Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chemik, ktorý Slovensko dostal medzi svetovú elitu: Pacientom s cukrovkou svitá nová nádej

Ing. Igor Lacík, DrSc. Zobraziť galériu (2)
Ing. Igor Lacík, DrSc. (Zdroj: Archív IL)

BRATISLAVA – Chemik a riaditeľ Ústavu polymérov SAV Igor Lacík právom patrí medzi slovenské vedecké kapacity. Vďaka jeho výskumu liečby cukrovky sa možno Slovensko zapíše do dejín experimentálnej vedy a medicíny.

Koncom januára 2016 dostal Igor Lacík, expert v polymérnej chémii, Krištáľové krídlo za oblasť medicíny a vedy. Už dlhodobo totiž pracuje  na výskume liečby cukrovky 1. typu. Práve vďaka jeho snahe sa stal v roku 2015 slovenský vedecký tím členom elitného Enkapsulačného konzorcia Juvenile Diabetes Research Foundation.

ROZHOVOR Najväčšie tabu Slovákov z pohľadu sexuológa: Muži aj dnes veria bludom

Ako veľmi je na Slovensku rozšírená cukrovka v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami?

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií bolo ku koncu roka 2014 na Slovensku okolo 350 000 pacientov s ochorením diabetes mellitus. Výskyt cukrovky je teda percentuálne na úrovni európskych krajín. To, čo je spoločné, je nárast novo-diagnostikovaných pacientov, zhruba 25 000 za rok, ktorý dáva tomuto ochoreniu epidemický charakter. Predpovede hovoria, že v roku 2035 bude vo svete nárast diabetikov zo súčasného počtu okolo 380 miliónov na 580 miliónov, čo je alarmujúce čislo.  

Ako si môže laik predstaviť druh liečby, ktorý skúmate?

Diabetický pacient musí neustále myslieť na to, akú má hladinu cukru. Ak táto hodnota nie je v poriadku, teda je buď v oblasti nízkych hodnôt (hypoglykémie), alebo vysokých hodnôt (hyperglykémie), musí urobiť kroky k tomu, aby sa hodnota jeho hladiny cukru dostala do oblasti fyziologickej koncentrácie. Pre väčšinu diabetikov na inzulínovej terapii je externé dávkovanie inzulínu postačujúce, aj keď nie vždy bezproblémové. Avšak, u niektorých pacientov sa hladina cukru pomocou momentálne dostupných prostriedkov dávkovania inzulínu nedá nastaviť a stále sa hľadajú možnosti, ako dokonalejšie kontrolovať hladinu cukru. Pre tento typ pacientov môže byť riešením náhrada nefunkčných buniek produkujúcich inzulín, tzv. pankreatických ostrovčekov, ich transplantáciou.

Slovo transplantácia znie odstrašujúco. Nemusia sa jej pacienti obávať?

Transplantácia pankreatických ostrovčekov je omnoho jednoduchší zákrok ako transplantácia celého pankreasu. V posledných rokoch sú štatistiky prežívania transplantovaných ostrovčekov v porovnaní s transplantáciou celého pankreasu v liečbe cukrovky podobné. Problémom pre oba typy transplantácie je nutnosť kontinuálne podávať imunosupresíva kvôli ochrane transplantátu pred zničením imunitným systémom. Imunosupresíva majú nežiadúce vedľajšie účinky a je potrebné sa im vyhnúť.

Dá sa im nejako vyhnúť?

Tu už nastupuje náš princíp, ktorý je možné charakterizovať ako vytvorenie polymérneho ochranného obalu pre pankreatické ostrovčeky (enkapsulácia), ktorým sa tieto ostrovčeky ochránia pred atakom imunitného systému. Následne sú takýmto spôsobom ochránené ostrovčeky po transplantácii do diabetického príjemcu schopné dlhodobo kontrolovať hladinu cukru a nie je nutné podávať pacientovi imunosupresíva. Našou úlohou je navrhnúť a charakterizovať polymérny ochranný obal vo forme sférických mikrokapsúl o veľkosti niekoľko sto mikrometrov, ktoré budú spĺňať biologické, fyzikálne a chemické parametre potrebné pre dlhodobú ochranu transplantovaných ostrovčekov.

Testovali ste už liečbu na zvieratách?

Áno. K testom na zvieratách pristupujeme po predbežných experimentoch, ktoré ukážu, že proces enkapsulácie nepoškodzuje životaschopnosť ostrovčekov a ani neovplyvňuje vylučovanie inzulínu pri stimulácii rôznymi koncentráciami glukózy. Testy na zvieratách sú dôležité z pohľadu tzv. biokompatibility mikrokapsúl ako materiálu, ktorý primárne nemôže byť rozpoznaný imunitným systémom ako cudzorodý a vylúčený z organizmu. V súčasnosti existujú poznatky ako dizajnovať takéto materiály, avšak oklamanie imunitného systému je nesmierne ťažká úloha. Stále nie je úplne zrejmé, ktoré parametre sú najzásadnejšie a je potrebné optimalizovať súčasne používané materiály, ako aj hľadať nové. Testy na zvieratách sú takisto dôležité na demonštrovanie dlhodobého prežívania (niekoľkomesačného) transplantovaných ostrovčekov v mikrokapsulách a ich schopnosť regulovať hladinu cukru v diabetickom zvieracom modeli.

Čo sa vám podarilo na základe testovaní zistiť?

Mikrokapsuly, na ktorých pracujeme, ukázali dlhodobú ochranu transplantovaných ostrovčekov v myšiach a aj v primátoch. V súčasnosti pracujeme na projekte v rámci Enkapsulačného konzorcia nadácie Juvenile Diabetes Research Foundation, ktorého cieľom je ukázať životaschopnosť a funkčnosť enkapsulovaných ostrovčekov v predklinickom modeli primátov.

Kedy by nový druh terapie mohol byť uvedený do praxe a čo by to znamenalo pre vás osobne a čo pre Slovensko?

Bol by som nesmierne rád, keby sa nám podarilo naplniť naše pracovné ambície prispieť k liečbe cukrovky. Predpovedať termín uvedenia tohto princípu do praxe však aktuálne nevieme. V našich a iných laboratóriách vo svete neustále vznikajú nové poznatky, o ktorých verím, že približujú realizovateľné riešenia. Tak, ako cukrovka, aj hľadanie jej liečby transplantovanými ostrovčekmi predstavuje globálny problém. Preto vzniklo Enkapsulačné konzorcium, aby efektívne dochádzalo k výmene a využitiu súčasných poznatkov. Ak by sme my Slováci prispeli k finálnemu riešeniu spomínaného problému, znamenalo by to ďalší príklad toho, že sa u nás dejú významné veci, dôležite pre celosvetové poznanie. Za náš hlavný prínos pokladám fakt, že sa nám podarilo prispieť k riešeniu, ktoré je pre pacientov viac ako potrebné. 

Igor Lacík počas slávnostného preberania Krištáľového krídla.
Zobraziť galériu (2)
Igor Lacík počas slávnostného preberania Krištáľového krídla.  (Zdroj: TASR)

 

 

 

 

Viac o téme: CukrovkaChemikIgor Lacík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu