Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Kebabom proti nenávisti: Slováci bojujú za práva moslimov, Ficovi odkazujú toto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Slováci sa vedia postaviť aj za druhých a vyjadriť im podporu. Dôkazom toho je aj skupina, založená na Facebooku našincami, ktorí chcú podporiť moslimskú komunitu žijúcu v našej krajine. Ide o svojskú reakciu na kontroverzný výrok premiéra Roberta Fica, ktorý chce zabrániť vzniku ucelenej moslimskej komunity na Slovensku.

Premiér Fico nedávno otvorene vyhlásil, že slovenská finančná pomoc vo vzťahu k migračnej kríze nebude mať humanitárny charakter, ale bude slúžiť najmä na ochranu vonkajšej schengenskej hranice. Súčasne dodal, že „na dobrovoľnom základe neurobíme žiadne rozhodnutie, ktoré by viedlo k vzniku ucelenej moslimskej komunity na Slovensku.“ O výroku Roberta Fica písali viaceré svetové médiá a aj verejnosť naň reagovala pomerne znepokojene.

Celý svet opäť píše o Slovensku, stačila Ficova veta o moslimoch: Čistá nenávisť

Mnohí Slováci sa rozhodli moslimov zastať, výsledkom čoho je vznik komunity s názvom Kebab alebo Falatel za moslimskú komunitu a zdravý rozum, ktorú vytvorili ľudia zo stránky Moralbanal.sk. „Predseda Fico chce zabrániť vzniku ‚ucelenej moslimskej komunity‛. My si myslíme, že je dôležitejšie zabrániť vzniku a existencii komunít zlodejov, ktorí okrádajú všetkých občanov SR. Predseda Fico už 8 rokov dokazuje, že s takýmito komunitami žiadny problém nemá a ochotne ich chráni,“ mienia zakladatelia stránky na Facebooku, ktorí si v piatok večer 8. januára, na počesť moslimskej komunity, ktorá s problémami našej krajiny nemá nič spoločné, dali kebab. „Odporúčame špeciálne kebab servírovaný v bezpečnom alobale. Vegáni si môžu dať falafel,“ dodali aktivisti.

FOTO Kebabom proti nenávisti:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Kebab alebo Falatel za moslimskú komunitu a zdravý rozum)

Podľa Islamonline.sk sa viacerí Slováci moslimov zastali, podpísali podporný list a píšu podporné e-maily. Pohoršenie nad výrokom Roberta Fica vyjadrila nielen Nadácia otvorenej spoločnosti, ale aj Liga za ľudské práva. Moslimov podporilo i Centrum pre výskum etnicity a kultúry (CVEK), iniciatíva Výzva k ľudskosti či organizácia Človek v ohrození.

FOTO Kebabom proti nenávisti:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Kebab alebo Falatel za moslimskú komunitu a zdravý rozum)

„Sme presvedčení, že takéto vyhlásenie je ďaleko za čiarou toho, čo si politik a premiér európskej krajiny v 21. storočí môže dovoliť. Ak nás totiž aj naše vlastné dejiny v minulom storočí niečomu naučili, tak tomu, že kolektívna vina je neprípustná, zavrhnutiahodná a má veľmi neblahé následky. Podobné vyjadrenia, najmä z úst premiéra, ju namiesto poučenia opäť legitimizujú ako súčasť verejnej diskusie a znecitlivujú vnímanie verejnosti,“ komentovala premiérov výrok Výzva k ľudskosti na Facebooku.

FOTO Kebabom proti nenávisti:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Kebab alebo Falatel za moslimskú komunitu a zdravý rozum)

 

 

Viac o téme: KebabKebab alebo Falafel za moslimskú komunitu a zdravý rozum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu