Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Radikálne riešenie krízovej situácie v prešovskej nemocnici: Štát povolal na pomoc armádu!

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

PREŠOV - Ministerstvo zdravotníctva povolalo do prešovskej Fakultnej nemocnice J. A. Reimana príslušníkov Ozbrojených síl SR, aby vykonávali zdravotnícku činnosť namiesto chýbajúcich sestier. Informovala o tom dnes šéfka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

"Toto rozhodnutie je dôkazom toho, že ministerstvo zdravotníctva doposiaľ riskovalo zhoršenie zdravotného stavu pacientov a hrubo zavádzalo, že nie je ohrozená zdravotná starostlivosť pre pacientov v nemocniciach a že dokáže v priebehu krátkeho časového obdobia nájsť adekvátne kvalifikovaný zdravotnícky personál," uviedla Kavecká.

Ministerstvo potvrdilo povolanie armády do prešovskej nemocnice. Trvá však na tom, že nejde o krízový stav. "Ide o ďalšie klamstvo funkcionárok sestier. V žiadnom prípade nejde o krízový stav. Nemocnica v Prešove požiadala armádu o výpomoc v prípade potreby, aby mohli zabezpečiť zachovanie aj plánovanej zdravotnej starostlivosti," uviedol hovorca rezortu zdravotníctva Peter Bubla.

Viliam Čislák
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Armáda má podľa jeho slov 39 disponibilných sestier, ktoré posúva po nemocniciach podľa potreby. Dodal, že aj v Prešove mali už dlhšie tri takéto sestry. Bubla zároveň opätovne zdôraznil, že akútna a neodkladná zdravotná starostlivosť v prešovskej nemocnici je, bola a bude plnohodnotne zabezpečená.

"A znovu sa ohradzujeme voči poplašným správam, ktoré šíria predstaviteľky sesterských odborov a komory, podľa ktorých má byť ohrozená zdravotná starostlivosť pre viac ako milión občanov v Prešovskom, Žilinskom a Trnavskom kraji. Opakujeme, že zdravotná starostlivosť je zabezpečená pre každého," vyhlásil Bubla. V Žilinskom aj Prešovskom kraji je podľa jeho slov niekoľko nemocníc, ktoré deklarovali, že sú pripravené postarať sa o pacientov. Trnavská nemocnica funguje v plnom režime.

Podľa Kaveckej v súčasnosti chýba na Slovensku viac než 5000 sestier. "Aktuálne je Slovensko v počte sestier na tisíc obyvateľov hlboko pod priemerom Európske únie," zdôraznila. Od 1. februára 2016 bude podľa nej ohrozená zdravotná starostlivosť pre viac ako milión občanov v Prešovskom, Žilinskom a Trnavskom kraji. Premiér Robert Fico by mal podľa Kaveckej situáciu urgentne riešiť.

"OZ SaPA a SKSaPA sú pripravené prijať kompromisný návrh, ktorý predložili na rokovaní s premiérom dnes ráno. V opačnom prípade sa situácia bude rapídne zhoršovať a ani armáda nebude stačiť na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre pacientov počas tohto krízového stavu," tvrdí Kavecká.

"Vyzývame funkcionárky sestier, aby prestali so zastrašovaním v takej citlivej téme, akou je zabezpečenie zdravotnej starostlivosti," reagoval Bubla.

Viac o téme: PrešovMinisterstvo zdravotníctvaOzbrojené sily SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu