Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico sa prihovoril sestrám z pohľadu právnika: Sankcie za stiahnutie výpovede platiť nemusíte!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sankciu 3300 eur, ktorá hrozí protestujúcim sestrám pre stiahnutie výpovede, podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) platiť nemusia. Tá vyplýva z dohody o solidarite, ktorú podpisovali spolu s výpoveďou. V nej sa deklaruje, že pokiaľ sestra od výpovede ustúpi, zaplatí sesterskej komore či odborom do týždňa 3300 eur. Peniaze majú ísť do fondu pre úhradu strát tých, ktorí zmluvu dodržali.

"Hovorím to ako právnik, veľmi presvedčivo a jasne, tento podpis, ktorý vynútili organizátorky týchto protestov od zdravotných sestier, má nulovú hodnotu. Je to jednoducho nulitný právny akt. Nikto od žiadnej zdravotnej sestry, ktorá naspäť vzala svoju výpoveď, nedostane nikdy ani jeden jediný cent," vyhlásil dnes Fico s tým, že to je jasné aj prvákovi na práve. Tento postup označil za zastrašovanie.

Prezidentka sesterskej komory Iveta Lazorová v utorok (19.1.) potvrdila, že peniaze budú od sestier, ktoré výpovede stiahli, vymáhať. Teraz však nie je podľa jej slov na riešenie tejto otázky čas, keďže sa riešia výpovede. Šéfka sesterských odborov Monika Kavecká považuje túto diskusiu za snahu o odkláňanie od hlavnej témy. Poznamenala, že v tomto prípade ide o dohodu medzi jednotlivými pracovníkmi vo výpovediach. 

Záväzok, že v prípade odvolania výpovede zaplatí sestra odborovej organizácii sumu 3300 eur, považuje za neštandardný a z hľadiska vymáhateľnosti problematický aj docent trestného práva a lekár Peter Kováč. "Sumu odborová organizácia zjavne určila tak, aby bola likvidačná. Existuje riziko, že takýto záväzok môže byť považovaný za úžeru, a teda za neplatný právny úkon," skonštatoval.

Viac o téme: Zdravotné sestryRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu