Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hygienici upozorňujú na nebezpečnú kozmetiku: FOTO Používate ju aj vy?

Zobraziť galériu (5)

Bratislava – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX kontrolné orgány vo Veľkej Británii, Českej republike, Španielsku a na Malte. Tieto produkty sa môžu nachádzať aj na Slovensku. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Varovanie sa týka farby na vlasy. Konkrétne ide o produkt značky Biden, pravdepodobne vyrobený v Thajsku - Permanent powder hair colour. Nebezpečné sú aj farby na vlasy BLASOL POWDER permanent hair colouring formula, značky BLASOL a Organics Permanent Powder Hair Colour hair, značky JR Beauty, v oboch prípadoch s neznámou krajinou pôvodu. Výrobky obsahujú zakázanú látku sodium perborate.

Rovnakú látku, ktorá bola klasifikovaná ako karcinogénna, mutagénna a toxická pre reprodukciu, obsahuje podľa zistení kontrolných orgánov aj gél na bielenie zubov Cosmetic teeth whitening gel, značky Pearlsmile, vyrobený v Nemecku.

Ďalšiu zakázanú látku v kozmetických výrobkoch - isobutylparaben  obsahuje peelingový krém Peeling Rajeunissant Visage, značky SALERM COSMETICS, vyrobený v Španielsku. Medzi nebezpečnými výrobkami, ktoré môžu byť aj na slovenskom trhu, uvádza ÚVZ SR aj mydlo First Love BAŇO HIDRATANTE, značky Bomb Cosmetics, pochádzajúce z Veľkej Británie.

"Kozmetický výrobok v tomto prípade tvarom pripomína potravinu, čo môže spôsobiť, že spotrebitelia, najmä deti, si ho môžu zameniť s ňou a v dôsledku toho by ho mohli vkladať do úst, cmúľať alebo prehltnúť, čo by mohlo byť nebezpečné a zapríčiniť napríklad dusenie, otravu alebo zablokovanie tráviaceho ústrojenstva," upozorňujú odborníci.

Viac o téme: KozmetikaRAPEXÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu