Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V košickej Džungli prebieha referendum: Zostane na mape alebo ju zrušia?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE - V najmenšej košickej miestnej časti Džungľa, ktorá má okolo 600 obyvateľov, sa dnes koná miestne referendum. Hlasovaciu miestnosť otvorili o 07:00 a zatvoria ju o 22:00. Ako informovala starostka Džungle Adriana Balogová, obyvatelia spísali petíciu a žiadali, aby miestne zastupiteľstvo vyhlásilo referendum, v ktorom sa vyjadria k prípadnému zlúčeniu či zrušeniu mestskej časti Džungľa.

Doložila, že zastupiteľstvo vyhovelo petícii a schválilo vyhlásenie referenda. V mestskej časti je 495 oprávnených voličov. Aby bolo referendum platné, musí sa na ňom zúčastniť aspoň 250 voličov. Náklady na miestne referendum budú okolo dvoch tisíc eur.

Ako uviedla Balogová, je to reakcia obyvateľov Džungle na zámery vedenia mesta zredukovať počet mestských častí, pričom ani jeden z navrhnutých modelov s Džungľou ako mestskou časťou vôbec nepočíta, ba nemalo by tu byť ani kontaktné miesto. 

Podľa Balogovej bude referendum znamenať veľmi veľa, lebo obyvatelia v ňom demokraticky vyjadria, že nechcú, aby ich mestská časť a miestna samospráva zanikla. Doložila, že celomestské referendum o optimalizácii počtu mestských častí by bolo nedemokratické, lebo by sa malé mestské časti museli podriadiť veľkým mestským častiam. 

Podľa primátora Košíc Richarda Rašiho, je to ich slobodné rozhodnutie. „Starostka však mala upozorniť ľudí, že bez ohľadu na to, ako dopadne referendu, nič pre budúcnosť nerieši,“ povedal Raši. Doložil, že referendum malo nasledovať až po prijatí nejakého predpisu – uznesenia, či VZN, ktoré sa týka ich mestskej časti. „Ľudia vyjadria svoj názor, ale nebude to mať žiadny právny dopad, ani žiadnu právnu silu. Myslím si, že toto im mohol niekto vysvetliť a peniaze mohli radšej použiť na rozvoj svojej mestskej časti,“ povedal Raši. 

Mesto Košice má 22 mestských častí, z ktorých väčšinu tvoria historické obce. Mestská časť Džungľa však nikdy samostatnou obcou nebola. Domčeková štvrť s ľudovým názvom Džungľa vznikla v 30.rokoch 20.storočia, v 70.rokoch bola určená na asanáciu, ktorá sa napokon nekonala.

Viac o téme: KošiceDžungla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu