Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Panika v Košiciach: Rodičia sa boja záhadnej dodávky pred školou, lákali deti na cukríky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

KOŠICE - Po Košiciach sa šíri šokujúca informácia. Rodičia, učitelia, ale aj samotné deti sú v strachu. Pred jednou zo základných škôl sa údajne pohybuje biela dodávka, ktorej posádka láka deti na sladkosti a chce ich ukradnúť. My sme zisťovali viac.

 

Vaše tipy

"Zo školy sme dostali takýto lístoček, aby sme deti poučili o možnom nebezpečenstve, vraj už bol medializovaný prípad, kedy muži z bielej dodávky lákali deti na sladkosti a chceli ich uniesť. Neviem, čo je na tom pravdy, ale moje deti to tak vystrašilo, že nechcú ísť po škole, ani samé von sa hrať a dcéra, ktorá je tretiačka, sa stále vypytuje, prečo sa kradnú vonku deti," napísala nám nešťastná mama. Šokujúce praktiky sa mali odohrávať pred Základnou školou Belehradská 21 na sídlisku Ťahanovce v Košiciach. 

Panika v Košiciach: Rodičia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

Prvé informácie o bielej dodávke sa objavili na sociálnych sieťach. Záhadné auto videli niekoľkokrát v mestskej časti Dargovských hrdinov. "Už minulý týždeň nahlásila bielu dodávku riaditeľka základnej školy v tejto mestskej časti. Skoro ráno auto zastalo pri škole, vystúpil z nej muž a žiakovi ponúkal cukríky," informovala hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

Reakcia polície

Na situáciu sme sa okamžite pýtali mužov zákona. "Prijali sme takéto oznámenie, ktoré sme preverili. Išlo o neoznačenú bielu dodávku zdravotnej služby, ktorej posádka vykonávala prevoz psychiatrického pacienta. Iné skutočnosti o lákaní na cukríky sa nepotvrdili," uviedol hovorca košických policajtov Alexander Szabó a doplnil: "V súvislosti s údajným pohybom bielej dodávky v okolí školských zariadení sme doposiaľ prijali jedno oznámenie od otca žiaka 7. ročníka základnej školy. Okresné riaditeľstvo PZ Košice ešte pred prijatím tohto oznámenia prijalo opatrenia, ku ktorým sa z taktického hľadiska vyjadrovať nebudeme. Doposiaľ sa nepodarilo polícií vyvrátiť alebo potvrdiť hodnovernosť získaných informácií, ktoré podávajú maloleté deti."

V pondelok nahlásila podobnú udalosť riaditeľka ďalšej ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. "Mesto Košice, ako zriaďovateľ škôl a školských zariadení 11. apríla tohto roku požiadalo všetkých riaditeľov škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, aby prijali v predmetnom probléme účinné opatrenia," doplnila hovorkyňa mesta.  

V rámci prevencie mesto odporučilo školám

- informovať žiakov prostredníctvom hlásenia v školskom rozhlase o medializovanom    nebezpečenstve,
- odporučiť žiakom nekomunikovať s neznámymi osobami,
- do školy a zo školy chodiť v skupinách žiakov, nie samostatne,
- po sídlisku na verejnom priestore pohybovať a zdržiavať sa v prítomnosti dospelej osoby,
- preukázateľným spôsobom informovať rodičov žiakov o aktuálnom nebezpečenstve,
- v prípade kontaktovania žiaka neznámou osobou podať neodkladne hlásenie na riaditeľstve školy,
- spolupracovať s policajným zborom SR.

"Požiadali sme riaditeľov škôl, aby ďalšie prípady neodkladne hlásili na oddelenie školstva MMK. Príslušníci Mestskej polície v Košiciach vykonávajú počas hliadkovej činnosti zvýšený dozor aj pri školských zariadeniach," vysvetlila Šnajdárová. 


Prečítajte si aj:

Učiteľku (24) vyhodili z práce: VIDEO Počas dovolenky urobila niečo, čo v škole nepredýchali


Mamička školáčky je znechutená z toho, že strašia nevinné deti. "Nepáči sa mi, že sa z osvety stal strašiak a celé to psychicky zle vplýva na deti. Vraj im pani učiteľka hovorila, že sa kradnú deti. Neviem k čomu je toto celé dobré. Veď za chvíľu budeme ako v Amerike..., aby sa dieťa bálo ísť do školy...," hovorí.  

Polícia má opačný názor

"Všeobecne polícia víta, že na školách pedagógovia upozorňujú deti, aby boli opatrné pri ceste do ako aj zo školy, aby s cudzími osobami zbytočne nerozprávali a aby vnímali okolie, čo sa deje okolo nich, a to aj v súvislosti s cestnou premávkou," uzavrel policajný hovorca. 

Viac o téme: DetiŠkolaUsmernenieKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu