Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vodičov v Bratislave čaká ťažký polrok: Mesto zrekonštruuje 37 km ciest, mapa na FOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hlavné mesto a jej obyvateľov čaká náročné obdobie. Do júla 2016 chce vedenie mesta opraviť až 37 km ciest. Financie mesto vyčlenilo z rozpočtu, ďalšie získalo od vlády. Cesty v Bratislave prejdú rozsiahlou opravou, čomu sa koniec koncov potešia nielen motoristi, ale aj peší. V pláne je oprava verejných priestorov a chodníkov, či úprava priechodov pre chodcov a rozšírenie mestských cyklotrás.

„Do opráv ciest investujeme v tomto roku približne 11,5 miliónov eur. To je približne taká suma, akú do opráv ciest investovalo vedenie mesta v rokoch 2010 – 2014 dokopy. Čaká nás teda naozaj masívna oprava cestných povrchov. Takéto opravy si budú vyžadovať viaceré obmedzenia, ale musíme si uvedomiť, že cesty sa inak opraviť nedajú a opraviť ich musíme,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

„Napriek tomu, že suma 11,5 miliónov eur je veľká suma, je to suma, ktorá zodpovedá polovici toho, čo by sme na opravu ciest reálne potrebovali,“ doplnil primátor. Osem miliónov eur je vyčlenených z dotácie vlády na SK PRES (predsedníctvo SR v Rade EÚ) a 3,5 milióna eur vyčlenilo ešte vedenie mesta v rozpočte na rok 2016.

Ivo Nesrovnal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

„Intenzívne rokovania s vládou, ktoré som viedol, priniesli Bratislave celkovo 14 miliónov eur. Je to výsledok otvorenia témy nespravodlivého financovania Bratislavy na najvyššej politickej úrovni, čo nikto predtým neurobil. Bratislava je predsa hlavné mesto nášho štátu, je to hlavné mesto nás všetkých – a podľa toho by mala aj vyzerať,“ povedal na margo dotácie od vlády primátor Ivo Nesrovnal.

Z peňazí, ktoré má mesto na opravy vyčlenené, sa budú opravovať hlavné dopravné radiály a centrum mesta v celkovej dĺžke viac ako 37 km. Pôjde teda o úseky, ktoré dennodenne využívajú tisícky Bratislavčanov a návštevníkov mesta, napríklad ulice Rožňavská, Vajnorská, Štefánikova, Trnavská, Staromestská, Mlynské Nivy, Nábr. arm. gen. L. Svobodu atď.

Vodičov v Bratislave čaká
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Všetky opravy hlavné mesto konzultovalo s Krajským dopravným inšpektorátom a koordinovalo s Národnou diaľničnou spoločnosťou a bratislavskou župou, aby si termíny opráv ciest vzájomne nekolidovali. „Napriek tomu treba povedať, že takáto rozsiahla oprava ciest si vyžiada zvýšené nároky na trpezlivosť. Chcem preto požiadať Bratislavčanov o pochopenie. Nasledujúce 4 mesiace budú náročné na dopravu v Bratislave, ale ich výsledok bude trvácny a čo je najdôležitejšie, zostane Bratislave a Bratislavčanom,“ povedal primátor Ivo Nesrovnal.

„Ideme tiež osvetliť 10 priechodov pre chodcov, aby sme zvýšili bezpečnosť chodcov a prvýkrát po 43 rokoch prejde rozsiahlou opravou aj Most SNP,“ povedal primátor. V prípade Mosta SNP pôjde o náter zábradlia, opravu chodníkov pre peších, opravu zvodidiel a komplexnú výmenu asfaltového krytu vozovky. Most SNP sa bude opravovať v auguste, t.j. vtedy, keď je doprava v meste odľahčená pre prázdniny.

Vodičov v Bratislave čaká
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Ostatné opravy ciest sa začnú na prelome februára a marca, pričom skončiť sa majú do konca júna. V druhom polroku 2016 bude mesto opravovať povrchy ciest a chodníkov z financií z mestského rozpočtu. Súčasťou opráv ciest bude aj príprava a realizácia ďalších projektov budovania cyklotrás. V tomto smere vedenie mesta intenzívne komunikuje aj s o.z. Cyklokoalícia. 

Viac o téme: Oprava ciestBratislavaIvo Nesrovnal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu