Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dajte zime posledné zbohom: Meteorológovia predpovedajú ďalší teplý víkend

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Meteorológovia hovoria o predčasnom príchode jari a najbližší víkend sa z tohto scenára vymykať nebude. Napriek prílevu chladného vzduchu od severovýchodu budú teploty lámať rekordy.

Piatok

Záver pracovného týždňa bude prevažne oblačný, ojedinele aj so slabým dažďom, od cca 1 300 metrov sa môže vyskytovať slabé sneženie. Najvyššia denná teplota vystúpi na 10 až 15, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši 4 až 9 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov dosiahne okolo 0 stupňov Celzia. Viať by mal prevažne severný vietor rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h), na západe, Horehroní a v Košickom kraji miestami zosilnie na okolo 10 m/s, v nárazoch až okolo 15 m/s (35, nárazy okolo 55 km/h).

Klimatológovia predpovedajú prvú vlnu horúčav: Teplotné extrémy čakajte už čoskoro

Dajte zime posledné zbohom:
Zobraziť galériu (4)

Sobota

V sobotu k nám od severovýchodu začne prúdiť chladnejší vzduch a meteorológovia očakávajú premenlivú, prevažne veľkú oblačnosť. Miestami sa vyskytnú prehánky, najmä na severe. Sneženie sa objaví od výšky cca 1 000 metrov, na severe od 600 metrov. Nočná teplota klesne na 6 až 1 stupeň Celzia, v dolinách sa pri utíšení vetra miestami vyskytne aj slabý mráz. Denná teplota vystúpi na 7 až 12, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši klesne na 3 až 7 stupne Celzia. Viať by mal severný až severovýchodný vietor rýchlosťou 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami do 15 m/s (55 km/h).

Dajte zime posledné zbohom:
Zobraziť galériu (4)

Nedeľa

Prílev chladného vzduchu prinesie premenlivú oblačnosť a miestami, najmä na severe, prehánky. Od cca 800 metrov by sa malo vyskytovať sneženie, na severe však aj v nižších polohách. Nočná teplota poklesne na 5 až -1 stupeň Celzia a denná vystúpi na 7 až 12, na severe 2 až 7 stupne Celzia. Severný až severovýchodný vietor bude viať rýchlosťou 6 až 12 m/s (20 až 45 km/h), v nárazoch dosiahne miestami 13 až 20 m/s (45 až 65 km/h) a v noci zoslabne.

Dajte zime posledné zbohom:
Zobraziť galériu (4)

Lavínové nebezpečenstvo s oteplením narastá

Od nadmorskej výšky 1600 metrov nad morom trvá v Tatrách mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

V Malej a Veľkej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. „Okolo poludnia má pri oteplení stúpajúcu tendenciu s možnosťou tvorby splazov a menších lavín z bodových odtrhov na južne orientovaných svahoch všetkých pohorí,“ upozornil lavínový špecialista.

Dnes ráno bolo na horách polojasno, v údoliach hmlisto. Oproti štvrtku (10.3.) sa výraznejšie oteplilo, teploty sa pohybovali od mínus piatich stupňov Celzia na Lomnickom štíte do nuly vo výške 1500 metrov vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách. Fúkal premenlivý mierny vietor do 30 kilometrov za hodinu. Za posledných 48 hodín nový sneh nepripadol.

 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu