Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslanci Smeru, ktorí pracujú ako učitelia, reagujú na štrajk: Musíme žiť v realite

Robert Fico a Robert Kaliňák Zobraziť galériu (5)
Robert Fico a Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Štrajk a demonštrácia učiteľov upozornila na problémy slovenského školstva. Tí už dlho varujú, že vláda a politici nerobia dosť pre budúcnosť našich detí. Čo si o štrajku učiteľov a ich požiadavkách myslia smeráci, ktorí sú sami učitelia? Urobil pre nich Robert Fico dosť?

Oslovení poslanci sú, alebo boli, učitelia na vysokej či strednej a základnej škole. Pýtali sme sa ich, či súhlasia so štrajkom, či spravil Smer v oblasti školstva dosť a či chápu nespokojných učiteľov, ktorí vyšli do ulíc.

Mojmír Mamojka (Vysokoškolský učiteľ)

Mojmír Mamojka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Nikdy som nepovedal, že v školstve je peňazí dosť. Lásky, zdravia a peňazí nikdy nie je dosť. Treba aj viac z HDP dávať do školstva. No súhlasím s premiérom, že je to čisté politikárčenie mesiac pred voľbami. To načasovanie je trápne. Je to vydieranie a demagógia. Niekto si buduje politickú kariéru. Smer zvýšil platy učiteľom, dá sa to vyhľadať o koľko a dal stovky miliónov do školstva. V rámci ekonomického rácia sa stále niečo robilo. Ľudsky s nimi súcitím, ale musíme sa na druhej strane pohybovať v realite.

Oľga Nachtmannová (Vysokoškolská učiteľka)

Poslanci Smeru, ktorí pracujú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Sama som pedagóg, ale štrajk učiteľov nepodporujem. To, čo sa okolo toho deje, je čisté politikum. Táto vláda ich nepodviedla. Ja tiež učím a viem, aký majú učitelia plat. Za 25 rokov sa urobilo počas vlád Roberta Fica pre školstvo najviac. Počas druhej vlády sa platy zvýšili o 22 percent. Smer tiež prijal zákony o odbornom vzdelávaní a zákon o celoživotnom vzdelávaní. Navyše, je európsky nonsens štrajkovať po tom, čo sa vyrokuje kolektívna zmluva. S učiteľmi súcitím, som jedna z nich, ale štrajk politický a nemá nič s riešením školstva. Je to vydieranie.

Marián Kéry (bývalý učiteľ na základnej škole a gymnáziu)

Marián Kéry
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Štrajk je legitímny, ale nesúhlasím s ním. Stále sa však dá urobiť viac. Radičovej vláda nedala do školstva ani jedno euro navyše. Za vlády Smeru sa zvýšili platy o 22 percent. Ale mesiac pred voľbami nie je priestor na štrajk. Smeru sa podaril dobrý krok smerom k duálnom vzdelávaní. Je dobré mať prepojenie vzdelávania. No v predvolebnom čase sa mi štrajk nezdá dobrý.

Anton Martvoň (Vysokoškolský učiteľ)

Poslanci Smeru, ktorí pracujú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Vzhľadom na to, že nie som kandidátom do NR SR, tak vaše otázky adresujte, prosím, hovorcovi strany Smer. Právo na štrajk je ústavným právom každého občana SR a preto to nebudem komentovať.

Viac o téme: Anketa PoslanciŠkolstvoUčiteliaPlatSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu