Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Reakcií Slovákov na štrajk učiteľov pribúda: Prevažuje tento názor, čo vy na to?

štrajkujúci v Bratislave Zobraziť galériu (10)
štrajkujúci v Bratislave (Zdroj: Boris Dzurnák)

BRATISLAVA - Štrajk učiteľov na Slovensku stále trvá. Pedagógovia požadujú od 1. februára navýšenie funkčných platov o 140 eur. Názory na ich konanie sa rôznia. Učitelia a podporovatelia štrajku ale zdôrazňujú, že im nejde len o zvýšenie miezd, ale aj o podporu dôležitosti učiteľského povolania.

Štrajk učiteľov rozdelil našu krajinu na dva tábory. Jedni vyjadrujú pedagógom silnú podporu, druhí im odporúčajú, aby si skúsili prácu vo fabrike. Vlastný názor mohli vyjadriť naši čitatelia v ankete. Výsledok je jednoznačný. Až 45 percent hlasujúcich vyslovilo učiteľom podporu.

Reakcií Slovákov na štrajk
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Ďalšie názory občanov na protest

1. "Nech sa pani učiteľky postavia k pásu na sedem hodín, niekde aj za minimálnu mzdu a na tri zmeny," napísala nám čitateľka.

2. "Konečne niekto nabral odvahu, držím palce, školstvo a zdravotníctvo za komunizmu aj teraz boli a sú na okraji záujmu. 50 rokov lekárskej praxe, z toho 20 rokov ako primár, za komunizmu aj po revolúcii, súčasne súkromná prax, viem, o čom hovorím. Slovenský národ bude sprostý a chorý a bude robiť iba gastarbajtrov pre tých múdrejších. Asi si to tí naši premúdrelí vodcovia národa a je to jedno či červení, zelení, modrí nevedia, či nechcú uvedomit? Veď ľahšie je držat v područí sprostých a chorých," vyjadril svoj názor Ivan, lekár s dlhoročnou praxou. 

Reakcií Slovákov na štrajk
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

3. "Páni učitelia štrajkujú. Za rukojemníkov si berú deti a rodičov. Mám pár otázok - Prečo neštrajkujú cez prázdniny; vianočné, jarné, letné, zimné, polročné, riaditelské? Ozaj, koľko voľna majú za celý rok? A kto ich živí? Tí rodičia, čo zarábajú približne 450 eur a teraz si musia nútene brať dovolenky a očr-ky? Šli by sa učitelia postaviť k pásu za uvedenú mzdu? A pri tom páse by museli stáť 7,5 hodín a niečo aj vyprodukovať. A nie odučiť 4-5 hodín, kávička, klebety...Tvrdím, že učiteľ je diagnóza, a nikto mi tento názor nevyvráti," napísal ďalší čitateľ. 

4.  "Myslela som, že budú plné vlaky smer Bratislava. Kde je vlastne tých zvyšných 10 000 štrajkujúcich učiteľov? Akože chodia po dedinských uličkách s nápimi ´Dajte mi peniaze, lebo sa vykašlem na vaše deti´?"pýta sa nespokojná čitateľka.

Reakcií Slovákov na štrajk
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

5. "Určite ho nepodporujem. Mám tri deti, z nich dve na vysokej škole a nemyslím si, že keď učitelia dostanú 140 eur, zrazu budú kvalitnejšie učiť. Moja manželka je vysokoškolsky vzdelaná, má 15 ročnú prax, pracuje v štátnej správe a o takom plate, aký majú učitelia a toľko voľna, môže len slepo závidieť," konštatoval ďalší čitateľ.

Politika musí bokom

6. "Myslím si, že pokiaľ budú štrajkujúcich reprezentovať takí predstaviteľia, ktorí sa nevedia vyjadrovať a nevedia komunikovať o podstatných problémoch v školstve s predstaviteľmi MŠ, nebudú úspešní. Tu musí ísť politika bokom, musí sa hovoriť o tom, koľko musia rodičia doplácať na učebné pomôcky, na krúžky a podobne. Druhý problém je kvalita učiteľov, sú vynikajúci, čo si nájdu čas pre problémy detí aj po vyučovaní a žiaľ aj takí, čo nevedia deti naučiť, pretože asi aj ich výsledky počas štúdia boli nedostačujúce. A potom rodičia suplujú učiteľov doma. Nie je spravodlivé zvyšovať platy všetkým, nech si rozhodujú riaditelia škôl o pridelených financiách na mzdy. Určite by si niektorí zaslúžili platy znížiť, ale naopak, niektorí pridať. Veľa rodičov by vám vedelo veľmi dobre pedagógov ohodnotiť v tej škole, kde majú svoje dieťa. Rodičia sa boja poukazovať na nedostatky, pretože by ich dieťa asi skončilo veľmi zle. Takže nakoniec, nalejme si čistého vína a buďme sebakritickí!" vyzýva čitateľka Daniela.

Reakcií Slovákov na štrajk
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

Čo v prípade, keď sa stane nešťastie?

7. "I keď mám v rodine troch učiteľov - partnera, dcéru, neter - nepodporujem a ani žiadny člen mojej rodiny nepodporuje štrajk učiteľov. V žiadnom odvetví sa za posledné roky nezvyšovali platy v takom rozmedzí, ako práve pri učiteľoch. Som dôchodkyňa, ledva z dôchodku vyžijem, teda mali by ísť štrajkovať aj dôchodcovia, robotníci, predavači, ktorí majú sotva 400 eur v čistom? Čo tá vláda má nafukovací balón plný peňazí, aby plným priehrštím rozdávala peniaze? Prečo nešli do štrajku učitelia pred sviatkami, keď tak veľmi po tom túžili? Tri týždne mali voľna. Uvedomujú si, že svojím správaním stovkám, tisíckam detí skomplikovali situáciu, veď deti nie sú vec, že sa dá len tak odložiť. Nie každá rodina má babku, dedka, ktorí pomôžu varovať deti. Kto ponesie zodpovednosť, keď sa stane nejaké nešťastie s tragickými následkami, keď rodič nechá doma samé detičky, pretože si nemôže dovoliť zobrať dovolenku? Som presvedčená, že to bola politická objednávka opozície - zdiskreditovať vládu pod vedením premiéra Fica," posťažovala sa čitateľka Blanka.

Koľko hodín denne odpracujú?

8. "To čo vystrájajú učitelia, je potupné a nehodné kultúry slovenského národa tak, ako to v jednej relácii pomenoval politológ pán Horský. Po prvé, ide o nelegálny štrajk, nepodporený oficiálnou odborovou organizáciu. Učitelia mali legálny nárast platov tak, ako nikto v štátnej sfére. Po druhé, učitelia, ktorí odpracujú ročne sotva polovicu pracovného času ako každý iný zamestnanec v tomto štáte, by mali byť ticho. Do práce na ôsmu, z práce na obed, 4 - 5 hodín, kopu prázdnin, riaditeľského voľná, vyčerpanie všetkých paragrafov. Skontroloval im už niekto, koľko hodín v priemere odpracujú? Po tretie, zvýšením platu o približne 100 eur jednorazovo, čo možno nezažil žiaden zamestnanec v žiadnej inej sfére, by nejakým spôsobom ovplyvnilo kvalitu ich práce? Samé samoštúdia, odporúčané doučovania pre deti, odfláknuté hodiny. Dnes sa už na školách nevysvetľuje učivo, ak dieťa nechápe, treba mu obstarať súkromné doučovanie, ale vysvetľovať sa nebude. Pýtam sa, ak sa lekárom tak rapídne zvýšili platy, zmenilo sa niečo v kvalite a v systéme ich práce? Je to bohapusté vydieranie nehodné vzdelaných ľudí," rozpísal sa čitateľ a vo vymenúvaní bodov pokračoval.

"Po štvrté, či už je celý postup spolitizovaný alebo nie, nenastúpenie do práce by malo byť postihované ako neospravedlnená absencia. A po piate, vyslovujem veľkú ľútosť nad iniciatívou médii, ktoré si napĺňajú síce vysielací čas, lebo nebyť médií a pár chytrákov z radov učiteľov, ktorí zacítili možnosť zažiť kúsok svoje slávy a byť mediálne známi, tak je všetko v najlepšom poriadku a taká iniciatíva spľasne ako bublina. Verím, že nakoniec aj spľasne, lebo národ je z nich zhnusený. Podpora 1500 ľudí z radov rodinných príslušníkov a samotných učiteľov je trápna. Ale keby tá podpora bola aj vyššia, vedia, že nič nevybojujú. To nemajú nositelia vzdelania ani toľko rozumu, aby niečo také pochopili?" pýta sa nespokojný muž.

Reakcií Slovákov na štrajk
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

Politicky riadená akcia

9. "Po prvé, javí sa mi akcia štrajku učiteľov, s ohľadom na krátke predvolebné obdobie, ako akcia riadená politicky opozičnými aktivitami. Po druhé, pokiaľ už v tomto čase by mala byť zodpovedajúca aktivita, nazvem to - politicky a občiansky na presvedčivej báze, mala by vyústiť, ak má byť chápaná objektívne a logicky akceptovateľne, tak v danom čase len do podoby memoranda. Do podoby memoranda, ale bez štrajku učiteľov, bez nadväzných rukojemníkov, ktorí sú v tomto čase žiaci, ale najmä ich rodičia. Po tretie, memorandum v tej podobe, že ak politické hnutie súčasnej vlády, by vytvorilo vládu aj povolebnú, aby boli v tomto memorande dohodnuté vecné a termínové náležitosti, ako predbežný záväzok budúceho vládnuceho politického hnutia. Po štvrté, predpokladám, že súčasná dosluhujúca vláda by s plným pochopením prijala postup predbežnej dohody s učiteľmi, vo forme uvedeného memoranda," vyjadril svoj názor v štyroch bodoch Alexander.

10. "So štrajkom učiteľov nesúhlasím, nepodporujem ho! Mám už síce dospelých synov, ale kvalita vedomosti žiakov, študentov a pod. sa neskvalitní navýšením miezd učiteľom! Kvalita výučby historicky rapídne klesala a klesla na samé dno, učitelia pristupujú k výučbe nezodpovedne!!! Pokiaľ som učiteľ, tak odovzdám maximum a to či už mám o 150 eur vyšší plat alebo menám. Byť učiteľom je poslanie, svoju prácu musím mať rád, nezávisle od mzdy. Takto by mohli štrajkovať aj zamestnanci iných odvetví, ktoré sú so mzdami na tom ešte horšie a len jednodňový – dvojdňový štrajk by ochromil celú SR, o. i. aj učiteľov i zdravotné sestry," myslí si čitateľ Jaro.

Reakcií Slovákov na štrajk
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

11. "Jednoznačne majú moju podporu. Sto percentne majú právo na vyšší príjem ako majú momentálne. Minimálny plat by v ich prípade mal byť 1000 eur brutto," napísal čitateľ Miroslav.

Názor spoza hraníc

12. "Ja bývam v ČR, na Morave už 30 rokov. A som v nemom úžase aký malý plat majú učitelia na Slovensku. Veď sú to vysokoškoláci, ktorí vzdelávajú ďalšie generácie. Kam tá spoločnosť speje, keď vidí len to, že učitelia majú dva mesiace prázdnin? Za tie nervy by som im dopriala zaplatenú dovolenku v nejakej zaujímavej destinácii a nie, aby si hľadali brigády, aby si prilepšili k rodinnému rozpočtu. To je moj názor," vyjadrila svoj názor čitateľka Viera z Brna.  

13. "Vôbec nesúhlasím so štrajkom. Ukázal niekto z organizátorov štrajku verejnosti svoju výplatnú pásku? Prečo sa porovnávajú len platy učiteľov so zahraničím, treba porovnať aj platy v iných profesiách. Z vlastnej skúsenosti uvediem, pani učiteľka má prvú hodinu voľnú, takže v pohode si príde do práce o 8,15 odučí dve hodiny, ďalšia hodina voľná, potom zasa odučí. O 13.00 už končí a ide s úsmevom po nákopoch a domov. Kamarátovi učiteľovi sa málil plat 800 eur, odišiel pracovať do nemenovanej automobilky, po mesiaci prosil riaditeľku, že sa chce vrátiť učiť. Musel si poctivo odrobiť 8 hodín, žiadne lážo- plážo.V súčasnosti učí a do štrajku sa nezapojil. Zistil na vlastnej koži, kde je istota. Takže odporúčanie pre pánov učiteľov; skúste jeden mesiac vo fabrike a budete si vážiť to, čo máte. Všetci máme rovnaké žalúdky a chceme viacl," myslí si čitateľ Jozef.

Štrajkujú učitelia súkromných škôl

14. "Nesúhlasím so štrajkom učiteľov a už vôbec neviem, prečo štrajkujú učitelia súkromných škôl. Rodičom súkromných škôl odporúčam preložiť dieťa na školu, ktorá nie je súkromná a ktorá sa do štrajku neprihlásila. Učitelia majú adekvátne platy k ich odpracovaným hodinám. Majú nadštandardné dĺžky dovolenky, už skoro majú viac dní voľna ako pracovných. Prípravy na vyučovanie sú ctrl C a ctrl V. To by sme mohli všetci v SR štrajkovať, všetci by chceli mať platy alebo dôchodky o 100 eur viac. Som zvedavá, ako bude zriaďovateľ preplácať dovolenku rodičom, ktorú si museli zadať v práci, aby mohli byť s dieťaťom. Predsa nepôjde niekto na OČR za pár percent z platu," tlmočí svoj názor čitateľka Elena.

Reakcií Slovákov na štrajk
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

15. "Keď sú učitelia takí chudáci, odkiaľ berú peniaze na autá a dovolenky? Veľmi rád si to s nimi vymením, keď bude musieť robiť v trojzmennej prevádzke aj v sobotu a niekedy aj nedeľu za podstatne nižší plat ako má teraz, potom by si uvedomil, čo je život. Odučí pät 45 minutových hodín a on je unavený? Čo tak skúsiť si to za výrobným pásom na 8 hodín? pýta sa Milan.

Čo ešte chcú?

16. "Reagujem na štrajk učiteľov, ako aj výpovede zdravotných sestričiek. Neviem, čo ešte chcú, majú voľna ako nikto zo štátnych zamestnancov a aj primerane sú ohodnotení. Ja som živnostníčka a nech by si to vymenili aspoň na jeden mesiac, čo je to podnikať. Musíte mať stále na starosti, aby ste mali na zaplatenie nájmu, na odvody, na mzdy, na nákup tovaru a pod. Už 4 roky som nebola nikde na dovolenke, lebo si nemôžem dovoliť zatvoriť prevádzku a denne pracujem 12 hodín. Tak čo máme hovoriť my, živnostníci?" pýta sa čitateľka Emília.

17. "Študenti bilingválneho gymnázia Tomáša Ružičku v Žiline podporili svojich pedagógov v štrajku plagátmi a transparentmi. Chceli tým ukázať, že im situácia v školstve nie je ľahostajná a prácu svojich učiteľov si vážia," napísala Zuzana, ktorá nám zaslala aj fotografie.  

Reakcií Slovákov na štrajk
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: foto: tip citatela)

18. "Štrajk učiteľov? Každý normálny občan našej vlasti by mal podporiť túto udalosť a mal by to ponímať ako svoj vlastný protest proti politike vlády, politike vlády jednej strany, politike Smer-u, politike oligarchov Slovenska a ich kumpánov vo vláde. Vládna politika Smer-u, zastrašovanie občanov, podpora privilegovaných, rodinkárstvo, korupcia, výhovorky - to sme tu už mali aj do roku 1989. Teraz k tomu všetkému tu máme aj okrádanie celého národa cez vývoz financií do daňových rajov za pomoci schránkových a spriaznených firiem. A nedá sa pre učiteľov a národ urobiť už nič do volieb?" pýta sa čiateľ Jozef a svoju myšlienku doplnil a ukončil výzvou: "Pre Širokého Váhostav sa prijal zákon do piatich dní. Výsledok - okradnutí malí podnikatelia, živnostníci a pracovníci za pomoci vlády. Pri ohlupovaní národa o migračnej kríze na Slovensku boli opatrenia, potrebné zákony a úpravy zákonov prijaté v priebehu dvoch týždňov. Výsledok migračnej krízy: mínus 17 ľudí v produktívnom veku pre Slovensko. A prečo sa k nám nikto nehrnie? No čo pozitívne okrem skromného, dôverčivého, pracovitého a pohostinného národa a peknej prírody ho u nás môže čakať? Môže. Máme sociálne balíčky, vysoké daňové a sociálne odvody, nízke príjmy. Dôvod: bohatý národ sa ťažko ovláda a ohlupuje? Takže poďme všetci voliť."

19. "Nepodporujem štrajk učiteľov, pretože mám tiež zodpovednú prácu, vysokoškolské vzdelanie, odpracovanych 30 rokov,  pracujem od 7.00 do 16.00 za cistu mzdu 399 eur. Mladí učitelia nastúpia a hneď chcú 600 eur. Taký plat ako ja, má polovica Slovenska," napísala čitateľka Anna.

 

 

Viac o téme: ŠtrajkUčiteliaReakcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu