Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pozor na nebezpečné počasie! Cesty ovládla hmla a poľadovica, hrozia aj lavíny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výstrahy prvého stupňa pred poľadovicou a hmlou vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke.

Výstraha platí na celom území SR, pričom poľadovica sa môže miestami tvoriť do 10. hodiny a hmla až do poludnia.

SHMÚ upozorňuje, že tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity ako doprava, pohyb osôb či infraštruktúra. SHMÚ očakáva aj výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 až 200 metrov, čo predstavuje tiež potenciálne nebezpečenstvo.

V okresoch v okolí Vysokých a Nízkych Tatier zároveň až do 15. hodiny platí výstraha prvého stupňa pred vetrom. SHMÚ tu na horách nad pásmom lesa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 90 až 115 km/h.

Na horách sa oteplilo: Hrozia lavíny

Vo Vysokých a Západných Tatrách stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Týka sa to najmä strmých svahov vo vyšších polohách. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Vplyvom prudkého oteplenia sneh hlavne v nižších polohách navlhol v celom profile snehovej pokrývky a je premočený až na podkladovú vrstvu tvrdého ľadového snehu. Pokrývka výrazne sadla a znížila svoju výšku," uviedol s tým, že v najvyšších polohách mráz vytvoril na povrchu kôru alebo ľadovú vrstvu. V stredných polohách je snehová pokrývka podľa neho premočená až po podkladovú vrstvu tvrdého zľadovateného snehu, ktorá môže stále pôsobiť ako klzná vrstva.

Vplyvom silného vetra v predchádzajúcich dňoch a počas noci sa na hrebeňoch vytvorili veľké preveje, ktoré po uvoľnení môžu spôsobiť lavínu. Lavínové nebezpečenstvo tak nadobúda výrazne lokálny charakter. V Nízkych Tatrách je malé lavínové nebezpečenstvo, teda prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Na hrebeňoch a v najvyšších miestach je však vytvorená poľadovica. V Malej a Veľkej Fatre má lavínové nebezpečenstvo taktiež výrazne lokálny charakter. Mierne lavínové nebezpečenstvo sa týka hlavne strmých svahov s južnou a juhovýchodnou orientáciou. Nebezpečné sú najmä strmé lokality bezprostredne pod prevejmi na hrebeňoch. Možný je výskyt malých základových lavín na strmých trávnatých svahoch.

Dnes ráno prevládala na horách veľká oblačnosť. Výraznejšie sa oteplilo, teplota vzduchu v polohách nad 2000 metrov nad morom sa pohybovala v rozpätí od plus troch do mínus štyroch stupňov Celzia. V stredných polohách a na podhorí dosahovala ranná teplota vzduchu hodnoty plus šesť až mínus jeden stupeň. Fúkal silný vietor, na hrebeňoch miestami až prudký prevažne severných a západných smerov s rýchlosťou do 60, v nárazoch až 90 kilometrov za hodinu. Počas dňa sa očakáva ešte zosilnenie vetra, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť až 140 kilometrov za hodinu. Na hrebeňoch a vrcholových partiách sa vyskytuje poľadovica.

Viac o téme: LavínyHmlaPoľadovica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu