Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico vytiahol ďalší dôkaz o podvode: List podpísaný Matovičom, gól do súperovej bránky?!

Matovič verzus Fico
Matovič verzus Fico

KOŠICE – Premiér Robert Fico ešte viac pritvrdil. Po obvinení Igora Matoviča z podvodu za 122 miliónov slovenských korún prostredníctvom bieleho koňa a predložení dôkazu proti nemu kauza pokračuje. Fico predstavil druhú časť „príbehu o zničenom účtovníctve“ a ukázal, prečo Matovič vo svojej včerajšej obhajobe v priamom prenose klamal.

Líder Oľano včera v priamom prenose reagoval na Ficove obvinenia z prepierania peňazí a uviedol, že Fico má informácie, ktoré ho údajne usvedčujú z podvodu, už šesť rokov. Obvinenie má byť zámerné, s cieľom uškodiť mu v politickom predvolebnom súboji. Zároveň dodal, že ho už viacerí členovia Smeru varovali, aby príliš nevyskakoval. Matovič sľúbil, že všetky potrebné dôkazy na svoju obhajobu predloží budúci týždeň, na čo dnes Fico zareagoval mimoriadnou tlačovou konferenciou.

Firmu predal fiktívne

Na dnešnej tlačovej konferencii v Košiciach povedal premiér Robert Fico, že Matovič klamal a predložil ďalšie dokumenty, ktorými ho usvedčuje z klamstva vo veci predaja spoločnosti Igor Matovič - regionPRESS a hotovostného vyplatenia časti peňazí z predaja.

„Aby sa Igor Matovič vyhol plateniu pokút a daňových výmerov, ktoré mu boli vyrubované zo strany daňových úradov, tak v roku 2008 fiktívne predal firmu regionPRESS bielemu koňovi, ktorým bol jeho zamestnanec, za 122 miliónov Sk. Ako bola táto suma vyplatená, bolo vysvetlené a nikto to nepoprel, bol ním jeho zamestnanec. Časť peňazí, 121 miliónov Sk, sa presunulo na súkromný účet Igora Matoviča. Zostávajúci 1 milión Sk sa mal vyplatiť v hotovosti,“ uviedol premiér s tým, že Matovič následne od tejto zmluvy odstúpil. Podľa Fica bola aj dohoda, že kupujúci na seba preberie účtovníctvo celej firmy za celú jej existenciu od roku 1997 do roku 2008.

„Igorovi Matovičovi hrozili výruby, rôzne sankcie. Aby nič nemusel zaplatiť, všetky peniaze zo spoločnosti Igor Matovič – regionPRESS presúva na svoj súkromný účet a rovnako likviduje celé účtovníctvo tejto firmy, ktoré ide do zberu. Na to daňovému úradu oznámi, že od tejto kúpno-predajnej zmluvy odstupuje,“ tvrdí Fico.

Matovičov list Vandákovi

Igor Matovič v piatok (5.1.) podľa premiéra klamal a ukázal fotokópiu úradného záznamu Daňového úradu v Trnave, v ktorom je uvedené, že Igor Matovič dňa 10. 10. 2008 telefonicky oznámil Daňovému úradu v Trnave, že odstúpil od zmluvy o predaji podniku zo dňa 14.8.2008 a ukázal ďalší dôkaz.

„Predkladám vám list priamo podpísaný Igorom Matovičom z 1.10.2008, ktorý píše Pavlovi Vandákovi, kde na konci tohto listu, píše: 'Zároveň vám oznamujem, že momentom doručenia účtovných záznamov odstupujem od zmluvy, ako i od zmluvy o predaji podniku uzavretej medzi nami dňa 14.8.2008',“ citoval z listu premiér.

Druhé klamstvo

Ak by to Matovič priznal, potvrdil by podľa Ficových slov celý podvod, fiktívnosť predaja. Druhé klamstvo, ktoré v piatok Matovič povedal, je podľa premiéra to, že nemá informáciu, aby mu bol 1 milión slovenských korún vyplatený a že mu nechýba.

„Máme výdavkový doklad od pána Vandáka na sumu 348 000 Sk. Miminálne v tejto sume sa to realizovalo,“ uviedol Fico a pred novinármi ukázal kópiu výdavkového pokladničného dokladu. „Aby Igor Matovič ochránil svoj majetok pred exekúciami, svoj podiel v roku 2006 previedol na manželku. Bál sa daňových kontrol a preto potreboval zlikvidovať účtovníctvo. Ak by daňové úrady chceli niečo Matovičovi zobrať, všetko je preč. Spoločnosť s ručením obmedzeným je vo vlastníctve jeho manželky,“ povedal Fico.

Zdôraznil tiež, že do roku 2006 mu všetky veci na úradoch vybavovali ľudia okolo JUDr. Maroša Prosmana. „Zrazu po roku 2006 títo ľudia vytvorili právnu firmu, ktorá zastupuje Igora Matoviča,“ tvrdí Fico. Povedal tiež, že počas Radičovej vlády bola Matovičovi odpustená pokuta, daňové výmery a dodatočne vyrubená daň.

Porušenie daňového tajomstva?

Na otázku novinárov, či premiér neporušil daňové tajomstvo a odkiaľ má dokumenty, odpovedal: „Sústreďme sa na obsah a potom dostanete presnú informáciu, odkiaľ tie dokumenty sú,“ povedal Fico. Igor Matovič je podľa jeho slov verejne činná osoba a musí znášať to, že niekto bude informovať o jeho podnikateľských aktivitách.

„My sme počuli dávnejšie o týchto prevodoch, nemali sme k tomu však doklady. Doklady sme získali, preverovali. Je správna doba, ľudia teraz najviac hodnotia správanie politikov,“ uzavrel Fico s tým, že na orgány činné v trestnom konaní sa neobrátil, tie môžu podľa neho konať samy od seba.

 

 

 

Predvolebný prieskum potvrdil potupný pád Smeru: Do vlády by museli ísť s pravicou!

Viac o téme: PodvodFicoMatovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu