Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Strašidelná pravda o zdravotníctve: Pavol (†66) zomrel v nemocnici v otrasných podmienkach!

Denisa vie, že jej slová už Pavlovi život nevrátia, no verí, že niekomu inému pomôžu. Zobraziť galériu (4)
Denisa vie, že jej slová už Pavlovi život nevrátia, no verí, že niekomu inému pomôžu. (Zdroj: Facebook/Denisa Juríková Fuseková)

BRATISLAVA – Slováci kvôli otrasnej situácii v nemocniciach umierajú v hrozných podmienkach, čoho dôkazom je aj otec Denisy Juríkovej Fusekovej, ktorá sa rozhodla bojovať za lepšiu zdravotnú starostlivosť zverejnením svojho príbehu. Pavol Daniel (†66) zomrel ležiac prepotený na neprezlečenej posteľnej bielizni na oddelení, ktoré zápasilo s nedostatkom miesta. O dôstojnej smrti sa v tomto prípade hovoriť nedá.

Pavla začiatkom januára hospitalizovali v ružinovskej nemocnici s diagnózou zápal krvi. Zomrel o dva dni, jeho srdce zlyhalo. Srdcia jeho príbuzných pukali pri pohľade na podmienky, v akých dožíval. Na internom oddelení mali totiž nedostatok miest, aj posteľ, na ktorej skonal, mu museli previezť z iného oddelenia. Kto za to môže? Tým sa zaoberá Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Nemocnica Ružinov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

„ÚDZS na základe podnetu vykonáva dohľad u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti,“ povedala pre denník Sme hovorkyňa Soňa Valášiková. Kvôli podozreniam zo zlyhania ružinovskej nemocnice nariadili pitvu, polícia začala trestné stíhanie. Ako pani Denisa píše na sociálnej sieti, „mne to tatinka nevráti, ale druhým pomôže“. Prostredie, v ktorom Pavol skonal, by nepriala žiadnemu človeku.

Posteľ z urológie

Keď otca deň po Troch kráľoch priviezli na centrálny príjem kvôli dýchavičnosti a po úraze ramena, trvalo 4 hodiny, kým sa dostal na interné oddelenie. „Posteľ môjmu oteckovi priniesli z urológie, pretože na internom voľná nebola,“ spomína Denisa. Malé izby boli plné, za všetko mohla situácia v nemocnici na Antolskej, kde sa niekoľko dní nekúrilo kvôli havarijnému stavu kotla.

Strašidelná pravda o zdravotníctve:
Zobraziť galériu (4)

Denisa otca navštívila aj ďalší deň a s hrôzou zistila, že leží celý prepotený na mokrej posteľnej bielizni. „Otecko bol strašne studený, rýchlo sme ho vyutierali a bola som si od sestričky vypýtať posteľnú bielizeň, aby som mu mohla prezliecť posteľ a vankúš. Na to mi sanitárka povedala, že jej to je ľúto, ale nemajú,“ šokuje svojim rozprávaním Denisa. Ešte viac ju však zarazil prístup ošetrujúcej lekárky.

Druhý deň už ledva dýchal

Pavol mam jednu stranu tela ochrnutú, takže si nevedel sám privolať pomoc, preto Denisa poprosila lekárku, aby jeho posteľ presunuli bližšie k sestričkám, nech na neho vidia. „Arogantne na nás vystúpila, že kam ho má dať, keď má plné oddelenie a že jej sestry tu chodia. Že mu máme dať do ruky bzučiak,“ opisuje Denisa. Všetko sa ďalší deň ešte zhoršilo. Poobede 9. januára už Pavol ledva dýchal, no na jednotku intenzívnej starostlivosti ho previezli až večer.

Strašidelná pravda o zdravotníctve:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

V tom čase už nebol pri vedomí. Ošetrujúci lekár Denisu informoval, že otca prevezú na anesteziologicko-resuscitačné oddelenie, no tamojší lekár rozhodol, že to nie je nutné. O pár hodín Pavol Daniel vo svojich 66-tich rokoch zomrel na bližšie neurčené srdcové zlyhanie. Nemocnica sa k celej veci odmietla vyjadriť, až kým nebudú známe výsledky vyšetrovania. Doterajšie tvrdenia Denisy však odmietajú. „Ubezpečujeme, že nemocnica má dostatok bielizne pre personál aj pacientov,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.

Viac o téme: Interné oddelenieNemocnica RužinovVyšetrovanie smrti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu