Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kotleba ponížil vážených divadelníkov: Hru o ľuďoch a vojne zrušil uprostred predstavenia

Zábery z predstavenia Kováči skutočne nevyzerajú, že by mohli niekoho pohoršovať. Zobraziť galériu (3)
Zábery z predstavenia Kováči skutočne nevyzerajú, že by mohli niekoho pohoršovať. (Zdroj: dsjchbrezno.sk/Stanislav Spáč)

BREZNO – Marián Kotleba šokoval verejnosť kontroverzným rozhodnutím, ktorým zakázal predstavenie divadelného súboru Jána Chalupku. Prekážať mu mali vulgárne slová. Prekvapil tým divákov aj hercov, ktorí sa nedočkali ani konca vystúpenia hry s názvom Kováči, Kotleba sediaci v publiku totiž predstavenie prerušil v polovici.

Predstavenie zrušila pracovníčka župného odboru školstva priamo na príkaz Mariána Kotlebu, ktorému prekážali expresívne výrazy v umeleckom texte. Banskobystrický župan údajne vyjadril žiadosť s tým, že ak okamžite neprerušia predstavenie, tak odíde, ako informuje Denník N. Toto predstavenie si pritom objednal on sám, malo sa uskutočniť pri príležitosti slávnostného oceňovania učiteľov.

Zábery z predstavenia Kováči
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: dsjchbrezno.sk/Stanislav Spáč)

Hra Kováči je o tom, ako obyčajní ľudia doplácajú na vojnu. Usmernenia k hre pritom Kotlebov úrad vydával už pred predstavením, všetky neslušné a expresívne výrazy mali z neho odstrániť. To však držiteľka ceny Jozefa Kronera odmietla: „Keď je v umeleckom texte kur*a, nebudem predsa hovoriť Panna Orleánska!“

Predstaviteľ hlavnej úlohy nemeckého kováča Július Obernauer povedal, že niečo také nezažil ani za totality, keď súbor s viac ako 90-ročnou tradíciou stvárňoval zakázaného Kunderu. Všetci herci sú šokovaní, ich predstavenie sa stretlo s veľkým úspechom v Maďarsku, Rumunsku aj susednom Česku. Hru Kováči režíroval renomovaný profesor Ľuboslav Majera.

Zábery z predstavenia Kováči
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: dsjchbrezno.sk/Stanislav Spáč)

Divadelný súbor Jána Chalupku počas svojej dlhej histórie získal desiatky ocenení z divadelných festivalov a prehliadok na Slovensku i v rámci Jiráskovho Hronova, bývalej celoštátnej divadelnej prehliadky do roku 1990. Je trojnásobným držiteľom Ceny za tvorivý čin roka, udeľovanej na Scénickej žatve v Martine. Patrí tiež k najaktívnejším amatérskym divadelným súborom na Slovensku.

V súbore vystupujú napríklad Klára Roštárová, ktorá dostala cenu Jozefa Kronera sa celoživotné dielo, rovnako ako Ladislav Vagaday a Alžbeta Vagadayová. Práve táto 70-ročná herečka sa v zákulisí opýtala: „Teraz zrušili predstavenie a čo urobia zajtra? Prišijú nám hviezdy?“ Samospráva však zvažuje omnoho tvrdšie kroky: „V súvislosti s výrokmi, ktoré v predstavení zazneli, zvažujeme podanie trestného oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.“

VYJADRENIE BBSK K ZASTAVENIU DIVADELNÉHO PREDSTAVENIADivadelné vystúpenie Kováči v podaní Divadelného súboru Jána...

Posted by Banskobystrický samosprávny kraj on 16. marec 2016

Na margo tejto udalosti sa Banskobystrický samosprávny kraj vyjadril na svojej oficiálnej stránke na Facebooku, kde celú udalosť vysvetľuje takto: V predstavení sa od počiatku používali krajne expresívne výrazy ako "nakopať riť", "rozbiť papuľu" alebo "kur*a". Frekvencia týchto výrazov sa stupňovala až do stavu, kedy sa začalo hovoriť o "srbských hovnách" a "slovanských lajnách". V tejto chvíli sa predseda BBSK Marian Kotleba aj vzhľadom na reakcie publika rozhodol predstavenie ukončiť. 

Viac o téme: Divadelné predstavenieMarián KotlebaDivadelný súbor Jána ChalupkuKováči
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu