Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Americká reportáž odhalila skutočnú tvár Slovenska: Prežívame existenčnú krízu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Americkí reportéri zavítali na Slovensko, aby zmapovali ako je to u nás s menšinami. Na mušku si zobrali komunitu Vietnamcov. Ich skúsenosti odhalili, ako sa väčšina Slovákov pozerá na národnostné menšiny. Opäť sa potvrdilo, že stále nie sme zvyknutí na inakosť.

Reportéri z amerického rádia National Public Radio (NPR) navštívili Slovensko, aby si pozreli na . "Malá východoeurópska krajina Slovensko príliš nevíta imigrantov. Premiér Robert Fico odmietol kvóty a spojil utečencov s terorizmom. V Gabčíkove 97 percent obyvateľov hlasovalo proti umiestneniu utečencov," opisuje našu krajinu na začiatku reportáž.

NPR je súkromné, neziskové a nezávislé združenie približne 900 verejných rozhlasových staníc v USA. Fico dokonca žaluje Európsku komisiu za povinné kvóty. Reportérov spoza veľkej mláky však zaujala iná komunita, ktorá u nás žije nebadane už niekoľko rokov. Ide o komunitu Vietnamcov, s ktorou nikto na Slovensku nemá problémy. "Uzatvárame sa do seba. Nehovoríme o našom podnikaní. Nehovoríme o sebe či o našich tradíciách," povedal reportérom 32-ročný Nguyen Kien Trung.

Článkom o Slovensku sa pochválila na Twitteri aj americká ambasáda

Spolu s Kien Trungom si prezreli našu vietnamskú štvrť, kde sídli aj reštaurácia. Tam sídli aj jeho obchod s textilom. Už 18 rokov sem dováža jeho rodinná firma vietnamské oblečenie. Američania zavítajú aj do jeho obchodu, kde sú rozvešané farebné šaty pre ženy a deti. "Slováci nás majú za veľmi, veľmi pracovitých ľudí. Prakticky nemáme žiadne dovolenky," hovorí Trung a dodáva, že sa im až tak dobre nedarí, no nádej nestráca.

"Myslím, že ja spolu s ďalšími Vietnamcami máme dobrú šancu nájsť si prácu v slovenskej firme. Hovoríme po slovensky a poznáme kultúru." Jeho rodičia prišli na Slovensko pred 30 rokmi. V súčasnosti žije na Slovensku 3 a ž 5 tisíc Vietnamcov.

Slováci na mňa stále zazerajú

Na Slovensku žije aj 21-ročná študentka Claudia Tran, ktorá prevádzkuje hipsterskú kaviareň v Bratislave. Jej rodičia do Európy prišli študovať na univerzity. "Takto môj otec skončil v Poľsku a moja mama na Slovensku. Obidvaja sú inžinieri," tvrdí Claudia, ktorá porovnáva vnímanie cudzincov v Bratislave s Viedňou.

Vietnamka, Claudia Tran, ktorá žije na Slovensku
Zobraziť galériu (2)
Vietnamka, Claudia Tran, ktorá žije na Slovensku  (Zdroj: Facebook)

"Každý v Bratislave videl aspoň raz jedného Aziata. No keď to porovnám s multikultúrnou Viedňou, ktorá je vlakom iba na skok, je to obrovský rozdiel," povedala pre NPR s tým, že každý sa jej u nás prihovára po anglicky, pretože si myslí, že je turistka a zazerajú na ňu. "Neviem, či na mňa zazerajú pretože som žena alebo preto, že som Aziatka. No aj tak zazerajú."

Študenti odmietli multikulturalizmus

Američania sa tu stretnú aj s Lani Willmar, ktorej rodičia utiekli z Južného Vietnamu, aby zakotvili ako utečenci na brehoch Spojených štátov. Lani učí na Slovensku v rámci jedného kurzu angličtinu. Zaujímavá skúsenosť sa jej prihodila na kurze o multikulturalizme.

Ten všetci študenti v jej triede odmietli. "Hovorila som o multikultúrnej spoločnosti v Spojených štátoch. Áno, sú tam problémy, je tam rasizmus, to však neznamená, že odmietneme kompletne celý multikulturalizmus. Keby sa tak stalo, neexistovali by Spojené štáty a moja rodina by tam nebola a život by bol celkom odlišný," tvrdí Lani.

Slováci prežívajú existenčnú krízu

Na záver reportáže sa reportéri stretli aj s Evou Kellerovou, embryologičkou na dôchodku. Tá si je vedomá komunity Vietnamcov, no s vlnami utečencov sa nedajú porovnávať, keďže prišli "potichu". Srdce jej puká pri pohľade na zmorených utečencov, ktorých ukazujú v televízii. "Situácia je chaotická. Nemyslím si, že tak veľa ľudí sem zapadne," tvrdí.

"Slováci preživajú existenčnú krízu. Boja sa, že ľudia sem prídu, postavia mešity a zmenia tunajší spôsob života," povedala Eva. Na záver pripomínajú autori článku, že jej vnučka študuje v zahraničí a neplánuje sa na Slovensko vrátiť. "Je súčasťou odlivu mozgov, ktorý robí zo Slovenska starnúcu spoločnosť. Spoločnosť, ktorá by mohla profitovať z prílivu utečencov."

Viac o téme: UtečenciKomunitaVietnamciReportáž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu