Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Drsný predvolebný boj: Matovič prepral 122 miliónov cez biele kone, Fico ukázal dôkaz na FOTO

Fico vytiahol na Matoviča veľké obvinenie. Zobraziť galériu (8)
Fico vytiahol na Matoviča veľké obvinenie. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Napätie pred voľbami stúpa. Premiér Robert Fico obvinil Igora Matoviča, že je podvodník, ktorý prepral 122 miliónov slovenských korún. Na to využil bieleho koňa. Fico tvrdí, že má aj dôkazy.

Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) je daňový podvodník, ktorý používa na zakrytie svojej nelegálnej činnosti biele kone. Na dnešnom brífingu to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD), podľa ktorého Matovič vo svojej podnikateľskej činnosti čelil viacerým podozreniam a daňovým pokutám, napríklad v súvislosti s pašovaním tlačiarenského stroja.

Podvod pomocou bieleho koňa

“Predložím vám dôkazy, že pán Matovič je daňový podvodník a na svoju činnosť používa biele kone," vyhlásil na tlačovej konferencii predseda vlády. "Existuje verejný záujem a ľudia majú právo aké metódy používa Matovič vo svojom podnikaní," dodal Fico.

"Rovnako mu hrozil rad daňových kontrol a aby sa vyhol zodpovednosti za svoje konanie, fiktívne previedol svoju firmu Igor Matovič–regionPRESS na bieleho koňa, zničil celé účtovníctvo za celú históriu fungovania tejto firmy a prepral 122 miliónov," uviedol Fico s tým, že má na to konkrétne dôkazy.

Účtovníctvo skončilo v zbere papiera

Matovič mal podľa Fica preprať 122 miliónov korún cez bieleho koňa. Udiať sa to malo cez zamestnanca jeho firmy regionPRESS pána Vandáka. Na neho mal previesť firmu, za ktorú mal Vandák zaplatiť 122 miliónov. V deň podpisu zmluvy - 14. 8. v roku 2008, si Matovič z účtu firmy pomocou Vandáka previedol podľa Fica peniaze na svoj súkromný účet.

V rámci fiktívneho prevodu odovzdal Vandákovi celé účtovníctvo za roky 1997 až 2008. Toto účtovníctvo skončilo v zbere papiera. O dva mesiace líder Obyčajných ľudí od zmluvy odstúpil, no účtovníctvo bolo už zničené. Výsledok je podľa Fica jasný. Matovič mal prevedených 122 miliónov korún na svojom účte a zlikvidované účtovníctvo firmy, aby daňové úrady nemali byť úspešné pri kontrolovaní daní. Podľa Fica ide o klasický podvod cez bieleho koňa.

Fico má dôkazy

Premiér má k dispozícii aj kúpnu zmluvu, ktorá tieto obvinenia potvrdzuje. Tá tiež tvrdí, že Matovič mal byť deň úpredtým upozornený na daňovú kontrolu. Šéf vlády má aj úradný záznam z daňového úradu, ktorý potvrdzuje, že Matovič odstúpil od zmluvy. Tiež prehlásil, že predloží dôkazy o výpovedi pána Vandáka na daňovom úrade, kde potvrdzuje, že účtovníctvo skončilo v zbere papiera.

"Budeme pozorne počúvať, čo Igor Matovič povie, lebo my sme ešte neskončili," zakončil Fico svoje obvinenia.

Fotokópia Zmluvy o predaji podniku

Prvým dokladom je fotokópia Zmluvy o predaji podniku, ktorá bola podpísaná v Trnave dňa 14. augusta 2008. Uzavretá bola medzi Igorom Matovičom – regionPRESS ako predávajúcim a Pavelom Vandákom ako kupujúcim. Predmetom zmluvy boli hnuteľné veci, práva k finančným prostriedkom, pohľadávky, ako aj všetky ostatné práva, povinnosti, nároky a záväzky predávajúceho, ktoré súviseli s prevádzaným súborom majetku podniku. Konkrétne malo ísť o veci a práva špecifikované v prílohách zmluvy, tie však súčasťou predložených dokumentov nie sú.

Drsný predvolebný boj: Matovič
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad vlády)

Kúpnu cenu stanovili dohodou na 122.000.000 Sk. Strany sa podľa zmluvy dohodli na dvoch splátkach, prvá vo výške 121.000.000 Sk mala byť zaplatená bezhotovostným prevodom v deň podpísania zmluvy. Druhá splátka kúpnej ceny vo výške 1.000.000 Sk mala byť zaplatená v hotovosti najneskôr v druhý deň po podpísaní zmluvy. V samotnej zmluve sa spomína daňová kontrola, ktorá sa mala uskutočniť 15. augusta 2008. Kupujúci sa zaviazal umožniť kontrolu a poskytnúť daňovému úradu potrebnú súčinnosť.

Drsný predvolebný boj: Matovič
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad vlády)

Drsný predvolebný boj: Matovič
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad vlády)

Drsný predvolebný boj: Matovič
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad vlády)

Druhým dokladom predloženým premiérom je fotokópia zápisnice o ústnom pojednávaní spísaná na Daňovom úrade v Trnave 9. marca 2009, kde vypovedal Pavel Vandák. Zo zápisnice vyplýva, že Pavel Vandák potvrdil uzavretie zmluvy. Súčasťou predaja boli podľa zápisnice aj všetky doklady podniku od začiatku podnikania Igora Matoviča ako fyzickej osoby až do podpisu zmluvy. „Odvážali sme asi tri autá dokladov. Veci, čo sa týka pohľadávok, mám uskladnené u kamaráta. Zvyšok dokladov som vyhodil do zberu,“ uviedol Vandák podľa zápisnice.

Drsný predvolebný boj: Matovič
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad vlády)

Drsný predvolebný boj: Matovič
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad vlády)

Tretím dokladom predloženým premiérom po brífingu je úradný záznam Daňového úradu Trnava. „Dňa 10. októbra 2008 daňovník Igor Matovič telefonicky oznámil, že odstúpil od zmluvy o predaji podniku zo dňa 14. augusta 2008,“ konštatuje sa okrem iného vo fotokópii úradného záznamu.

Drsný predvolebný boj: Matovič
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad vlády)

Viac o téme: PodvodMiliónyRobert FicoIgor MatovičBiely koň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu