Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poplach v Leviciach: Šíri sa háklivý vírus, karanténa a desiatky nakazených!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LEVICE – Ešte sme ani poriadne nevstrebali informácie o nebezpečnom víruse zika, ktorý začal ohrozovať Európu a už tu máme ďalšie varovanie od slovenských lekárov. Zdravie Levičanov podlamuje vírus, ktorý sa ľahko šíri ďalej a spôsobuje nepríjemné tráviace problémy.

V Leviciach sa objavil vírus Norwalk. Ako Topkám potvrdila Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR na základe informácií Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Levice, „v rámci epidémie bol výskyt ochorenia zaznamenaný u 35 pacientov, z toho v 6 prípadoch bol zo stolice odobratej od chorých pacientov laboratórne potvrdený vírus Norwalk,“ spresnila Skalická.

Nové hrozivé informácie o víruse, ktorý desí svet: Katastrofický scenár pre Slovensko, stačí málo

Ochorenie sa podľa jej vyjadrenia začína náhle a jeho klinickými prejavmi sú úporné hnačkovité stolice, zvracania a v ojedinelých prípadoch dochádza k miernemu zvýšeniu telesnej teploty. V rámci prevencie sa odporúča hlavne osobná hygiena a časté vetranie priestorov.

Levických pacientov izolovali

„V prípade výskytu predmetných ochorení v prevádzke Zdravotníckeho zariadenia v Leviciach, RÚVZ Levice ako preventívne opatrenia nariadili izoláciu chorých pacientov na jednotlivých lôžkových oddeleniach, zároveň so zákazom návštev. Okrem toho dôsledné dodržiavanie výkonu zvýšenej osobnej a veľkoplošnej i maloplošnej dezinfekcie,“ doplnila Skalická.

Infekčná choroba je podľa RÚVZ Trnava vyvolaná norovírusmi postihujúcimi tráviaci trakt a patrí medzi extrémne infekčné choroby špinavých rúk. Inkubačný čas od nákazy do vypuknutia choroby sa pohybuje v rozmedzí jedného až troch dní. Prenáša sa fekálne-orálnym spôsobom, teda pri zlej hygiene rúk, kontaminovanou vodou alebo potravinami. Môže sa však šíriť aj vzduchom, keď aerosólové čiastočky niekto vdýchne v prítomnosti vracajúceho pacienta. Príznaky zvyknú odznieť v priebehu 12 až 72 hodín.

Poplach v Leviciach: Šíri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

Viac o téme: NevoľnosťVracanieLeviceNorovírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu