Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Študenti reagujú na Kotlebu: Na budovu univerzity vyvesili gigantický preškrtnutý hákový kríž

Študenti sa rozhodli reagovať na zvolenie Mariána Kotlebu do parlamentu.
Študenti sa rozhodli reagovať na zvolenie Mariána Kotlebu do parlamentu. (Zdroj: Facebook/Naše Slovensko)

BRATISLAVA – Vlna odporu, ktorá sa zdvihla proti zvoleniu Mariána Kotlebu a jeho Ľudovej strany Naše Slovensko do parlamentu, nemá konca kraja. Napriek tomu, že súčasný banskobystrický župan dostal v demokratických voľbách podporu ôsmich percent voličov, Univerzita Komenského v Bratislave sa rozhodla bojovať voči jeho názorom po svojom.

Dňa 14. marca 1939 vznikol Slovenský štát pod nátlakom hitlerovského Nemecka. Práve na pamiatku tohto nelichotivého dňa, ktorý mal na svedomí deportáciu 70-tisícov Slovákov do koncentračných táborov, sa študenti univerzity s podporou vedenia, rozhodli vyvesiť niekoľkometrový banner s preškrtnutým hákovým krížom na budovu školy. Ten teraz púta pozornosť na Šafárikovom námestí v Bratislave.

„Naša krajiny sa v súčasnosti zmieta v ťažkej politickej kríze, ktorej hlavnými znakmi sú vzostup nenávisti, nacionalizmu a fašizácie spoločnosti. Aj týmto gestom preto dávame slovenskej a európskej verejnosti najavo, že fašistickú ideológiu nemienime tolerovať a že budeme vždy pripravení postaviť sa zlu do cesty. Fašizmus nikdy nezvíťazí!“ píše sa v stanovisku zverejnenom na stránke Naše Slovensko na Facebooku.

Z Univerzity Komenského v Bratislave bol dnes študentami za podpory vedenia univerzity vyvesený niekoľkometrový banner s...

Posted by Naše Slovensko on 14. marec 2016

Táto stránka, ktorá má podobný názov ako Ľudová strana Naše Slovensko, vznikla ako reakcia práve na Kotlebovu politickú stranu. Stránka na sociálnej sieti používa takisto logo veľmi podobné tomu, aké má ĽS-NS, avšak uprostred loga je miesto slovenského dvojkríža obrázok kebabu. Ten sa spája s Arabmi, pre ktorých je toto jedlo typické.

O tom, že túto iniciatívu podporuje aj verejnosť, sa organizátori presvedčili ešte minulý týždeň. Na to, aby mohli vyvesiť tento obrovský banner, potrebovali nazbierať financie, o ktoré požiadala práve stránka Naše Slovensko: „Všetko niečo stojí. A my na zrealizovanie tohto nápadu potrebujeme minimálne 400 eur.“ Nakoniec Slováci vyzbierali viac ako 1000 eur, tieto peniaze budú použité na podobné kampane proti fašizmu, s ktorým je spájaný práve Marián Kotleba.

Viac o téme: ŠtudentiMarián KotlebaSlovenský štátUniverzita Komenského v BratislaveAntifašizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu