Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na Ficove slová už prišla reakcia: Učitelia nebojujú len za platy, chcú systémové zmeny, tvrdí Crmoman

Vladimír Crmoman
Vladimír Crmoman (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Požiadavky Iniciatívy slovenských učiteľov nie sú len o platoch. Na dnešnom brífingu to povedal učiteľ z iniciatívy Vladimír Crmoman, ktorý tak reagoval na doobedné vystúpenie predsedu vlády Roberta Fica. Vystúpenie predsedu vlády podľa Crmomana potvrdilo, že vláda nechce riešiť akútnu situáciu v školstve, nedokáže zabezpečiť rovnaký prístup ku vzdelaniu všetkým žiakom a zabezpečiť štandard vo vybavenosti škôl. Iniciatíva podľa Crmomana nebojuje len za platy, ale za systémové zmeny.

Školstvo je podľa Crmomana podfinancované a školy nie sú rovnako vybavené. "Myslíme si, že keď vláda dokáže zohnať peniaze na nesystémové sociálne balíčky, dokáže určite zohnať aj peniaze na to, čo je najdôležitejšie pre našu budúcnosť a to je vzdelanie našich žiakov," tvrdí Crmoman, ktorý sa zároveň za iniciatívu ospravedlňuje všetkým rodičom za to, že musia pristupovať k najkrajnejšiemu riešeniu. Učitelia teda v pondelok 25. januára vstupujú do ostrého štrajku a zároveň o 11:00 bude na Námestí SNP v Bratislave demonštrácia, kde učitelia vyjadria svoju nespokojnosť. 

Premiér Robert Fico sa snaží zapôsobiť na verejnosť a ohúriť číslami, ktoré však nezodpovedajú realite. Skôr by však mal myslieť na budúcnosť našej krajiny, naše deti a zabezpečiť im kvalitné vzdelanie, ktoré im patrí. Vladimír Crmoman povedal, že v pondelok (25.1.) vstupujú učitelia do neobmedzeného ostrého štrajku.

"Od roku 2011 upozorňujeme nielen na nízke platy, ale na systémové problémy v školstve, na jeho podfinacovanie. Nemôžeme stále dávať výzvy. Štrajk je krajné riešenie, no boli sme k nemu donútení," uviedol Crmoman.

Jana Ftáčnik Pastorková z Iniciatívy slovenských učiteľov dodala v súvislosti so zvyšovaním platov, o ktorom hovoril predseda vlády, že v roku 2006 bola priemerná mzda všetkých pracovníkov v národnom hospodárstve 622 eur. "Na tento rok máme projektovanú priemernú mzdu okolo 906 až 950 eur. Takže tam bol nárast okolo 50 percent. My stále tvrdíme, že ten nárast miezd učiteľov jednoducho kopíruje nárast miezd v národnom hospodárstve všetkých ľudí," hovorí Ftáčnik Pastorková s tým, že nárast platov vo verejnej správe bol síce nižší. Zároveň je však podľa nej hanba, že ľudia, ktorí pracujú pre štát sa celé roky, nevedia dočkať spravodlivej odmeny. Príkladom sú podľa nej okrem učiteľov aj zdravotné sestry. 

Ak sa v priebehu nedele nič nezmení, štrajk bude v pondelok vyhlásený. Uviedol dnes v relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Sobotné dialógy Branislav Kočan z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU). Podľa Kočana v štrajku chcú vydržať čo najdlhšie a nie je rád, že vláda zľahčuje situáciu. Kočan sa ospravedlnil rodičom, ktorým štrajkom spôsobia komplikácie. „Štrajk nie je naším cieľom, ale prostriedkom,“ vyhlásil.

Minister školstva Juraj Draxler očakáva, že skutočný počet štrajkujúcich bude malý a on nemá dôvod podať demisiu a odísť od rozbehnutej práce. Naopak, Fronc v diskusnej relácii uviedol, že štrajk je dôkazom toho, že Draxker zlyhal. 

Minister Draxler v diskusii uviedol, že plat 650 pre začínajúceho učiteľa je nízky. Chcú preto v prípade, že bude Smer-SD po voľbách súčasťou vlády, nastaviť štruktúru tak, aby platy rástli rýchlejšie mladým učiteľom. Mladí učitelia sa podľa ministra často nedostávajú ani ku všetkým príplatkom, na ktoré majú nárok, lebo o nich nevedia. Prisľúbil ďalej, že v programovom vyhlásení vlády, ak ho budú pripravovať, budú jasné garancie, ako sa budú zvyšovať platy všetkým učiteľom.

Zdôraznil, že vedia navyšovať kapitolu školstva, ale je potrebné v školstve urobiť poriadok tak, ako to spravili v oblasti športu. Minister zdôraznil, že potrebuje konštruktívnych partnerov, s ktorými by sa bavil o reálnych požiadavkách a spolu by participovali na stransparentnení prostredia. Zopakoval, že načasovanie štrajku svedčí o tom, že ide o čisto politickú akciu a napríklad požiadavku na 400 miliónov eur v tomto roku na didaktické prostriedky označil za detinskú.

Predseda vlády Robert Fico dnes povedal, že vláda SR plne rešpektuje právo učiteľov na štrajk, aj keď iniciatíva časti učiteľov vyvoláva veľa právnych otázok a má silný politický a predvolebný kontext. Fico zároveň tvrdí, že si váži prácu učiteľov, čo potvrdil počas jeho prvej vlády zvýšením platov učiteľov o 26 percent a počas druhej vlády o ďalších 22 percent. Zároveň však oznámil, že vzhľadom na zvýšenie platov učiteľov o takmer 50 percent počas jeho dvoch vlád a vzhľadom na to, že legislatívny proces pre toto volebné obdobie je uzavretý, vláda pre učiteľov do 5. marca už viac urobiť nemôže.

Na štrajk sa prihlásilo už vyše 11 000 učiteľov

K účasti na štrajku sa zatiaľ oficiálne prihlásilo 11 285 učiteľov. Títo učitelia sú zo 702 škôl. Informovala o tom Iniciatíva slovenských učiteľov na svojej internetovej stránke www.isu.sk, kde sa učitelia môžu k štrajku prihlásiť cez registračný formulár. O režime školy počas štrajku budú informovať riaditelia škôl na základe počtu zapojených.

Na štrajk učiteľov už začali reagovať aj podnikatelia, ktorí ponúkajú rodičom, že sa postarajú v prípade zatvorených škôl o ich deti.Jazyková škola napríklad ponúka prostredníctvom sms rodičom starostlivosť o ich deti s aktivitami v angličtine a obedom, pričom od 8:00 do 16:00 stojí táto starostlivosť 20 eur. 

Viac o téme: Štrajk učiteľovVladimír CrmomanIniciatíva slovenských učiteľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu