Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Štátni ekonómovia zverejnili platy učiteľov: Okamžite sa začali diať čudné veci

Minister školstva Juraj Draxler. Zobraziť galériu (4)
Minister školstva Juraj Draxler. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister školstva Juraj Draxler tvrdí, že priemerné platy v školstve sa pohybujú okolo tisíc eur. Aby dokázal, že učitelia nemajú kvôli platom čo štrajkovať, porovnal ich platy s priemernou mzdou na Slovensku. Čo však nečakal, na jeho čísla zareagovali analytici, ktorí zverejnili vlastné grafy o platoch, ktoré vzbudili veľkú pozornosť.

Minister Draxler prišiel s tvrdením, že učitelia zarábajú takmer tisíc eur. Inými slovami chcel povedať, že učitelia na tom vôbec nie sú na tom tak zle, ako sami tvrdia. Zrejme však zabudol na to, že sa nedá porovnávať priemerný plat učiteľov pracujúcich na plný úväzok s priemernou mzdou, ktorá však na plný pracovný úväzok prepočítaná nebola, upozornili vo svojom príspevku na Facebooku ekonómovia z Inštitútu finančnej politiky (IFP).

Štátni ekonómovia zverejnili platy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Inými slovami - priemernú mzdu pedagógov čerpal z iných štatistík ako priemernú mzdu v hospodárstve. Minister Draxler teda použil na porovnávanie platov v každom prípade inú metódu. Takto ministerstvo skreslilo učiteľské platy tak, aby vyzerali dobre v porovnaní s priemernou mzdou.

Draxler mieša hrušky s jablkami

Ak by porovnával platy rovnakou metodikou, učitelia by zarábali výrazne menej ako je priemerná mzda, tvrdili ekonómovia z IFP. Tí napísali, že "Nemiešajme hrušky s jablkami". Nepriamo tak skritizovali Draxlera za porovnávanie priemerných učiteľských platov na plný úväzok s priemernou mzdou v hospodárstve, ktorá nebola prepočítaná na plný úväzok.

Štátni ekonómovia zverejnili platy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Grafy záhadne zmizli

Kritické grafy na ministrovu adresu však z Facebookovskej stránky záhadne zmizli. "Rozhodli sme sa graf stiahnuť, pretože k nemu chýbal kontext," vysvetľoval rozhodnutie pre časopis Trend riaditeľ Inštitútu pre finančnú politiku Martin Filko.

Neskôr sa však ekonómovia bránili zo zlej interpretácie grafu, ktoré vyvolali podľa nich neoprávnenú kritiku ministra. "Ak chceme porovnávať údaje Ministerstva školstva s priemernou mzdou v národnom hospodárstve zverejnenou ŠÚ SR, je analyticky správne vychádzať zo mzdy prepočítanej na fyzické osoby, nie na plný pracovný úväzok. Pritom vychádza mzda pedagogických pracovníkov na ZŠ a SŠ o 7 percent vyššia ako priemerná mzda v hospodárstve. Pre pedagogických pracovníkov v celom regionálom školstve vychádza mzda presne na úrovni priemeru hospodárstva," tvrdí šéf inštitútu Martin Filko, ktorý dodal, že grafmi chceli vstúpiť do diskusie o učiteľských platoch.

Viac o téme: ŠkolstvoPlatyUčiteliaMinister školstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu