Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Koniec žltých lístkov spevádza chaos: Rozhorčení Slováci sa sťažujú, zastaralé praktiky pošty

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Po tom, čo Slovenská pošta uplynulý týždeň veľkolepo oznámila zrušenie žltých lístkov, rozpriadla sa medzi klientami veľká debata. Najnovšie sú obyvatelia nespokojní kvôli tomu, že na poštách nemôžu uhradiť poplatky platobnými kartami, ale len v hotovosti. Podľa klientov ide o zastaraný systém, nakoľko platobné terminály už majú obchodníci aj na dedinách či v malých prevádzkach. Zaujímalo nás, prečo je to tak.

Vaše tipy

"Slovenská pošta je zvláštny podnik už dávno. Nikto sa ešte nepozastavil nad tým, prečo sa musí na pošte platiť v hotovosti?" pýta sa čitateľka Viera a pokračuje: "Áno, dá sa platiť kartou niektorej banky, ale pošta si strhne za to nehoráznu sumu. Akceptuje len platobnú kartu Poštovej banky, alebo poštou vydávané poštové karty. Pritom čítačky kariet pre platby bankovými kartami budú mať pomaly aj babky na trhu, majú ich už aj mnohé malé obchodíky. Len Slovenská pošta nie."

Ak máte podobné skúsenosti a aj vy sa sťažujete na problém s platbami, prinášame stanovisko Slovenskej pošty. "Možnosť platby akoukoľvek platobnou či kreditnou kartou sme pilotne prevádzkovali pri úhradách za správne a súdne poplatky v rámci platobného systému systému e-Kolok - elektronické kolky. Pilotná prevádzka bola vyhodnotená ako úspešná, v súčasnosti sa dá platiť akoukoľvek platobnou kartou za eKolok na veľkých pobočkách a pre hromadné nasadenie na väčšinu pobočiek je ešte potrebné rozšíriť počet terminálov, čo očakávame v priebehu prvého polroka," ozrejmila hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová.

Koniec žltých lístkov spevádza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Platba kartou - strata pre poštu

Pri službách, kde je pošta iba sprostredkovateľom transakcie pre iné subjekty, ako je napr. SIPO, či poštové poukazy, nie je z ekonomického hľadiska možné využívať platobné karty všetkých komerčných bánk. Dôvodom sú transakčné poplatky, ktoré by boli vyššie ako poplatok, ktorý za sprostredkovanie transakcie účtuje pošta. To znamená, že pre SP by takéto platby kartou znamenali pri každej bezhotovostnej transakcii stratu. "Rovnako to platí pri poštových službách poskytovaných v rámci univerzálnej poštovej služby, ktoré sú regulované Úradom pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb," vysvetlila Pondelová.

Vecný príklad

Ak by zákazník chcel zaplatiť kartou za poštový poukaz, ktorým posiela na účet 150 eur, poštovné je 0,50 eur. Za prevedenie tejto sumy by pošta musela zaplatiť manipulačný poplatok vo výške približne 1 - 1,5 percenta, čo predstavuje minimálne 1,5 eur. Ide o poplatok, ktorý obchodníci - v tomto prípade Slovenská pošta - musia bankám a „kartovým“ spoločnostiam, ako je Visa, Mastercard, vydavateľ karty, platiť za možnosť prijímať platby kartami.

Ako vysvetlila hovorkyňa, pošte by tým vznikla strata vo výške približne 1 euro, čo je z hľadiska efektívnosti poskytovaných služieb neakceptovateľné. "Slovenská pošta v súčasnosti plánuje návrh na zmenu licencie pre úhradu platobných šekov bezhotovostne na svojich pobočkách, pričom predpokladáme, že platbu šekov platobnou kartou inou ako Poštovej banky alebo poštovou kartou bude možné v 2. polovici roka," doplnila Pondelová.

Koniec žltých lístkov spevádza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Poštová karta umožňuje výber peňazí z Poštomatu

Ako Slovenská pošta uviedla, dlhodobo má záujem riešiť túto situáciu, a preto za týmto účelom pripravila aj vlastný produkt Poštovú kartu, ktorá umožňuje bezhotovostné úhrady na pobočkách pôšt. "Majitelia platobných kariet iných bánk môžu zrealizovať na poštách výber a následne zaplatiť vybranou hotovosťou. Takýto výber hotovosti z tzv. Poštomatu je však realizovaný ako cash advance, za ktorý si uvedený poplatok účtuje priamo banka klienta. Ide o bankové poplatky, ktoré sú zákazníkovi stiahnuté z účtu jeho bankou, nejde o poplatky účtované Slovenskou poštou," uzavrela hovorkyňa Slovenskej pošty.

Viac o téme: PoštaPlatbyPlatobný terminál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu