Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nižšia DPH znižuje ceny: Pozrite sa, o koľko zlacneli potraviny

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Znížením dane z pridanej hodnoty (DPH) z 20 % na 10 % na vybrané potraviny klesli medzi decembrom a januárom spotrebiteľské ceny potravín v priemere o 7,72 %. Ako uviedol minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, ktorý informoval o výsledkoch monitoringu zníženia DPH na vybrané potraviny, pokles DPH by sa mal na spotrebiteľských cenách prejaviť 8,33-percentným znížením.

Spotrebiteľské ceny potravín, o ktoré bol najväčší záujem (maslo, mlieko, chlieb, bravčové a hydinové mäso), klesli medzi decembrom a januárom v priemere o 8,53 %. Ceny masla klesli v sledovanom období o 8,82 %, ceny mlieka o 9,09 %, čerstvého nedopekaného chleba o 9,17 %, bravčového mäsa o 10,02 % a spotrebiteľské ceny hydinového mäsa klesli od decembra o 9,28 %. 

Kontrolné skupiny sledovali dopad zníženia DPH na vybrané potraviny už od novembra minulého roka, aby bol zaznamenaný aj prirodzený pohyb cien. Kontrola sa uskutočnila v desiatich najväčších obchodných reťazcoch, ktoré sa na celkovom predaji potravín podieľajú 85-percentami. Celkovo skupiny skontrolovali 2 768 položiek v 183 predajniach rôznych veľkostí, ktoré neskôr spracovalo ministerstvo pôdohospodárstva. 

Zníženie DPH malo zatiaľ vplyv na zvýšenie spotreby bravčového mäsa. "Myslím si, že po tej prvej kontrole je ešte trochu predčasné, aby sme hovorili, aký to malo efekt, ale predpokladáme, že by to malo zvýšiť záujem a už boli nejaké informácie, že napríklad sa zvýšila spotreba chladeného bravčového mäsa,“ informoval Jahnátek. Informáciami o zmenách spotreby iných potravín Jahnátek zatiaľ nedisponuje. Minister si vie v budúcnosti predstaviť širší sortiment potravín, na ktoré by bola uplatnená nižšia DPH. Išlo by napríklad o ovocie a zeleninu či väčší rozsah mliečnych výrobkov a pečiva. 

Memorandum o spolupráci, ktoré bolo podpísané 7. októbra minulého roka, medzi vládou a potravinárskymi a poľnohospodárskymi komorami na Slovensku a Jednotou dôchodcov na Slovensku malo zabezpečiť dohodu medzi dodávateľmi, obchodníkmi a vládou, aby zníženie DPH nebolo zneužité na umelé navýšenie cien. Memorandum a ani zákon o DPH, neobsahujú sankčné mechanizmy pre prípad, ak obchodníci umelo zvýšia cenovú maržu. Podľa Jahnátka je jediným postihom narušenie dôvery a zlá reklama pre obchodníka. 

Podnety od občanov sa týkali chleba, kedy zákazníci nevedeli pre zlé označenie rozlíšiť, či ide o chlieb dopekaný, na ktorý sa vzťahuje 20-percentné DPH, alebo čerstvý so zníženou sadzbou DPH. Ďalšia skupina podnetov sa týkala malých predajní, ktoré nepodpísali memorandum o spolupráci, kedy nebolo jasné, či výslednú cenu navýšil samotný predajca, alebo vyššie dodávateľské ceny. 

Za celý rok 2015 poklesli spotrebiteľské ceny v porovnaní s rokom 2014 v priemere o 0,32 %. Priemerný celoročný pokles cien potravín a nealkoholických nápojov bol na úrovni 0,29 % a pokles cien vybraných potravín, na ktoré je uplatnená nižšia DPH, bol 3,71 %.

Viac o téme: Ľubomír Jahnátek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu