Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Člen súboru zo zakázaného predstavenia robí z Kotlebu hlupáka: Otvorený list plný výsmechu!

Marian Kotleba spôsobil svojim rozhodnutím na Slovensku poriadny poprask. Zobraziť galériu (4)
Marian Kotleba spôsobil svojim rozhodnutím na Slovensku poriadny poprask. (Zdroj: SITA)

BREZNO - Divadelný incident, ktorý má na svedomí banskobystrický župan a ktorý pohol celým Slovenskom, bude mať svoju dohru. Ako sme vás informovali, Marian Kotleba zvažuje, že na ochotnícky divadelný súbor Jána Chalupku podá trestné oznámenie. Za súbor mu preto jeho člen Matej Struhár napísal ostrý otvorený list.

„Prosím, aby ste si tento list prečítali s otvorenou mysľou a hlavne pochopením – verím, že ste toho schopný "vážený" pán Ing. Mgr. Marian Kotleba. To, čoho ste sa dopustili 14.3.2016 v Brezne (pre Vás a vašich prisluhovačov/čky veľmi významný dátum), bolo vrcholom arogancie a absolútnej neúcty,“ začína sa list, ktorý by mal pohnúť so svedomím novozvoleného poslanca Národnej rady SR.

Zábery z predstavenia Kováči
 (Zdroj: dsjchbrezno.sk/Stanislav Spáč)

V ďalšej časti Matej Struhár, člen divadelného súboru Jána Chalupku a kultúrnej komisie mesta Brezno, upozorňuje predsedu strany ĽS-NS na dlhú históriu súboru, o ktorom prvá zmienka padla v Prešporských novinách v roku 1844. To znamená, že ste sa pozerali na súbor, ktorého tradície siahajú za Vaše poznanie minulosti a dátumu vzniku Slovenského štátu (14.3.1939),“ píše ironicky Struhár.

Vnímenie kultúry a umenie

Poriadne sa oprel aj do Kotlebovho vnímania kultúry: Inscenácia, ktorá bola objednaná BBSK a na Váš pokyn počas predstavenia prerušená, je plnohodnotná tragikomédia plná smutno-smiešnych osudov troch vojakov, troch národností (áno je ich viac). Hra ako celok nesie morálne posolstvo odpustenia, mieru a spolužitia národov. Poukazuje na nezmyselnosť vojnových konfliktov a na vedľajšie javy, ktoré vojna (nech už ktorákoľvek – nielen tá druhá) so sebou priniesla, či to už bolo miešanie národností alebo zbytočné úmrtia.

Člen súboru zo zakázaného
 (Zdroj: Facebook/Matej Struhár)

V tomto duchu Struhár pokračuje ďalej a obhajuje sa týmito slovami: Keby ste vydržali do konca a nezrušili predstavenie (vraj pre expresívne vyjadrovanie sa účinkujúcich) možno by ste zachytili pointu (ktorá by konkrétne Vám nepasovala). Ešte som nepočul Srba slušne hovoriť a to som v kontakte s nimi skoro každý rok. Majú to totiž v náture. (ak ste nepostrehli aj autorom je Srb – bolo to na bulletine – to je ten papierik, čo ste dostali do rúk pred predstavením).

Kresťanské hodnoty

V závere obviňuje Kotlebu z ignorácie umenia: Autor/ky, režisér/ky, herci/ečky, technici atď. nie sú prostitúti/tky! Je to remeslo, tvrdá drina, nekonečné hodiny času strávené skúšaním, cestovaním a sebaobetovaním - pre diváka! Divadelné predstavenie nie je promenáda odhalených mladistvých dám a už vôbec nie súťaž prikázaná zriaďovateľom škôl len pre to, aby si nahnal k urnám prvovoličov/čky.

Zábery z predstavenia Kováči
 (Zdroj: dsjchbrezno.sk/Stanislav Spáč)

Na konci už župana obviňuje, že svoje slová nepotvrdzuje skutkami: „Divadelníci a hlavne ochotníci, boli a sú základom našej kultúry. Boli nositeľom duchovnej osvety národa, ktorý tak často spomínate vo svojich "príhovoroch". Prerušiť divadelné predstavenie je ako zastaviť omšu v kostole! Veríte vy v Boha, keď si ho tak často beriete do slovnej zásoby?! Kto ste že zasiahnete do výsledku inscenácie? Ste režisér? Či sa tým Bohom so stúpajúcimi preferenciami stávate?

Prezidentov názor

Na celú udalosť reagoval už aj prezident Andrej Kiska na oficiálne stránke na sociálnej sieti pod príspevkom s názvom Neprípustné konanie: Ale je neprípustné, aby niekto ako pán Kotleba z pozície moci prerušil a zakázal pokračovať v divadelnom predstavení. A dokonca podával trestné oznámenie na divadelníkov kvôli obsahu divadelnej hry. To je konanie za hranicou slušnej a slobodnej spoločnosti.

NEPRÍPUSTNÉ KONANIENie každá divadelná hra nám musí vyhovovať, nie z každého filmu odchádzame z kina spokojní. A mnohým...

Posted by Andrej Kiska on 16. marec 2016
Viac o téme: Otvorený listĽS-NSMarian KotlebaMatej Struhár