Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na Slovensku útočí chrípková epidémia: Zatvorené školy a škôlky, počet pacientov stále stúpa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Chorých na akútne respiračné ochorenia, ako aj na chrípku počas 4. týždňa na Slovensku pribudlo. Lekári nahlásili 4863 prípadov chrípky a jej podobných ochorení. Počas týždňa bolo zaznamenaných celkovo 50.389 akútnych respiračných ochorení (ARO) vrátane chrípky. Najviac chorých je v Žilinskom kraji.

"Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 7,7 percenta," informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný. V prípade chrípky vzrástla o 11,4 percenta. Vysoká chorobnosť zatvorila počas týždňa 33 materských škôl (jednu v Banskobystrickom kraji, dve v Nitrianskom, tri v Žilinskom, štyri v Trnavskom, desať v Košickom a 13 v Prešovskom kraji) a štyri základné školy v Prešovskom kraji.

Komplikovaný priebeh ochorení evidovali u 1 042 osôb, čo predstavuje 2,1 percenta zo všetkých ARO. Medzi najčastejšie komplikácie patrili zápaly prínosových dutín (573), zápaly stredného ucha (237) a zápaly pľúc (232). 

Chrípková sezóna potrvá až do apríla. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty aj nad 40 stupňov. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa až do uzdravenia. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty.

Chrípka je v Trenčianskom kraji je na vzostupe, chorobnosť stúpla o vyše 15 percent

Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) nahlásili tento týždeň 5897 akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje priemernú chorobnosť 1606 ochorení na 100.00 obyvateľov. Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 11,04 percenta.

Ako informovala vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne Mária Štefkovičová, z celkového počtu bolo 472 ochorení na chrípku. Oproti minulému týždňu stúpla chrípková chorobnosť o 15,85 percenta. Chrípka najviac trápila mládež od 15 do 19 rokov. 

Najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia bola v tomto týždni v TSK v okrese Bánovce nad Bebravou, kde stúpla na úroveň 2306 ochorení na 100.000 obyvateľov. Najnižšia chorobnosť (1282 ochorení na 100.000 obyvateľov) bola v okrese Považská Bystrica. 

 

 

 

Viac o téme: OchorenieChrípka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu