Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V ľuďoch stúpa hnev, radikáli sa chystajú do ulíc Bratislavy: Islamizácia Európy je hrozba!

Chystajú sa koordinované protesty
Chystajú sa koordinované protesty (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V štrnástich európskych krajinách vrátane Slovenska sa budú v sobotu konať koordinované demonštrácie proti údajnej islamizácii Európy.

Ľudia nespokojní s európskym riešením súčasnej migračnej krízy prejdú pod heslom "Pevnosť Európa" okrem Bratislavy aj centrami Drážďan, Varšavy, Prahy, Grazu, Amsterdamu či Tartu. Koľko sa ich demonštrácií zúčastnií, zatiaľ nie je jasné, organizátori ale počítajú s desaťtisícami priaznivcov. Podľa médií sa v sobotu môže rozhodnúť o ďalšej budúcnosti hnutia, ktorá za akciami stojí, vrátane asi najznámejšej nemeckej Pegidy.

Hnutie vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) organizuje demonštrácie v centre saských Drážďan už viac ako rok. Postupne sa pridávali aj ďalšie nemecké mestá. V posledných mesiacoch ale začalo priaznivcov na akciách hnutia ubúdať, s výnimkou protestu po novembrových teroristických útokoch v Paríži, keď do centra Drážďan prišlo viac než 12.000 ľudí.

Na konci januára sa zástupcovia Pegidy, ako hlavného organizátora, stretli v Roztokách pri Prahe so zástupcami viac ako desiatky podobne zmýšľajúcich strán a organizácií, vrátane českého Bloku proti islamu a Úsvitu-Národnej koalície. Účasť na sobotných demonštráciách vtedy odhadovali na tisíce až desaťtisíce ľudí.

V takzvanej pražskej deklarácii vyzvalo hnutie k boju za slobodu a proti nepriateľom Európy, ktorých ideológiou je vraj politický islam. Podľa členky vedenia Pegidy Tatjany Festerlingovej nezostáva Európanom nič iné, než sa podriadiť, alebo povstať.

Demonštrácie najrôznejších protiislámských a protiimigračních hnutí sa budú v sobotu okrem Drážďan a Prahy konať aj v Kodani, Amsterdame a estónskom Tarte. Vôbec prvú demonštráciu chce zorganizovať írska odnož Pegidy. Protesty sa budú konať aj v Taliansku, Švajčiarsku, Fínsku a Bulharsku.

Vo Francúzsku sa budú protestné akcie konať v mestách Montpellier, Bordeaux a Saint-Brieuc. Demonštrácii v Calais však úrady zakázali. Blízko tohto prístavného mesta je totiž tábor s tisíckami prisťahovalcov, ktorí sa snažia dostať do Británie a okolo ktorých sa už udiala rad incidentov a násilností.

Na Slovensku je hlavným organizátorom demonštrácie na Námestí Milana Rastislava Štefánika hnutie Odvaha - Veľká národná a proruská koalície. Jej šéf Stanislav Martinčko nedávno uviedol, že odmieta spoluprácu s extrémistami, a preto na pódium neprizval kontroverzného banskobystrického župana Marian Kotleba ani nikoho z jeho blízkych. Podľa odborníka na extrémizmus a politológa Tomáša Nociara, citovaného serverom Aktuality.sk, nebudú mať demonštrácie na nadchádzajúce parlamentné voľby pravdepodobne žiadny vplyv.

V Poľsku by sa mali protesty konať hneď v troch mestách: vo Varšave, Vroclave a Krakove. Práve v poľskej metropole by mala prehovoriť aj jedna z vedúcich postáv Pegidy Festerlingová. Vo Vroclavi úrady očakávajú stretnutie niekoľkých stoviek ľudí o 15:00. Primátor Rafal Dutkiewicz vyhlásil, že v uliciach bude zvýšené množstvo policajtov a pri akomkoľvek porušení zákona bude zhromaždenie ukončené.

V rakúskom Grazi (Graz) policajti počítajú s účasťou 200 až 300 priaznivcov miestnej odnože Pegidy. Za miesto protestu si vybrali okrajovú štvrť Andritz, kde pred časom v bývalom domove pre seniorov vznikla ubytovňa pre utečencov.

V Británii protest organizuje protiislamistická Anglická obranná liga (English Defence League) na čele s Tommym Robinsonom. Pozvanie do švajčiarskeho Bazileja dostal aj francúzsky krajne pravicový politik Jean-Marie Le Pen. Údajne ho to potešilo, ale zo zdravotných dôvodov prísť odmietol.

Na mnohých miestach protestov sa budú konať aj demonštrácie odporcov protiimigrantských hnutí. Napríklad v Drážďanoch odhaduje polícia ich počet na 10.000. Priaznivcov Pegidy by sa v saskej metropole mohlo v sobotu zísť asi ešte o 5000 viac.

Viac o téme: ProtestyUtečenciPegida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu