Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Minister Čislák sa poriadne strápnil: Nevedel, že ho nahráva mikrofón a takto to dopadlo

Viliam Čislák. Zobraziť galériu (6)
Viliam Čislák. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Minister Čislák sa poriadne vyfarbil na poslednej tlačovke. Napriek vážnej situácii v zdravotníctve, keď stovky sestier podali výpovede, si nevedel spomenúť na takú dôležitú vec ako je vlastné trestné oznámenie! Ešte že ho zachránila jeho hovorkyňa.

Napätie v zdravotníctve stúpa. Po tom, čo takmer 600 sestier podalo výpovede, sa rozhodol minister zdravotníctva konať. Zvolal tlačovku, na ktorej oznámil médiám, že na sestry podáva trestné oznámenie. Dôvod? Ani sám nevedel.

Za čo to dávame?

Jeho tápanie zachytila televízia Markíza na zapnutom mikrofóne. Keď mal odpovedať, nevedel si spomenúť a pomôcť mu musela jeho hovorkyňa Zuzana Čižmáriková. "Čo to je? Dávame trestné za čo?", opýtal sa potichu prekvapený Čislák, pričom zjavne netušil, že mikrofón je zapnutý.

Minister Čislák sa poriadne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: repro foto TV Markíza)

Našťastie pre neho mu to našepkala hovorkyňa rezortu. Ihneď mu pripomenula, že sestry žalujú za šírenie poplašnej správy. "Šírenie poplašnej správy," poradila mu. Nič to však neubralo na ministrovom trapase, ktorý ako keby ilustroval jeho nesvojprávnosť. Čislák prevzal rezort po Zuzane Zvolenskej, ktorá musela odísť po škandály s CT-čkom.

Personál nahrádza armáda

Zdravotnícku starostlivosť v niektorých nemocniciach supluje armáda, keďže sestry nemá kto nahradiť. Situácia je podľa ministra stabilizovaná. "Ľudsky mi je to veľmi ľúto, ale musím povedať, že zdravotná starostlivosť pre všetkých občanov SR, pre všetkých pacientov, teda aj v Žilinskom a Prešovskom kraji, je plnohodnotne zabezpečená," dodal.

Trestné oznámenie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka sestry podľa šéfky ich odborov Moniky Kaveckej vôbec neprekvapilo. Sestry sa napriek tomu nebudú báť hovoriť o situácii v nemocniciach, avizovala prezidentka komory Iveta Lazorová. "Budeme podávať občanom pravdivé svedectvá o tom, ako sa poskytuje zdravotná starostlivosť," povedala. Kavecká pre Topky povedala, že súčasná situácia by donútila k činom každú normálnu vládu.

Monika Kavecká a Iveta Lazorová
Zobraziť galériu (6)
Monika Kavecká a Iveta Lazorová  (Zdroj: SITA)

Sestry protestujú už dlho

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016, a to aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal. Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Nepáči sa im výška koeficientov, cez ktoré sa preratúva mzda, či chýbajúce zohľadňovanie praxe.

Minister Čislák sa poriadne
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Minister zdravotníctva Viliam Čislák ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov. Výpovede podali sestry v desiatich nemocniciach - v Košiciach, Trnave, Poprade, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Trenčíne, Dolnom Kubíne a Trstenej. Rezort poukazuje na to, že výpovede sťahujú nielen sestry zo štátnych, ale aj ostatných zariadení. Príkladom má byť bojnická nemocnica.

Viac o téme: MinisterZdravotníctvoTrapasViliam Čislák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu