Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vážne vyhlásenie SDKÚ: O 48 hodín budú v nemocniciach veľké problémy!

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ani dnešné rokovanie sestier s predsedom vlády Robertom Ficom neprinieslo žiadne výsledky. Obava z výrazného zhoršenia zdravotnej starostlivosti z dôvodu výpovedí v Žiline, Prešove a Trnave sestier tak trvá. Na zmenu má vláda posledných 48 hodín.

"Na vyriešenie sporu mala vláda čas niekoľko rokov a preto si nevieme si predstaviť ako to vyrieši za 2 dni", uviedol pavol Frešo, predseda SDKÚ-DS. Podľa neho rokovanie so zástupcami sestier v čase o 5 minút 12, ktoré dnes viedol predseda vlády, sú príznačné pre celé štvorročné vládnutie Smeru.

K prvým rokovaniam od novembra minulého roku  došlo až dnes štyridsaťosem hodín pred kolapsom 3 veľkých fakultných nemocníc, ktoré poskytujú koncovú zdravotnú starostlivosť pre viac ako 1 milión obyvateľov. Podľa SDKÚ-DS každé vážne vládne rozhodnutie v posledných štyroch rokoch  bolo riešené na poslednú chvíľu ako Váhostav alebo kauza piešťanského  CT a to tiež až po obrovskom tlaku médií a verejnosti.  Druhá Ficová vláda sa zapíše ako tá, ktorá riešila iba následky a nie skutočnú príčinu spoločenských problémov, i keď mala na to unikátnu príležitosť v jednofarebnej vláde.

Slovensko v súčasnosti potrebuje systematickú a koncepčnú vládnu politiku, nie marketingové ad-hoc riešenia  a hasenia najväčších problémov.

SDKÚ-DS ponúka namiesto lepenia náplastí ucelený program pre zdravotníctvo. Konkrétne zlepšenie odmeňovania zdravotníkov vidí strana najmä v úsporách, ktoré vzniknú, ak sa podarí zaviesť systém e-Health a samozrejme zvýšeným percent za platbu štátu a hlavne úhradou ekonomicky primeraných nákladov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. "Ak by sa toto podarilo, možno by sa konečne dosiahlo to, aby sa zdravotníctvo prestalo zadlžovať a malo by finančné prostriedky na svoj ďalší rozvoj," povedal Valerián Potičný, expert SDKÚ-DS pre oblasť zdravotníctva.

Viac o téme: ZdravotníctvoSDKÚ-DS