Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko zažije najmrazivejšiu noc za posledné roky: Ľadové peklo príde už o pár hodín

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

BRATISLAVA -Vlna mrazivého počasia, ktorá zasiahla Slovensko, sa bude prehlbovať. V noci z piatka na sobotu (z 22.1. na 23.1.) môžu teploty na Orave, Liptove, Spiši a Horehroní ojedinele klesnúť na -20 až -22 stupňov Celzia.

Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu druhého stupňa. Meteorológovia upozorňujú, že takýto silný mráz je v danom ročnom období a oblasti zriedkavý, predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a vonkajšie fyzické aktivity. Pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká.

Výstraha prvého - najnižšieho stupňa pred nízkymi teplotami platí aj pre dnešnú noc, a to pre stredné a časť východného Slovenska. Teplota vzduchu môže poklesnúť na -15 až -19 stupňov Celzia.

Na severe stredného a východného Slovenska môže dnes popoludní dopravu komplikovať vietor, v dôsledku ktorého sa ojedinele môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Výstraha prvého stupňa platí do 18.00 h, na severe východného Slovenska do piatka (22.1.) poludnia.

Počas tohtoročnej zimnej sezóny sme svedkami už druhého vpádu arktického vzduchu na naše územie. Prvé ochladenie nastalo koncom decembra, avšak, bez snehu. Aktuálne však meteorológovia ohlasujú sneženie, ktoré má byť výdatnejšie v nižších polohách.

Druhý vpád arktického vzduchu na naše územie
Zobraziť galériu (3)
Druhý vpád arktického vzduchu na naše územie  (Zdroj: SHMÚ)

Päť najteplejších zím od polovice 20. storočia

Minuloročná zima 2014/2015 sa podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na Slovensku zaradila medzi 5 najteplejších zím od polovice 20. storočia. Priemerná priestorová teplota vzduchu pre územie Slovenska v zime 2014/2015 sa dostala do úrovne tesne k 0 stupňov Celzia. Najvyššiu hodnotu teploty vzduchu v zime 2014/2015 namerali v Moravskom Svätom Jáne, kde 10.1.2015 dosiahla teplota vzduchu plus 17,8 stupňov Celzia a počas tohto dňa dosiahla teplota vzduchu aj v Bratislave, Mlynskej doline 17,5 stupňov Celzia.

Najsilnejší mráz zaznamenali v priebehu zimy 2014/2015 na Lomnickom štíte, kde 30.12.2014 klesla teplota vzduchu na mínus 26,7 stupňov Celzia. V nižších polohách bola najnižšia teplota vzduchu v tejto zime zaregistrovaná v Podolínci, kde 7. 1. 2015 klesla teplota vzduchu na mínus 25,4 stupňov Celzia.

Slovensko zažije najmrazivejšiu noc
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

 

 

 

 

 

Viac o téme: MrázRekordy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu