Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Demonštrácie v Leviciach: Nespokojní učitelia v pondelok vytvoria živú reťaz!

Učitelia vstúpili v pondelok do ostrého štrajku Zobraziť galériu (12)
Učitelia vstúpili v pondelok do ostrého štrajku (Zdroj: SITA)

LEVICE - Iniciatíva slovenských učiteľov organizuje demonštrácie vo viacerých mestách na Slovensku. Po pondelkovej demonštrácii v Bratislave, kde sa zhromaždilo približne 1 500 ľudí, protestujú učitelia dnes v Leviciach.

Zhruba štyri stovky ľudí dnes prišli na Námestie hrdinov v Leviciach podporiť štrajk učiteľov. Na pódiu rečnili zástupcovia rodičov, materských, základných, stredných aj umeleckých škôl a Iniciatívy slovenských učiteľov. Ľudia zvonili zvončekmi a držali transparenty s nápismi „Učitelia a sestry, to sú vládne resty“, „Aký učiteľ, taký žiak“, „Nerobte z nás utečencov“ či „Nie je nám to jedno.“

Štrajkujúcich učiteľov prišli do Levíc podporiť učitelia a rodičia z rôznych kútov Slovenska, niektorí prišli aj s deťmi. „Na svojich požiadavkách trváme, sme odhodlaní a vydržíme v štrajku aj naďalej. Nie je nám jedno, čo sa deje v školstve. Rozhodne to nie je len o peniazoch,“ povedala jedna z organizátorov podujatia Zdena Ginčaiová, ktorá je učiteľkou na Gymnáziu Andreja Vrábla v Leviciach.

Podľa jej slov prišli učiteľov do Levíc podporiť z Bratislavy, Nitry, Šale, Banskej Bystrice, Krupiny, Žarnovice, Šiah a viacerých obcí v Nitrianskom kraji. „Bolo to živé, odhodlané, ľudia reagovali spontánne, desiati prišli sami na pódium rečniť. Robili sme to trochu inak ako v Bratislave, my sme otvorili fórum s tým, že kto chce, nech príde niečo povedať. S podujatím sme veľmi spokojní,“ zhodnotila Ginčaiová. 

Ako povedal Štefan Šimonov z Iniciatívy nitrianskych učiteľov, v Nitrianskom kraji je aj dnes do štrajku učiteľov zapojených približne sto základných, stredných a materských škôl. „Počet zapojených pedagógov a odborných zamestnancov škôl zostáva nad 1 500, niektorí sa zo štrajku odhlásili a iní sa prihlásili. Plánujeme vydržať nielen celý tento týždeň, ale aj dlhšie,“ povedal Šimonov.

Nespokojným učiteľom a ich podporovateľom sa prihovoril aj zástupca učiteľských odborov, ktorý vyzval na podpis otvoreného listu predsedovi Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavlovi Ondekovi, ktorý štrajk učiteľov nepodporuje. „Mnohí kolegovia z odborov sa pridávajú k štrajku,“ povedal Šimonov. 

Vo štvrtok 28. januára budú protestné zhromaždenia aj v Košiciach o 15:00 na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne a o 11:00 na Hlavnom námestí v Nových Zámkoch. V piatok bude protestné zhromaždenie o 14:00 na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Iniciatíva slovenských učiteľov o tom informovala na svojej internetovej stránke.

FOTO Demonštrácie v Leviciach:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Nespokojní učitelia chcú v pondelok vytvoriť živú reťaz

Nespokojní učitelia chystajú na pondelok 1. februára v Bratislave ďalšiu protestnú akciu. Tentoraz pôjde o živú reťaz z učiteľov, rodičov a všetkých nespokojných so stavom v školstve. Informuje tom Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) na svojej webovej stránke.

Podujatie sa v hlavnom meste začne o 15.30 h na Námestí slobody. Živé reťaze by sa mali uskutočniť aj v ďalších slovenských mestách.

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Podľa informácií ministerstva školstva dnes zostalo zatvorených 137 škôl. ISU hovorí, že zatvorených je 290 škôl.

Dnes po 14.30 h bolo do štrajku zapojených takmer 11.000 učiteľov z viac ako 820 škôl. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských, 2113 základných a 868 stredných škôl. Učiteľov je približne 89.000.

Iniciatíva organizuje okrem protestov aj viacero ďalších podujatí. V Bratislave budú vo štvrtok 28. januára učitelia čistiť okolie pred Úradom vlády SR na Námestí slobody. Na Mýtnej ulici sa učitelia zapájajú do varenia polievky pre ľudí bez domova. Základná umelecká škola Jozefa Kresánka organizuje na podporu štrajkujúcich učiteľov vo štvrtok koncert o 17:00 v Spoločenskom dome v Záhorskej Bystrici. Učitelia pokračujú aj v akcii Učiteľská kvapka krvi, ktorá bude v piatok 29. januára o 7:00 v Národnej transfúznej službe Nitra. Akcie plánuje iniciatíva aj nasledujúci týždeň. V pondelok 1. februára chcú vo všetkých mestách vytvoriť reťaz z učiteľov, rodičov a ľudí, ktorí sú nespokojní so stavom školstva. 

FOTO Demonštrácie v Leviciach:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

V pondelok 25. januára sa začal štrajk učiteľov. Dodnes sa na štrajk registrovalo na stránke Iniciatívy slovenských učiteľov vyše 11 000 učiteľov z vyše 800 škôl. 

FOTO Demonštrácie v Leviciach:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Počet štrajkujúcich škôl klesá

Počas dnešného štrajku je podľa informácií ministerstva školstva zatvorených 137 škôl, čo je z celkového počtu vyše 6 700 škôl a školských zariadení 2,04 percenta. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Ministerstvo pritom vychádza z informácií o počte, ktoré im zaslali do 10:00 okresné úrady v sídle kraja.

FOTO Demonštrácie v Leviciach:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

V porovnaní s predchádzajúcimi dňami tak má trend zapojenosti škôl do štrajku podľa ministerstva klesajúcu tendenciu. V pondelok 25. januára totiž podľa údajov ministerstva ostalo zatvorených 179 škôl, teda 2,66 percenta zo všetkých škôl. V utorok 26. januára ostalo zatvorených 151 škôl, čiže 2,25 percenta. "Dnes najviac klesol počet zapojených škôl do štrajku v Bratislavskom kraji. Kým v utorok bolo zatvorených 52 škôl, dnes je ich 34. Naopak, počet zapojených škôl mierne stúpol v Trenčianskom kraji, kde je aktuálne zatvorených 15 škôl," hovorí Dupaľová Ksenzsighová, podľa ktorej bolo v Trenčianskom kraji v utorok zatvorených deväť škôl. 

FOTO Demonštrácie v Leviciach:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov hovorí, že dodnes sa na štrajk registrovalo 11 816 učiteľov z 801 škôl. Dnes pritom podľa neho ostalo úplne zatvorených 290 škôl, na ďalších 186 školách je vyučovanie ochromené, učitelia sa musia suplovať, prípadne spájať triedy. Iniciatíva pritom podľa vlastných slov vychádza z čísel, ktoré im nahlásili priamo školy. 

FOTO Demonštrácie v Leviciach:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Draxler opäť zdôrazňuje, že vyhláška ukladá riaditeľom škôl povinnosť informovať zriaďovateľa školy a príslušný orgán miestnej štátnej správy v školstve o prerušení alebo zmene vyučovania ako aj o poskytnutí riaditeľského voľna. Minister tak reagoval na slová Viktora Križa z iniciatívy, ktorý povedal, že školy údaje o zatvorení úradom nenahlasovali. 

FOTO Demonštrácie v Leviciach:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: ŠtrajkISU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu