Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľká zmena na poštách, žlté lístky po desaťročiach končia: Takto zásielky vybavíte odteraz!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská pošta zvyšuje pre klientov komfort. Občania si od februára 2016 môžu na všetkých poštách vybaviť Elektronické oznamovanie zásielok. Nová služba nahradí tzv. žlté lístky a ľudia budú oznámenia o zásielkach dostávať prostredníctvom sms či e-mailov.

Službu elektronické oznamovanie zásielok pošta poskytuje na základe žiadosti klienta - adresáta, ktorou požiada poštu, že chce byť elektronicky informovaný o uložených listových zásielkach na pošte prostredníctvom sms alebo e-mailu. Stačí, ak adresát pri prvotnej registrácii uvedie telefónne číslo, resp. e-mail, na ktoré si praje dostávať notifikácie. Uložené listové zásielky sa týkajú doporučených listov, poistených listov, úradných zásielok, či neštandardných listových zásielok. "Zásielky, ktoré budú oznámené prostredníctvom tejto služby, bude Slovenská pošta vydávať na základe podacieho čísla zásielky - uvedeného v sms správe alebo e-maile - a dokladu totožnosti adresáta," vysvetlila hovorkyňa pošty Stanislava Pondelová a doplnila, že ak si klient nevyzdvihne zásielku do niekoľkých dní, pošta mu doručí aj papierové Oznámenie o uložení zásielky.

„Od decembra 2015 prebiehala na dvesto poštách testovacia prevádzka tejto služby, od februára ju poskytujeme na všetkých našich pobočkách,“ informoval generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker.

Veľká zmena na poštách,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: slovenská pošta)

Nová služba je zadarmo

Nová služba prináša väčší komfort pre zákazníka, je dostupnejšia, jednoduchšia a klientom šetrí čas a pošte náklady. Ročne sa totiž minie viac ako 20 miliónov kusov tlačív, ktoré súvisia s podaním a dodaním zásielok. Novú službu poskytuje Slovenská pošta zadarmo.

Jednoduché vybavenie

Stačí, ak vypíšete na ktorejkoľvek pošte tlačivo Žiadosť o elektronické oznamovanie zásielok. Uvedené tlačivo nájdete aj na webe. Nová služba je bonusovou službou pre registrovaných zákazníkov pošty t.j. držiteľov Poštovej karty. Táto uľahčuje komunikáciu s poštou a rovnako jednoducho a bezplatne si ju vybavíte na každej pošte v rámci Slovenska. Tlačivo je k dispozícii aj na internete

Oznam príde v sms-ke

V prípade, ak si vybavíte službu Elektronické oznamovanie zásielok je dôležité, aby ste sledovali smsky a e-maile, aby ste avíza o doručovaní neprehliadli. Najprv vám príde sms alebo e-mail o doručovaní zásielky. Ak nebudete zastihnutý na doručovacej adrese, dostanete ďalšiu sms alebo e-mail o uložení zásielky s informáciou, na ktorej pošte si ju môžete vyzdvihnúť.

V prípade úradných zásielok so službou Opakované doručovanie je zásielka doručovaná aj nasledujúci pracovný deň, klient je rovnako informovaný sms alebo e-mailom. Ak ani pri opakovanom doručovaní nebudete zastihnutý, opäť vám príde sms alebo e-mail o uložení zásielky na pošte. V prípade, že si stále nevyzdvihnete zásielku, pošta vám tri dni pred koncom úložnej doby doručí papierové oznámenie o uložení zásielky. Klienti, ktorí Slovenskú poštu o službu nepožiadajú, budú aj naďalej dostávať Oznámenia o uložení zásielok tzv. žltý lístok štandardným spôsobom a nič sa pre nich nemení.

 

                   

 

Viac o téme: ZmenaPoštaŽlté lístky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu