Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovák vymyslel aplikáciu, ktorá vám pri počítači zachráni zrak: Vynález testoval sám na sebe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Mnohí z nás pociťujú pri každodennej práci s počítačom suchosť či svrbenie očí. Pri liečbe ochorenie známeho ako syndróm suchého oka teraz pomáha aplikácia Eyeblink. Jej autorom je Andrej Fogelton z Fakulty informatiky informačných technológií STU.

Účinný spôsob,  ako sa vyhnúť syndrómu suchého oka, je pravidelne žmurkať. Podľa výskumov oftalmológov žmurká zdravý človek asi 10-15 raz za minútu. Každé žmurknutie obnovuje slzný film na povrchu oka, ktorý zvlhčuje a chráni naše oči. Jedinečnou pomôckou, ktorá naše oči a žmurkanie  „postráži“ za nás, je práve Eyeblink. Aplikácia priebežne kontroluje, či žmurkáme toľko, ako by zdravý človek mal. Ak nie, upozorňuje nás na to, aby sme žmurkli.

Tento nový vynález reprezentuje Slovensko: Vyskúšali sme prvý terénny elektromobil

„Často používané umelé slzy riešia problém, ale nie príčinu problémov s očami, ktorou je nízka frekvencia žmurkania pri práci s počítačom. Eyeblink používa najmodernejšie algoritmy na detekciu tváre, očí a žmurkania. Aplikácia Eyeblink meria frekvenciu žmurkania a informuje používateľa o zdravotnom stave jeho očí. Personalizovaný tréning Eyeblink-u pomáha ľuďom žmurkať viac nenásilnou formou. Notifikácia, na ktorej je žmurkajúce oko, sa vysunie z horného pravého rohu obrazovky a po žmurknutí používateľa hneď zmizne. Dôvtip je v tom, že sa nemusí ani zobraziť, keď človek žmurká, ako má,“ vysvetľuje autor aplikácie Andrej Fogelton z Fakulty informatiky a informačných technológií STU.

Obrazovku prispôsobuje svetlu v priestore

Hlavný dôvod, prečo pri práci s počítačom nežmurkáme dostatočne, je jasne svietiaca obrazovka. Eyeblink pomáha nielen pri liečbe „suchého“ oka, ale sa snaží odstrániť aj príčinu ochorenia. Automaticky totiž znižuje jas obrazovky a prispôsobuje ho svetlu v priestore, v ktorom pracujeme. Zvyšuje tak komfort očí používateľa.

Slovák vymyslel aplikáciu, ktorá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: STU)

K vývoju algoritmu viedli Andreja Fogeltona vlastné skúsenosti s nepríjemným syndrómom suchého oka. Eyeblink tak testoval a zdokonaľoval v praxi na sebe. Teraz chce, aby Eyeblink pomáhal aj iným, preto nápad premieňa na startup a aplikáciu sprístupnil aj na internete.

Viac o téme: EyeblinkAndrej Fogelton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu