Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sestry poslali ministerstvu kompromisné požiadavky: Chcú vyššie platy a zmluvy na dobu neurčitú

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sesterské odbory predložili dnes ministerstvu zdravotníctva "kompromisný" návrh svojich požiadaviek. Ich splnenie by znamenalo návrat sestier, ktoré pre hromadné výpovede odišli z nemocníc. Sesterská komora a odbory už skôr avizovali, že teraz očakávajú pozvanie na rokovania.

Ako vyplýva z návrhu memoranda medzi vládou a odbormi, sestry žiadajú legislatívnu garanciu vyšších platov, ako im priniesol od tohto roku nový zákon. Rovnako chcú, aby sa voči tým, ktoré dali výpovede, nevyvodzovali žiadne negatívne dôsledky. Zároveň by podľa návrhu mali dostať všetky zmluvy na dobu neurčitú.

Sestry majú aj viacero konkrétnych požiadaviek pre zamestnancov vo fakultných nemocniciach v Prešove, Žiline a Trnave. Z tých od pondelka (1.2.) odišli pre hromadné výpovede stovky sestier. Odbory pre nich žiadajú v Žiline napríklad aj parkovacie karty, v Trnave zase volajú po odvolaní námestníčky pre zdravotnú starostlivosť.

K návrhu odborov sa prikláňa aj sesterská komora. "Návrh obsiahnutý v memorande s vládou SR sa týka nielen samotných miezd sestier, ktoré by mali byť upravené s účinnosťou od 1. marca 2016, ale aj úpravy pomerov v zdravotníctve, ktoré ovplyvňujú kvalitu zdravotnej starostlivosti pre pacienta," uviedla prezidentka komory Iveta Lazorová. 

Priblížila, že sestry požadujú optimalizáciu počtu personálu v zdravotníckych zariadeniach, zavedenie kontrolného mechanizmu na dodržiavanie počtu personálu, zmenu systému financovania zdravotníckych zariadení. "Platby musia kopírovať reálne náklady, efektívne a transparentné fungovanie zdravotníckych zariadení a v neposlednom rade odstránenie negatívnych dosahov na zamestnancov v súvislosti s podaním výpovedí," doplnila.

"Samozrejme, k návrhu, ktorý nám bol doručený, sa vyjadríme. Považujeme však za legitímne si materiál najskôr preštudovať," uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

Viac o téme: ZdravotníctvoZdravotné sestry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu