Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Štrajkuje vyše 400 vysokoškolských pedagógov: Sme pripravení bojovať, tvrdí šéf iniciatívy

Juraj Halas
Juraj Halas (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Do štrajku, ktorý organizuje Iniciatíva vysokoškolských učiteľov (IVU) sa k dnešnému dňu zapojilo 443 učiteľov na vysokých školách po celom Slovensku.

Najviac ich je na Univerzite Komenského v Bratislave, a to 237. Informoval o tom dnes Juraj Halas z (IVU). Na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici štrajkuje 64 učiteľov, na Vysokej škole múzických umení v Bratislave 25, na Žilinskej univerzite 23, na Vysokej škole výtvarných umení 21, na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave 21 a na Prešovskej univerzite 18. Na ostatných vysokých školách je to menej ako desať zamestnancov. Čísla podľa jeho slov pochádzali z dnešného rána. Podľa webstránky Isu.sk sú do štrajku aktuálne zapojení učitelia na 18 vysokých školách. Celkovo je na Slovensku 35 vysokých škôl.

"Štrajkom sme vyslali jasný signál, súčasnej i každej budúcej vláde, že vysokoškolskí pedagógovia sú pripravení kedykoľvek sa postaviť na obranu záujmov svojich kolegýň a kolegov, ktorí pracujú v materských, základných a stredných školách," uviedol Halas s tým, že štrajk pokračuje ďalej. Halas dnes taktiež upozornil, že IVU má informácie o tom, že na niektorých vysokých školách na východe Slovenska kladie vedenie škôl prekážky zamestnancom, ktorí chcú vstúpiť do štrajku.

K štrajku sa dnes prihlásila aj akademická obec na Fakulte sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave. Témy súvisiace so školstvom a vzdelávaním chcú pedagógovia začleniť do obsahu kurzov vyučovaných v letnom semestri. "Študenti a študentky našej fakulty budú mať väčšiu možnosť pracovať na seminárnych prácach a výskumných projektoch, ktoré sa týkajú vzdelávania. Zároveň budeme na hodinách diskutovať o problémoch v školstve a o ich možných riešeniach," uviedli v dnešnom stanovisku.

Časť vysokoškolských učiteľov prerušila v pondelok 15. februára prácu a vstúpila do ostrého štrajku. Vysokoškolskí pedagógovia tak prebrali štafetu po Iniciatíve slovenských učiteľov (ISU), ktorá štrajk prerušila, no ostáva v štrajkovej pohotovosti. Vysoké školy napriek štrajku nezostanú zatvorené. Zamestnanci budú počas štrajku organizovať na akademickej pôde diskusné stretnutia, kultúrne podujatia či zhromaždenia akademickej obce.

Viac o téme: Juraj Halas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu