Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Definitívne potvrdené: Zemplínsky boss Adamčo bude za vraždy pykať do smrti

Branislav Adamčo Zobraziť galériu (2)
Branislav Adamčo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bossa zemplínskej zločineckej skupiny Branislava Adamča odsúdil dnes trojčlenný senát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky v kauze vraždy Arpáda Nistora a ďalších závažných trestných činov na doživotie.

NS SR na svojom dnešnom verejnom zasadnutí zamietol odvolania Adamča a jeho troch ďalších komplicov voči minuloročnému verdiktu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR dnes v záverečnom návrhu uviedol, že rozsudok ŠTS pokladá za zákonný. Dnešné zasadnutie, na ktoré eskortovali všetkých troch obžalovaných kukláči Zboru väzenskej a justičnej stráže, sa konalo za prísnych bezpečnostných opatrení.

Dnešný výrok Najvyššieho súdu SR je právoplatný a nie je možné voči nemu riadne sa odvolať. Adamčo si trest odpyká vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. "Zlyhal štát, keď povolil obnovu konania," uviedol okrem iného dnes predseda senátu.

Obžalovaný Branislav Adamčo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto. Ján Zemiar )

Adamča a jeho komplicov 9. novembra 2015 ŠTS odsúdil už po tretí raz na doživotie. Jeho komplic Jozef Balog si aj podľa vtedajšieho verdiktu odsedí 21 rokov a rovnaké tresty ako v máji minulého roka dostali i ďalší dvaja členovia gangu, každý po 11,5 roka. Medzi obžalovanými bol aj Nikola Pajdič. Senát ŠTS sa k procesu s adamčovcami musel vrátiť, keďže NS SR zrušil ich májové rozsudky, ktoré padli v obnovenom konaní.

Na hlavnom pojednávaní v novembri 2015 sa nerozhodovalo o vine alebo nevine, keďže pôvodný výrok v tejto časti rozsudku zostal nedotknutý a právoplatný už v pôvodnom konaní v roku 2009. Súd vtedy obžalovaných uznal za vinných z viacerých zločinov ako založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, hrubý nátlak, Adamča a Baloga i z vraždy Nistora, ktorého mali zavraždiť obzvlášť surovým a trýznivým spôsobom, keď ho škrtili lanom. V obnovenom konaní, ktoré bolo v máji 2015, takisto ako v novembri 2015, išlo už len o výšku trestu.

Adamčo okrem iného čelí ďalšiemu procesu, a to na Okresnom súde Bratislava I v dlhoročne pojednávanej dvojnásobnej vražde v Moste pri Bratislave, ktorá sa odohrala v roku 2004. Tu je okrem neho obžalovaný aj Nikola Pajdič, Jozef Balog a Karol Mello nachádzajúci sa v Belize.

Viac o téme: VraždySúd Branislav Adamčo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu