Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nastal deň D, nemocnice v kríze: Stovky sestier naplnili hrozby, minister nasadil vyhrážky!

Zdravotné sestry naplnili svoje hrozby. Zobraziť galériu (11)
Zdravotné sestry naplnili svoje hrozby. (Zdroj: SITA)

ŽILINA – Približne 600 sestier dalo výpovede a v slovenských nemocniciach hrozí, že nebude mať kto ošetrovať. Sestry tak urobili po tom, čo im minister Čislák, ale aj premiér Fico odmietli vyhovieť v lepších požiadavkách. Čislák sa už dokonca rozhodol žalovať sestričky za to, že šíria poplašnú správu.

Po odchode 175 sestier z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline nie sú podľa predsedníčky Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Moniky Kaveckej oddelenie anestézie a intenzívnej medicíny (OAIM) a niektoré jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) personálne správne zabezpečené a pre pacientov dostatočne bezpečné.

Monika Kavecká v rozhovore pre Topky povedala, že výpovede sestier sa dotknú až milióna pacientov. Podľa nej by každá rozumná vláda v takejto situácii konala.

Monika Kavecká
Zobraziť galériu (11)
Monika Kavecká  (Zdroj: SITA)

"Situácia je skutočne z nášho hľadiska vážna. Bohužiaľ, naším odchodom prestáva byť žilinská nemocnica plne funkčná. Novorodenecká JIS je od piatku zatvorená a na OAIM sme zistili, že majú jedného pacienta a je tam jedna sestra. Podľa výnosu ministerstva zdravotníctva musí byť na týchto intenzívnych pracoviskách personálny normatív nastavený podľa lôžok, aj bez počtu obsadených lôžok. Čiže, ak je osem lôžok, musia tam byť štyri sestry. Starostlivosť nebude zabezpečená správne a bezpečne," povedala Kavecká po nočnej návšteve nemocničných oddelení po mimoriadnom brífingu pred žilinskou nemocnicou.

Nastal deň D, nemocnice
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Situácia je neprehľadná a vážna

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v Žiline Peter Blaško upozornil, že situácia je z lekárskeho hľadiska neprehľadná a zrejme aj vážna. "Skúsená sestra a lekár sú nenahraditeľný tím. A keď si predstavím situáciu, že by ma niekto vyslal do cudzieho prostredia, mám sa veľmi rýchlo zorientovať v priestore a kvalitne poskytovať zdravotnú starostlivosť, môže to byť naozaj problém a stres pre obidve strany. Myslím si, že lekári budú mať z toho dosť veľké stresové situácie. Predsa sa im veľmi dobre robilo a robí so sestrami, ktoré poznajú. Odišlo 175 sestier, čo je takmer tretina. Logika hovorí, že je to zložitá situácia a nemyslím si, že to bude možné len tak nahradiť," podotkol Blaško.

Nastal deň D, nemocnice
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Hovorkyňa FNsP v Žiline Viera Jurčiová reagovala, že zdravotná starostlivosť o pacienta na OAIM bola zabezpečená. "O pacienta sa starala špecializovaná sestra. Pokiaľ ide o novorodenecké oddelenie, tam bola taktiež zabezpečená zdravotná starostlivosť o pacientov. Je tam k dispozícii observačný box, pokiaľ by došlo k situácii, že by bolo potrebné ho využiť. Nemocnica stále hľadá riešenia, aby situáciu stabilizovala a komunikuje s okolitými nemocnicami. Na výpomoc prišli dve sestry z Dolného Kubína a dve sestry z Trstenej," uviedla Jurčiová s tým, že žilinská nemocnica uzatvorila počas januára pracovné zmluvy s 20 novými sestrami.

Nastal deň D, nemocnice
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Čislák podáva pre tvrdenia o ohrození starostlivosti trestné oznámenie 

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) podáva pre vyjadrenia sestier o ohrození zdravotnej starostlivosti trestné oznámenie pre šírenie poplašnej správy. Nepáčia sa mu tvrdenia sesterskej komory a odborov o ohrození starostlivosti pre vyše milión pacientov. Na dnešnom brífingu opätovne deklaroval, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená.

Minister Čislák
Zobraziť galériu (11)
Minister Čislák  (Zdroj: SITA)

"Podal som trestné oznámenie za šírenie poplašnej správy na všetkých tých, ktorí tieto správy v posledných piatich dňoch šírili," povedal Čislák. Na ohrozenie starostlivosti upozornila ešte minulý týždeň viackrát šéfka sesterských odborov Monika Kavecká, trestné oznámenie spomína viaceré jej výroky.

„Z našich nemocníc odišlo 540 sestier. Ľudsky mi je to veľmi ľúto, ale musím povedať, že zdravotná starostlivosť pre všetkých občanov SR, pre všetkých pacientov, teda aj v Žilinskom a Prešovskom kraji, je plnohodnotne zabezpečená. Zabezpečujeme adekvátnu starostlivosť, bezpečnú pre pacienta," vyhlásil šéf rezortu. Sestry, ktoré podľa jeho slov skočili na lep svojim zástupkyniam, sú v tejto chvíli nezamestnané.

Nastal deň D, nemocnice
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

V žilinskej aj prešovskej nemocnici, z ktorých pre hromadné výpovede odišlo najviac sestier, sa má akútna starostlivosť poskytovať na 100 percent. V prípade odkladnej je to asi 70 percent, priblížil ďalej Čislák. Situácia sa má meniť každým dňom prijímaním nových sestier. Minister odmietol, že by išlo o improvizáciu, nemocnice sa mali na situáciu pripravovať dva mesiace. "Zdravotný systém na Slovensku nie je nijakým spôsobom ohrozený," zdôraznil.

Komora a odbory podľa Čisláka sestry naďalej zastrašujú. Má ísť o tie, ktoré prišli do nemocníc, v ktorých padli hromadné výpovede. "Formou smsiek sa vyhrážajú a zastrašujú sestry, aby jednoducho neboli nápomocné, aby nepomáhali fungovať týmto nemocniciam. Sestry opustili svojich pacientov a je to prvýkrát v histórii Slovenska," tvrdí Čislák. Zdôvodňuje to nedeľným (31.1.) odchodom žilinských sestier z ARO či sestrami na PN-kách v prešovskej nemocnici.

Nastal deň D, nemocnice
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

 

Žilina pomáhajú aj nemocnice Žilinského samosprávneho kraja 

Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline podajú pomocnú ruku v súvislosti s výpoveďami sestier aj nemocnice Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK). Informovala hovorkyňa ŽSK Lenka Záteková. Podľa predsedu ŽSK Juraja Blanára je dohodnuté, že lôžka pre pacientov poskytnú Kysucká nemocnica v Čadci a Dolnooravská nemocnica v Dolnom Kubíne a výpomoc sestier príde aj z Hornooravskej nemocnice v Trstenej.

"S Fakultnou nemocnicou v Žiline intenzívne komunikujeme a v rámci možností našich nemocníc sme pripravení v maximálnej miere pomôcť. Už dnes nastúpili do nemocnice na výpomoc dve z našich sestier z Dolného Kubína a zajtra sa zapoja i dve z Trstenej. Aj takýmto spôsobom pomáhame pacientom, aby mali zabezpečené poskytovanie zdravotnej starostlivosti pomocou našich nemocníc," zdôraznil Blanár.

Nastal deň D, nemocnice
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Šéfka odborov: Trestné oznámenie nás neprekvapilo

Trestné oznámenie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) sestry podľa šéfky ich odborov Moniky Kaveckej vôbec neprekvapilo. Sestry sa napriek tomu nebudú báť hovoriť o situácii v nemocniciach, avizovala prezidentka komory Iveta Lazorová. "Budeme podávať občanom pravdivé svedectvá o tom, ako sa poskytuje zdravotná starostlivosť," povedala na dnešnom brífingu.

Situácia s hromadnými výpoveďami sestier by sa mala riešiť na mimoriadnej schôdzi parlamentu, myslí si Kavecká. Upozorňuje, že vláda požiadavky sestier dlhodobo ignoruje. Vyzvala preto všetkých politikov, aby situáciu riešili a nebrali to len ako príležitosť na politikárčenie. Zodpovednosť za súčasný stav nesie podľa jej slov minister Čislák, ktorý so zástupcami sestier od podania hromadných výpovedí nerokoval, ako aj premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Arogancia moci, s ktorou sme sa v posledných dňoch a týždňoch stretávali, nás iba utvrdzuje v tom, že sme sa rozhodli správne, že je potrebné poukázať na to, ako celý systém nefunguje, a utvrdzuje nás v tom, že toto riešenie, ku ktorému sme sa odhodlali, je jediné možné na to, aby sme vyriešili konečne situáciu nielen sestier, ale celého zdravotníckeho systému," zhrnula Lazorová.

Kritizovala, že "krízový" stav vo fakultných nemocniciach v Prešove, Žiline a Trnave rieši ministerstvo sťahovaním sestier z ostatných zariadení. "Sám minister tak z lokálneho problému robí problém celoslovenský," vyhlásila. Kavecká sa pýta, dokedy chce Čislák takto plátať situáciu a či by nebolo lepšie hľadať riešenie a dohodnúť sa? Jeho pôsobenie v ministerskom kresle označila za čierne obdobie pre sestry.

Komora a odbory upozorňujú, že sestry, ktoré nemocnice prijali, nevedia adekvátne nahradiť odídené. Lazorová poukázala, že napríklad väčšina nových sestier z prešovskej nemocnice nemá platnú registráciu. Má ísť o dôchodkyne, ktoré boli niekoľko rokov mimo systému. "Ide o porušovanie zákona," skonštatovala Lazorová s tým, že požiadali ministerstvo o vyjadrenie. Zaujímalo by ju, či majú sestry vôbec potrebné špecializácie.

Zdravotné sestry ešte vidia nádej

Sestry, ktoré podali hromadné výpovede, podporujú zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR a dnes preto oslovia všetky parlamentné politické strany. Na mimoriadnom brífingu pred Fakultnou nemocnicou s poliklinikou (FNsP) v Žiline to dnes po polnoci povedala predsedníčka Odborového zväzu sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Monika Kavecká

"Nádej vidíme v Národnej rade SR, ktorá by mohla vytvoriť tlak na vládu, aby riešila vzniknutú situáciu. Sme presvedčené, že v diskusii môžeme nájsť riešenie súčasného krízového stavu. Sme pripravené vyjednávať a dohodnúť sa na kompromisnom riešení. Nechceme ho v tejto chvíli konkretizovať, ale máme ho pripravené pre potreby rokovania," povedala Kavecká.

Upozornila, že nemocnice opúšťajú sestry aj v ďalších mestách – Prešove, Trnave, Trenčíne, Dolnom Kubíne a Martine. "Sestry budú slovenskému zdravotníckemu systému chýbať. Bez prijatia našich návrhov by to trvalo o niečo dlhšie, ale prišlo by nakoniec k rovnakej situácii. Dlhodobo na to poukazujeme a je to fakt. Priemerný vek zdravotnej sestry je vysoký, blíži sa k päťdesiatke. A mladšie sestry, predovšetkým z dôvodu nízkeho ohodnotenia, nemajú záujem vykonávať toto povolanie na Slovensku," dodala predsedníčka OZSaPA.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016, a to aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal. Zdravotníci sa sťažujú, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Lekárske odbory: Minister svojimi tvrdeniami zavádza

Približne 600 sestier, ktoré dnes odišli zo slovenských nemocníc, nie je podľa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) možné narýchlo nahradiť pár desiatkami nových a neskúsených ľudí. "V nemocniciach nastali bez sestier vážne problémy s plánovanými operáciami, niektoré akútne stavy nie sú riešené ideálnym spôsobom," uviedol v písomnom stanovisku predseda LOZ Peter Visolajský. Vyhlásenia ministerstva zdravotníctva o bezproblémovom chode nemocníc preto označil za zavádzajúce.

 Ak sa situácia v Žilinskom a Prešovskom kraji podľa neho nebude riešiť, v blízkom čase sa môže prístup k adekvátnej zdravotnej starostlivosti rapídne zhoršiť. V žilinskej a prešovskej nemocnici k dnešnému dňu odišlo najviac sestier.

Lekárski odborári podporujú tak ako sestry zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze. Podľa LOZ treba vytvoriť priestor na konštruktívnu diskusiu. "Pretože bez nej sa nenájdu riešenia a bez riešenia budú ohrození pacienti," dodal Visolajský. LOZ verí, že pod tlakom parlamentu bude konať aj premiér Robert Fico (Smer-SD).

Riaditeľ žilinskej nemocnice: Starostlivosť nie je ohrozená

Akútna zdravotná starostlivosť vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline je v súvislosti s hromadnými výpoveďami sestier zachovaná v plnom rozsahu a plánovaná zdravotná starostlivosť čiastočne. Na brífingu o tom dnes informoval riaditeľ FNsP v Žiline Ivan Mačuga s tým, že služby sú naplánované na sedem dní.

"V prvom rade by som chcel vyjadriť ľútosť nad tým, že sestry, ktoré tu odrobili desiatky rokov, sa rozhodli k tomuto kroku. Napriek tomu, že sme sa s nimi rozprávali, vysvetľovali im to, dôvodili, aby k tomuto kroku neprišlo. Chcel by som na ne opätovne apelovať, nech si tento krok premyslia. A ak by sa dalo, aby pristúpili na naše návrhy. Ale pravdepodobne to v tejto dobe už nie je možné," povedal Mačuga.

Sestry podľa neho neprijali návrhy vedenia nemocnice. "Dokonca ani sa s nami nechceli rozprávať. Jedným z problémov na začiatku tejto akcie bolo, že sa im zníži plat o 200 eur. My sme im platy garantovali, dokonca sme im napísali dekréty, no niektoré z nich si po ne ani neprišli,“ podotkol riaditeľ žilinskej nemocnice. 

Zároveň poďakoval sestrám, ktoré vydržali tlak odborov aj kolegýň, a v žilinskej nemocnici zostali. „Pretože bez nich by sme túto situáciu nezvládli. A vďaka nim môžeme povedať, že zdravotná starostlivosť vo Fakultnej nemocnici Žilina je zachovaná," dodal Mačuga.

Zdôraznil, že ak by sa nezamestnané sestry chceli vrátiť späť, nemocnica by ich prijala. "Garantovali sme im platové podmienky už predtým, takže ich, samozrejme, zoberieme. To sú kvalitné sestry. Napriek tomu, že sa rozhodli k tomuto kroku, tak by ich bola škoda," uzatvoril Mačuga.

Viac o téme: Zdravotné sestryNárodná rada SRMonika Kavecká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu