Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najlepší ekonómovia vytvorili rebríček mizerných krajín sveta: Toto zistenie Slovákov nepoteší!

Premiér Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Premiér Robert Fico (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Analytici porovnali ako je na tom Slovensko s vyspelými ekonomikami sveta. Dva základné ukazovatele zdravia ekonomiky nám príliš dobrého neveštia. Aj keď sa premiér Fico chváli dobrými číslami, americkí ekonómovia to vidia trochu inak.

Ekonomický portál Bloomberg vytvoril index mizerných ekonomík. Poradie 63 krajín urobili na základe porovnania miery nezamestnanosti a inflácie, pričom čím je ich skóre vyššie, tým je ekonomika mizernejšia. Prvá Venezuela je na tom štyrikrát horšie ako druhá Argentína. Juhoameričanom sa teda veľmi nedarí.

Po týchto dvoch krajinách nasleduje Juhoafrická republika, Grécko, konfliktom zmietaná Ukrajina, Španielsko, Srbsko, Turecko, Brazília či Kazachstan. Aj keď sa do prvej najhoršej desiatky Slovensko nedostalo, v porovnaní sme dopadli horšie ako priemer, 19. priečkou sme príliš neoslnili. Oproti minulému roku sme si postavenie polepšili o jedno miesto.

Najlepší ekonómovia vytvorili rebríček
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: repro foto Bloomberg)

Mizerné skóre však nezaznamenali všetky krajiny, pripomína Bloomberg. Napríklad také Poľsko si polepšilo o 15 miest v rebríčku. A to vďaka nižšej miere nezamestnanosti. Nič však nie je nemenné a pod vplyvom krokov novej vlády sa náš severný sused môže opäť prepadnúť. Naši susedia sú tiež ďaleko pred nami. Česi obsadili 44 priečku rovnako ako Rakúšania, Maďari obsadili 35. miesto.

Rebríček zostavili analytici Bloombergu na základe mediánových ekonomických ukazovateľov z posledných troch mesiacov. Čísla inflácie a nezamestnanosti za rok 2015 zodpovedajú ročnému priemeru, ostatné sú najnovšie dáta z každej krajiny.

Index mizerných ekonomík
Zobraziť galériu (3)
Index mizerných ekonomík  (Zdroj: repro foto Bloomberg)

Slovenská ekonomika v číslach

Slovenská ekonomika by mala podľa ministra financií Kažimíra v tomto roku zaznamenať hospodársky rast na úrovni 3,2 %. V budúcom roku by mal rast hrubého domáceho produktu (HDP) dosiahnuť 3,6 %. Nezamestnanosť by nemala podliezť 10-percentnú hranicu. Ako ďalej vyplýva z najnovšej makroprognózy rezortu financií, v tomto roku by mala dosiahnuť úroveň 10,4 %, v budúcom roku by sa mala znížiť na 9,5 %. V tomto roku by malo na Slovensku pribudnúť podľa Kažimíra 30.000 nových pracovných miest.

Reálne mzdy by mali rásť medziročným tempom na úrovni 3 %, a to najmä vďaka nízkoinflačnému prostrediu. Inflácia by mala v tomto roku podľa prognózy rezortu financií dosiahnuť úroveň 0,2 % a v roku 2017 by mala predstavovať 1,6 %.

Viac o téme: SlovenskoBloombergEkonomikaMizerná vyhliadka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu