiadavky, ale keď od neho žiadali   spätnú väzbu, ktoré z nich a ako budú implementované do programového vyhlásenia vlády, dostali odpoveď, že treba počkať na rozhodnutie vlády a koaličných partnerov. Protest, ktorého sa zúčastnilo viac ako 5 tisíc zamestnancov školstva, je našou odpoveďou na toto rozhodnutie.

ROZHOVOR Tisícky učiteľov sú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

K čomu konkrétne sa mala vláda v programovom vyhlásení zaviazať a neurobila tak?

Vláda si pri tvorbe PVV musela jasne uvedomovať, že školstvo je dlhodobo podfinancované, zanedbané, zmietané nekoncepčnými reformami. Tiež to, že situácia je napätá a učitelia sú v štrajkovej pohotovosti. Požiadavky a návrhy zmien predstavitelia učiteľov predkladajú a opakujú už 5 rokov. 15 tisíc z nich v januári a februári kvôli nim štrajkovalo.

Vláda naše požiadavky veľmi dobre pozná a nič jej nebránilo, aby ich zahrnula do PVV. Namiesto toho naťahuje čas a navrhuje len ďalšie rokovania, stretnutia a komisie, akoby nás chcela zamestnať na čo najdlhšiu dobu. V skutočnosti by podla nás mala hneď konať.

ROZHOVOR Tisícky učiteľov sú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Ake konkrétne požiadavky žiadate od ministra školstva?

Iniciatíva slovenských učiteľov žiadala, aby sa do PVV dostalo konkrétne:

1. Finančné navýšenie

Vláda Slovenskej republiky legislatívnymi opatreniami zabezpečí zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur od 1. mája 2016 a o 90eur od 1 .januára 2017 („o 90eur od 1.januára 2017“ - by mohla byť zmena v závislosti od deklarácie stavovských organizácií a OZ a to takto -  …a vykoná  legislatívne úpravy tak, aby sa platová tarifa pedagogických a odborných zamestnancov zaradených do jednotlivých platových tried a pracovných tried zvýšila od 1. 1. 2017 o 25%). V závislosti od toho navýši i mzdový normatív.

2. Zlepšiť materiálno technické vybavenie

Vláda Slovenskej republiky navýši rozpočet školstva v roku 2017 o 400 miliónov eur s cieľom zlepšiť materiálno-technické vybavenie a didaktické podmienky, aby  vyrovnala modernizačný dlh. Nemalo by pritom ísť len o vyššie spomenutý cieľ, ale aj vytváranie atraktívneho a moderného prostredia v školách a školských zariadeniach.

3. Kredity a komisia

Vláda Slovenskej republiky prijme do 1.septembra 2016 novelu zákona č.317/2009, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť, obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity, a súčasne zaviazala ministra školstva, vedy, výskumu a športu vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a menovaný zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu a najlepšej praxe v zahraničí.

ROZHOVOR Tisícky učiteľov sú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR)

Zároveň podporujeme aj splnenie ďalších požiadaviek, ktoré sú zahrnuté v deklarácii  Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a partnerských reprezentácií pôsobiacich v školstve na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy v SR. Ale aj požiadaviek SKU do programového vyhlásenia vlády SR v oblasti regionálneho školstva.

Ak nebude vláda konať, pôjdeme do ulíc

Pokiaľ nepríde pozitívna odpoveď zo strany vlády, ktorá je po dnešnom proteste opäť na ťahu, mali by logicky pokračovať protesty.

Ak nebudú splnené požiadavky a vláda bude opäť len naťahovať čas nekonečnými rokovaniami, ale v skutočnosti nebudú žiadne garancie a žiadna viditeľná snaha investovať do vzdelávania našich detí, tak naším jediným východiskom sú ďalšie protesty, ich stupňovanie do ostrých nátlakových akcií a štrajku.

ROZHOVOR Tisícky učiteľov sú
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Po skúsenostiach z doterajšieho vývoja vyzývame našich kolegov, aby sa na ne začali pripravovať. Teraz je dôležité, aby sme spojili naše sily a vydržali byť aktívni a iniciatívni, až kým sa konečne investícia do vzdelania, ktorá je jednou z najvýnosnejších investícií pre spoločnosť i jednotlivca, nestane na Slovensku realitou. Pretože len investícia do našich detí, do našich škôl a do ľudí, ktorí naše deti vzdelávajú a vychovávajú, je zárukou lepšej budúcnosti našej krajiny.

Viac o téme: ŠtrajkUčiteliaVladimír Crmoman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu