Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci reagujú na štrajk: Konečne nabrali odvahu zmeniť školstvo produkujúce gastarbeiterov

štrajk učiteľov Zobraziť galériu (9)
štrajk učiteľov (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Slovensko žije štrajkom. Ruky nad hlavy dvíhajú vysokoškolsky vzdelaní ľudia, ktorí svojou prácou zabezpečujú vzdelanie, a tým aj budúci rast našej krajiny. Učitelia materských, základných a stredných škôl vstúpili do ostrého protestu. Názory na ich konanie sa rôznia. Aký je ten váš?

Prinášame vám reakcie ľudí, ktorí vyslovili svoj názor na vzniknutú situáciu v súvislosti so štrajkom učiteľov.

1. "Nesúhlasím s týmto nezmyselným a určite minimálne zle načasovaným štrajkom a nie len ja mám tento názor. Množstvo ľudí v mojom okolí má ten istý názor," napísala nám mama štyroch študujúcich detí Slavomíra.

2. "Nech sa na mňa nik nehnevá, ale vôbec nesúhlasím s učiteľmi. Aj mama bola učiteľka, sesternica je učiteľka dnes a vôbec sa to nedá porovnať. Mama si musela odučiť, prípadne stráviť v škole povinne 6 hodín denne, sviatky sa nadrábali po sobotách a platovo sa to nedá ani porovnať. Sesternica si odučí 4 hodiny denne, ide domov, prípravy si nerobí a keď náhodou treba, tak v škole. Mama pracovala s prípravami aj doma a do večera. A prázdniny majú každú chvíľu. Ak chcú vyššie platy, prosím, ale na základe skutočne odpracovaných hodín, nie fix. Ja som ťažko manuálne pracujúci, robím pri stroji 8,5 hodín denne, prestávku si musím odrobiť,na kávičku môžem zabudnúť a robím za 500 ečiek. Ak sa im ich platy zdajú malé, nech idú robiť do priemyslu, najlepšie obuvníckeho ku kruhu a potom zbadajú, ako sú dobre zaplatení. Tam by makali za minimálnu mzdu a na dve zmeny. Čiže, ak sa im neľúbi, nech zmenia povolanie, veď vedeli už pri nástupe do školy, čo ich čaká," vyslovil svoj názor čitateľ Paľo.   

3."Je mi veľmi ľúto, že naša ´inteligencia´ zasa raz zažiarila. Stále učitelia zdôrazňujú svoje vysokoškolské vzdelanie a pritom nedokážu pochopiť takú elementárnu záležitosť, že všetko má svoje pravidlá - rozpočet, legislatíva, odbory, štrajk, termíny... Tiež ma prekvapuje ich nenýsytnosť. Ja som dôchodkyňa, naša valorizácia v tomto roku bola 1,90 eura. Pracovala som 40 rokov zhodou okolností v školstve. Presne viem teda, o čom hovorím. V minulosti platilo pravidlo, že aká práca, taká pláca. A čo tak pozrieť sa na kvalitu vyučovacieho procesu. To zvýšenie platov chcú za to, že deti ani nerozumejú, čo čítajú. Alebo je to ich sociálna požiadavka, že majú nízku životnú úroveň. Ja som kedysi svojich učiteľov milovala a do školy by som bola chodila najradšej aj počas prázdnin. A k prázdninám len toľko, koľko ich majú za kalendárny rok. Veď už sú pomaly viacej doma ako v škole. A k tomu vzdelaniu len to, že koho nezoberú na žiadnu inú vysokú školu, ide na pedagogickú fakultu. To je na koniec vidieť aj pri prejavoch učitelov v médiách. Nepoužívaju ani spisovnú slovenčinu. Takže sa čudujem, že nie sú ticho a nie sú spokojní s tým, čo už dostali," napísala nám čitateľka Anna. 

Slováci reagujú na štrajk:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

4. "Samozrejme, že súhlasím so štrajkom. Po 25 rokoch kedy politici iba sľubujú sa vôbec nič nezmenilo. Teda niečo áno. Ceny máme ako v západnej Európe, to je jediné v čom sme sa vyrovnali západu, ale platovo sme chudoba Európy vďaka politikom, ktorí úspešne túto krajinu vytunelovali. Učitelia poukazujú týmto štrajkom na celkovú situáciu Slovákov, ktorí robia to isté, čo ich kolegovia v Nemecku a možno aj lepšie, ale iba za smiešne peniaze. Takže učitelia pomeee...," fandí učiteľom Oliver z Bratislavy. 

5. "Je úžasné, že učitelia sa dokázali zorganizovať aj mimo odborov, ktoré nevyjednali takmer nič. Každý, kto má školopovinné dieťa vie, že školstvo SR už ani zďaleka nie je bezplatné, ako to deklaruje Ústava SR. Školskými reformami posledných rokov sa snaží tento štát cielene retardovať národ - a budúcich voličov /takých, ktorí nepotrebujú vlastný názor, stačí, že všetko odsúhlasia a nebudú štrajkovať/ - tvorí zákony, ktoré znemožňujú výučbu, nezmyselne mení Štátny vzdelávací program, čím zavádza čistý chaos do školských osnov, Školy nemajú poriadne mapy, atlasy, mikroskopy, pomôcky na výtvarnú, technické práce - sociálne zariadenia sú častokrát v takmer pôvodnom stave... na maľovanie tried či vybavenie učební základným nábytkom sa skladáme my rodičia. Učiteľ musí zháňať sponzorov na základné pomôcky - fixy na tabuľu, papier na kopírovanie a pod. DOKEDY??? Učiteľom držím palce, rodičom želám pevné nervy," popriala čitateľka Mirka.

6. "Myslím si, že kto by mal štrajkovať, mali by to byť v prvom rade tí, čo tvrdo pracujú na učitelov. Za tú dobu, čo učitelia študovali, robotníci na nich museli pracovať za mzdu, za ktorú mali maximálne na stravu. V minulosti učitelia mali v triedach približne 42 žiakov. Učili za obdobnú mzdu ako robotníci a naučili žiakov pracovať a všetci boli zamestnaní. Odporúčam, aby štrajkujúci učitelia zo školstva odišli a uvolnili miesta mladým, nakoľko nie je pravda, že zo školstva odchádzaju, ale nedá sa tam dostať bez známosti," vyslovil svoj názor Kamil.

Slováci reagujú na štrajk:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

7. "Za posledné roky sa pre nikoho v tejto spoločnosti toľko neurobilo, čo sa platov týka, ako pre učiteľov a majú ďalšie garancie do budúcna. O čo im mesiac pred voľbami ide? Ani ich odbory nesúhlasia s týmto štrajkom, tak zase pár spolitizovaných jedincov chce z toho vytĺcť kapitál? Je to nefér oproti iným vysokoškolsky vzdelaným ľuďom, ktorí robia za menej a nič s tým nikto nespraví," napísal nám Ľubomír.

8. "Môj názor je taký, že učitelia by za svoj výkon nemali v žiadnom prípade dostať viac. Nemám už síce školopovinné deti, no keď boli, tak som sa od učiteľov nedočkala ničoho, len obyčajnej šikany. Aby sa vôbec niečo poriadne, bez stresu naučili, tak som im musela venovať hodiny a hodiny. A ako počúvam od kolegýň, nič sa nezmenilo a treba sa učiť s deťmi stále viac a viac. Ja robím v priemysle 32 rokov, som vysokoškolsky vzdelaná a mám nižší plat ako môj brat učiteľ... Pritom robím denne priemerne 10-12 hodín, no zaplatené dostanem za 7,5 hodín. Teda ten zvyšok podľa mňa odrábam na učiteľov, verejnú správu a pod...Aj dnes tu budem makať od 6:30 do 17:30, len aby som na tých štrajkujúcich učiteľov zarobila. Nechcem zase všetkých učiteľov hádzať do jedného vreca, poznám aj poctivých učitelov, ktorí si svoju prácu robia poctivo a s láskou, no tých je tak asi jedno percento. Počas mojich školských čias, až po ukončenie vysokej školy som sa stretla s jedinou ´skutočnou´ úžasnou učiteľkou...Ostatní nestáli vôbec za nič," vyjadrila svoj názor aj čitateľka Jana. 

9. "Štrajk učiteľov! Čo tam robia študenti? To je vrchol, robím 32 rokov a neplačem, hodinu mám 60 minút, učiteľ 45 minút. Ja niečo pokazím, berú ma na zodpovednosť. Ak nenaučíš dieťa - čo sa stane učiteľovi? Prečo nikdy nepíšete, že aj údajne za prípravu a doučovanie berú. Čo majú teraz? Už moji rodičia hovorili - učiteľ je poslanie, je to pracujúca inteligencia. Pri tejto skupine sa ukázalo, ako si nectia dohody - predpokladám, že v tomto duchu vychovávajú aj naše," napísal Bohuš.

strajk
Zobraziť galériu (9)

10 . "Samozrejme, že podporujem štrajk učiteľov, už sa to malo udiať skôr. Malo sa vydržať minulý štrajk a nie ho nezmyselne zrušiť po 3 dňoch. Učitelia sú vždy na chvoste záujmu každej vlády, vždy boli zastrašovaní. Brali ohľad na deti, rodičov, ale na nich neberie už dlhé desaťročia nikto. V mestách robia za holé platy, bez osobného ohodnotenia už niekoľko rokov, napríklad v Žiline. Dokonca už ani odmeny nemajú a nadčasy sa nepreplácajú. Každému vadia prázdniny, ale to nikto nepovie, že vtedy si musia čerpať náhradné voľno za odsuplované hodiny alebo dovolenku. Hlavne nástupné platy učiteľov sú na smiech, ozaj je problém z toho uživiť rodinu. Potom mladí odchádzajú do iných zamestnaní a dôchodcovia robia, čím sa zvyšuje priemerná mzda. Na fakultách študentov trápiaotrasnými nárokmi, mladí ľudia prídu do zamestnania a sú rozčarovaní podmienkami a hlavne neúctou zo strany rodičov a žiakov. Nepochopím, prečo učiteľské povolanie je tak dehonestované, žeby celkovým vzťahom každej vlády k tomu povolaniu? Len vďaka učiteľom sme tým, čím v živote sme. Preto sa nad tým všetci zamyslíme a podporme ich čo v najväčšom počte. Ďakujem p. Kemkovi a p. Handzušovi. Sú to ľudia, ktorí niečo dokázali a majú svoju tvár," vyjadrila svoj názor bývala učiteľka Ľudmila zo Žiliny.

11. "Patrím medzi tých skôr narodených, a tak sa ma tento štrajk v podstate priamo nedotýka, ale mám aj vnučku, ktorá do školy chodí. Osobne si myslím, že tento protest bol vyvolaný na politickú objednávku, v čom ma utvrdzuje práve termín začatia štrajku. Súhlasím s tým, že sa na problematiku školstva vynakladá málo financií z rozpočtu štátu, ale to je asi dlhodobý fenomén. Malo by sa asi vo vláde stanoviť určité percento z celkového HDP a rovnomerne k tomuto smerovať, nech je vládnucou stranou ktorákoľvek. Bytostne však nesúhlasím s plošným navyšovaním platov učiteľov a už vôbec nie v závislosti s regiónom. Nedá sa porovnávať plat učiteľov na Slovensku a v ostatnej západnej Európe, nakoľko sú všetky platy nepomerne nižšie. Tiež je potrebné pripomenúť učiteľom, že tu svoje vzdelanie dosiahli za peniaze ostatných pracujúcich, ale na Západe si vzdelanie hradili sami a aj preto majú morálne právo mať vyššie príjmy, než na Slovensku. Nech sa učitelia porovnávajú s pracujúcimi, ktorí na ich platy vytvárajú prostriedky. To isté platí aj pre lekárov a sestričky. V neposlednom rade by ma zaujímal priemerný hodinový plat učiteľov, keď sa pozriem na všetko to voľno, ktoré v priebehu roka čerpajú. Nech mi ale nehovoria o nutnosti každodennej prípravy sa na vyučovanie, lebo som tiež v minulosti pôsobil vo výchovno-vzdelávacom procese. Posledná pripomienka je k tomu, že je zle nastavený systém v príspevkoch do škôl, kde sú príspevky na študujúcu hlavu, a preto školy berú vysoké počty študentov, aj keď pre nich po štúdiu nie su voľné pozície. Na to sú tiež zbytočne vynakladané prostriedky, ktoré by mohli poslúžiť k zlepšeniu vyučovacieho procesu," napísal čitateľ Vojtech.

Slováci reagujú na štrajk:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

12. "Nechápem, na čo sa učitelia sťažujú. Majú prázdniny. Vtedy, keď aj deti dva mesiace nič nerobia a chcú ešte zvýšiť platy a na ľudí, ktorí musia robiť za minimum, na tých si nikto ani len nespomenie. Keby išli všetci títo ľudia štrajkovať, asi by tí, čo sú vo vláde a majú 3000 erové platy, neboli veľmi spokojní. Na týchto ľudí by sa mala vláda zamerať, lebo niektorí takýto ľudia žijú od výplaty k výplate a musia ešte živit rodinu," vyslovila svoj názor Klaudia.

13. "Teraz viac ako pol Slovenska má ísť štrajkovať, lebo zarábajú ešte menej ako učitelia, a to ešte bez tých prázdnin, čo majú učitelia. Hanba učiteľom!!!" kriticky napísal Atila.

14. "Som obyčajný neštudovaný človek, ale odkazujem učiteľom, nech kričia koľko dni majú prázdnin behom roka. Koľko strávia hodín v škole za jeden pracovný deň. O ôsmej prídu do práce  a o dvanástej už idú na autobuse domov. Keď sa im nezdá i práca učiteľa, nech idú do výkopu robiť za polovicu z toho, čo dostane učiteľ. Mali by použiť na nich vodné delá a, hnať ich pred ich školu, kde robia na ich teplé stoličky. Apropo, ktorá vláda by im splnila požiadavky, ktoré si kladú? Päť týždňov pred voľbami. Je to len politický zámer a nič viac," myslí sa čiateľ Ján.

15. "Chápem, čo chcú, ale nechápem zvolenú stupídnu taktiku v organizácii štrajku," myslí si Martin a doplnil poznámku: "Ani jedna opozičná strana im neponúkla, že v prípade ich víťazstva vo voľbách im od 1.4. spätne od 1.1. 2016 platy zvýši. Plus oných 400 mil eur na vybavenie škôl pre rok 2016."

16. "Ako bývalý učiteľ podporujem štrajk učiteľov," napísal Ľudovít z Topoľčian.

strajk
Zobraziť galériu (9)

17. "Kategoricky odmietam tento postoj učiteľov – štrajkovať. Mali robiť taký cirkus ohľadom ich platov počas vlády Dzurindu, Radičovej  a im podobným. Učitelia majú skoro 3 mesiace prázdnin! Platy majú dosť vysoké!!! A aký je ich pracovný týždeň - plnohodnotný?! Robia zo seba tažko pracujúcich ľudí, ktorí akože živoria! Také platy by chceli mať aj iní, čo sú v ďaleko horších nielen platových, ale aj pracovných podmienkach. Baníci, stavbári... A v neposlednom rade sú to zdravotné sestričky!" rozohnila sa čitateľa Valéria a doplnila: "Ja mám veľmi zlé skúsenosti s učiteľmi. Keď sme mali problém v škole, nikdy mi nepomohli učitelia!!! Obe moje deti sa výborne učili, reprezentovali školy v rôznych olympiádach a keď nastal problém zo strany ich spolužiakov, nemali záujem to riešiť. I keď moje deti som príkladne vychovala, okrem výbornych známok vážili si nielen učiteľa, spolužiaka, čiže každého človeka, no niektorí – väčšina zle vychovaní a rozmaznaní spolužiaci ich šikanovali, vysmievali sa, že sa nemoderne obliekajú, preto moje deti boli z toho nešťastné – skrátka – prekážalo týmto nevychovancom, že sú moje deti vzorné. A viete, ako reagovali na moju sťažnosti učitelia spolu s ich rodičmi na rodičovskom združení? Môžem povedať – hnusí sa mi to!!! A dodám toto tvrdenie - aj veľku nespravodlivosť v školách sme si užili! Nech sú učitelia ticho!!! Fakt Česť výnimkám!!! No je ich, bohužiaľ, veľmi málo!

18. "Štrajk učiteľov sa ma nedotkne, ale nesúhlasím s ním. Páni učitelia nech si najprv urobia poriadok medzi sebou, aby mali jednotnú odborovú organizáciu a nech si sami prehodnotia kritéria zásluhovosti (si dobrý učiteľ, máš vyšší plat, si lenivec, máš nižší plat). Ak by pri výuke v škole mali vynikajúce výsledky, tak prosím, ale poznáme výsledky monitoringov. Učiteľov nikto nenúti pracovať cez prázdniny, tak prečo teraz robia nátlak na parlament, aby zasadal, keď dobre poznajú, ako to funguje. Je to čisté politikárčenie. Ľutujem rodičov, ktorí nemajú kam umiestniť svoje neplnoleté deti. Ďakujem za rodičov tým učiteľom, ktorí si vzorne plnia svoje povinnosti a nezapojili sa do štrajku. Vysoko si vážim učiteľov, ktorí ma učili (som na dôchodku), boli to páni učitelia a niektorí z terajších mladých im nesiahajú ani po členky," vyjadril svoj názor čitateľ Jozef. 

19. "Podporujem štrajk učiteľov. Akú má mať učiteľ inšpiráciu, aby sa venoval deťom, naučil ich čo najviac, pracoval doma po večeroch a tešil sa z úspechu svojich žiakov, ktorí si vďaka odovzdaným vedomostiam nájdu dobre platené miesta, keď on sám má existenčné problémy, žiť dez obáv, kde zoženie peniaze na bývanie, keď nájom je v Bratislave vysoký? A ako to že vláda povie, že dva mesiace pred voľbami už nič pre učiteľov neurobí a bežne po voľbách ešte rýchlo podpisuje dlhodobé zmluvy?" pýta sa rozhorčený čitateľ Igor z Bratislavy. 

Slováci reagujú na štrajk:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

20. "Ako rodič, ako občan, veľká podpora. Chcem len odkázať všetkým učiteľom, že ak to myslia všetci vážne, tak nech to ukážu tomu súdruhovi boľševikovi 5. marca 2016. Tam majú šancu spolu so svojimi rodinami a príbuznými ukázať, aká je spoločenská objednávka a čo pre neho urobia. Táto masa spolu so sestrami a ich rodinnými príslušníkmi predstavuje 700 až 800 tisíc voličov a dokázala by, že by sa nedostal ani do parlamentu a nie to urážať slušných ľudí," napísal Ondrej.

21. "Ja už som dôchodca, ale dcéra je učiteľka. Stále sa hovorí, že učitelia majú malé platy, áno je to pravda, ale kto má odpovedajúce platy. Inžinier, strojár alebo elektrikár s 10 ročnou praxou v košickom alebo prešovskom kraji má 550 eur. Kto jemu upraví plat? Vráťme sa k školstvu. Pracoval som pre základné a i stredné školy a videl som, aká je úroveň školstva. Na základnej škole deti nevedia čítať, pravopis, násobilku. Učiteľ nemá žiadne právomoci. Deti sa neučia. Keď sa chcú pomstiť učiteľovi, tak mu stačí podložiť na schodoch nohu, spadne, zlomí si ju, ale im sa nič nestane. Na strednej škole som bol niekoľkokrát prítomný na vyučovacej hodine a čo som videl, tak to snáď ani nie je možné. Učiteľ prednášal učebňu látku a žiaci si posielali sms, pozerali film na internete, išli si pofajčiť, paradoxne pred bránu školy. Dievčatá sa maľovali, upravovali si nechty, písali sms a učiteľa mali na ´háku´. Čo sa týka požiadaviek zvýšiť plat o 140 eur, ale to sa dotke aj tých učiteľov, čo majú plat nad 1000 eur," vyjadril svoj názor čitateľ Tono a doplnil, že podľa neho sa  treba pozrieť aj na vybavenosť škôl. "Aj tu sa plytvá. Niektoré školy sú tak vybavené, že ani učitelia nie sú schopní ovládať pomôcky, ktoré majú k dispozícii. Žiaci sú zdatnejší a šikovnejší ako učitelia. V školách je stále veľa učiteľov v dôchodkovom veku. Prečo neuvoľnia miesto mladým?"

22. "Držím palce učiteľom, ale nech sa zamyslia aj nad tým, ako učia. Učia 21 hodín do týždňa, ale čo moje dieťa doma nedoučím, to nevie!!! Že sa pripravujú doma na vyučovanie? Nech im dajú pevnú pracovnú dobu 8 hodí a budú sa pripravovať a opravovať písomky v práci a nie doma. Kvalita nášho školstva? Veď to je hanba. Som za zvýšenie platu, ale aj za kvalitu," skonštatovala čitateľka Iveta. 

strajk
Zobraziť galériu (9)

23. "Áno, štrajk podporujem. Všetci na učiteľov kašlú už 20 rokov a teraz ich Róbert Fico aj klame," napísal nám rozhorčený čitateľ Marek.

24. "Každá strana má svoju pravdu. Učitelia by si nepochybne za svoju prácu zaslúžili viac, no na štrajk si hádam nemohli zvoliť nevhodnejší čas. Každému racionálne uvažujúcemu človeku musí byť jasné, že mesiac aj niečo pred voľbami toho už vláda veľa nespraví a každý sa sústredí už len na voľby," vyjadrila svoj názor čitateľka Natália.

25. "Podľa môjho názoru je to oprávnený štrajk. Slovensko potrebuje múdry a zdravý národ. Keď štrajkovali lekári, boli učitelia ticho. Vedeli, že národná kasa nemá toľko, aby dala všetkým. Dnes je ekonomická situácia oveľa lepšia a ozvali sa včas a celkom oprávnene, aby sa im mohlo a dalo vyhovieť. Neviem si predstaviť, aby pedagóg nevedel uživiť rodinu. Môj otec mal 13 detí a učil budúcich učiteľov a všetci trinásti skončili najmenej jednu vysokú školu. Vyrástli sme, a to aj bez rodinných prídavkov. Dnes má učiteľ problém vychovať dve deti!" posťažoval sa čitateľ Emil a doplnil: "Je to hanba všetkým doterajším vládam, ale najmä tej poslednej. Nikoho nezaujíma, koľko dala tá predchádzajúca vláda. Nikto nevie preveriť, či tých omieľaných 190 eur tejto vlády vôbec niekto videl alebo ako boli rozdelené. Jednoducho, treba konečne pochopiť, že práve tí najlepší učitelia odchádzajú zo škôl, robia v bankách, súkromných podnikoch a ich skutočne mimoriadne schopnosti nám všetkým unikajú. Potom sa dá naozaj veriť, že ´múdrosť národa´ meraná reláciou ´Aj múdry schybí´ je pravdivá a naozaj sme tak blbí, ako to v nej ukazujú. To už nie je na smiech, ale už ani na plač. MŠ aj premiér sa učiteľom vyhrážajú, dokonca angažujú všetky možné aj nemožné inštitúcie, aby to štrajkujúcim znepríjemnili. Páni učitelia. Je čas prehodnotiť, ktoré osoby vystupujú za vás pri rokovaniach. Vyžeňte tú chásku tam, kde patrí. Učiť nevedia a vaše oprávnené nároky neobhajujú. Držím vám palce a keď bude potrebné, pôjdem s vami v jednom šíku aj keď nie som učiteľ."

26. "Jednoznačne podporujem štrajk učiteľov. Vzdelanie je kľúčom k úspešnému a plnohodnotnému životu človeka, ale aj spoločnosti. To, čo dnešných ľudí odlišuje od našich dávnych predkov, je mozog, nie svaly. Keď nebudeme investovať do školstva a vzdelania, dopadneme zle," napísal nám čitateľ Tomáš.

27. "K tejto protestnej akcii som sa už včera vyjadrila aj na Facebooku a môžem len zopakovať, že učitelia majú moju plnú podporu - zatiaľ aspoň morálnu. A keď bude treba, pôjdem ich podporiť aj do ulíc, zaslúžia si to. Nezabúdajme na to, že za svoje oprávnené požiadavky už bojujú dlho a stále neúspešne. Znova sa pýtam: Toto je tá politika pre ľudí?" uviedla Ida.

Slováci reagujú na štrajk:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

28. "Ide o nezákonný štrajk. Spoločnosť by sa stala chaotická, keby kadejaký pošahanci štrajkovali, kedykoľvek a za čo len chcú. Učiteľom, ktorí nenastúpili do práce treba dať absenciu. V školstve trebe urobiť poriadok - 40 percent učiteľov je naviac, sú nepotrební. A kvalita? Budeme štrajkovat aj za skvalitnenie vyučovania?" pýta sa Jozef.

29. "Moja mama bola učiteľkou takmer celý produktívny život a bolo mi do plaču, keď som zistila, že môj nástupný plat po vysokej škole bol vyšší, ako ona kedy v živote dostala... Ako dieťa, keď ma nevzali do škôlky a súkromnú si nemohli naši dovoliť (lebo učiteľský plat), sedávala som s ňou na hodinách a kreslila. Občas sa aj v staršom veku stávalo, že som musela stráviť deň s ňou a jedno môžem povedať určite: študenti boli stále hlúpejší, agresívnejší, rodičia arogantnejší, niekedy som sa bála, že moju mamu fyzicky napadnú, nikdy nič nebolo vinou ich detí, vždy za všetko mohol učiteľ. A tie absurdnosti, čo si o nich bežný človek myslí... Moja mama často do večera opravovala písomky, pred polročnými písomkami doučovala slabších žiakov, ako učiteľka angličtiny si musela na každý ďalší deň pripravovať materiály. Tie ´voľné hodiny´, cez ktoré väčšinou suplovala za kolegyne, dozerala v jedálni či na chodbách, to im závidíte? Tie letné prázdniny, cez ktoré si čerpala riadnu dovolenku a napriek tomu pracovala na osnovách na ďalší školský rok? To je učiteľská realita, studené triedy, v ktorých ju niekoľko krát seklo v krížoch, popraskaná koža na rukách z používania kriedy... Každý učiteľ si zaslúži byť ohodnotený rovnako, ako akýkoľvek iný vysokoškolsky vzdelaný človek, aj o trochu viac, lebo deťom v škole dáva niečo, čo sa peniazmi oceniť nedá," vyjadrila svoj názor naša čiateľka Petra.

30. "Kedy sa to zlomilo? Kedy začalo byť povolanie učiteľa, kedysi najváženejšieho obyvateľa každej obce, takto dehonestované? Nielen finančne, najhoršie to je podľa mňa s úctou. Každého jedného z nás učitelia naučili čítať, písať a počítať. A väčšina Slovákov nemá ani toľko slušnosti, aby im teraz, keď konečne má ako, poďakovala a prejavila podporu. Hanbu by mali cítiť všetci, ktorí zabudli, koľko nervov nám obetovali a že s nami v najdôležitejšom období života trávili viac času ako rodičia. Rodič má vychovávať, učiteľ vzdelávať. Na rozdiel od rodičov, učitelia si svoju úlohu vždy plnili, preto majú právo žiadať dôstojný život," napísala nám čitateľka Magdaléna.

31. Keď je na migrantov, na diaľnice a na zdarma vlaky, tak nech nájdu peniaze na učiteľov," uviedla Katka.

32. "Podľa mňa je to účelné, idú voľby a niektoré strany to organizujú. A čo máme mi povedať, dôchodcovia. Podľa mňa dostali dosť za 4 roky," myslí si čitateľ Karol.

33."Konečne niekto nabral odvahu, držím palce, školstvo a zdravotníctvo za komunizmu aj teraz boli a sú n a okraji záujmu- 50 rokov lekárskej praxe, z toho 20 rokov ako primár, za komunizmu aj po revolúcii, súčasne súkromná prax, viem o čom hovorím.Slovenský národ bude sprostý a chorý a bude robit iba gastarbajtrov pre tých múdrejších..- asi si to Tí naší premúdrelí vodcovia národa a je to jedno či červení,zelení,či modrí nevedia či nechcú uvedomit?-ved lahšie je držat v područí sprostých a chorých...ak chcete môžete citovat doslova aj s mojim menom.,ja už nemám čo stratit. ani získat,"... MUDr. Ivan

 

Viac o téme: ŠtrajkUčitelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu