Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ustupujú zdravotné sestry z boja? V Trenčíne už väčšina stiahla výpoveď

Zdravotné sestry takto protestovali pred parlamentom
Zdravotné sestry takto protestovali pred parlamentom

TRENČÍN - Sestry z Fakultnej nemocnice (FN) v Trenčíne sťahujú svoje výpovede. K dnešnému dňu eviduje nemocnica 54 žiadostí o ukončenie pracovného pomeru, svoje výpovede tak z pôvodných 189 sestier stiahlo celkovo 135. Informovala hovorkyňa FN Trenčín Petra Gembešová.

Výpovedná lehota začala plynúť 54 sestrám, ktoré trvajú na ukončení svojho pracovného pomeru, 1. januára tohto roka. "Pracovný pomer sestier, ktoré podali výpovede a nestiahli ich, trvá do 29. februára," uviedla Gembešová.

Na voľné pracovné pozície prijíma štátna nemocnica vhodných uchádzačov a podľa slov Gembešovej "vynakladá maximálne úsilie, aby bola zabezpečená plynulá prevádzka bez obmedzení a bez dopadu na pacientov".

V trenčianskej nemocnici pracuje dovedna 676 sestier a pôrodných asistentiek, pričom od 1. januára nastúpilo do práce deväť nových sestier. "Ďalšie nastúpia v priebehu mesiaca a k 1. februáru," avizovala Gembešová.

Ako dodala, v súvislosti s novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch a stavovských organizáciách v zdravotníctve platnej od 1. januára tohto roka, narastú vo FN Trenčín mesačné platy sestier a pôrodných asistentiek v celkovej výške o 47.700 eur.

Hromadné výpovede podali sestry z Trenčína 7. decembra 2015. Pridali sa tak ku svojim kolegyniam z ďalších nemocníc v Košiciach, Trnave, Bojniciach, Žiline, Prešove, Martine, Dolnom Kubíne, Trstenej a Poprade. Na ukončení svojho pracovného pomeru podľa Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek ich naďalej trvá približne 900.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý má od januára 2016 upraviť mzdy zdravotníkov. S tým však zástupcovia sestier nesúhlasia, nepáči sa im výška koeficientov, cez ktoré sa preratúva mzda či chýbajúce zohľadňovanie praxe. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) naopak považuje zákon za korektný a solídny.

Viac o téme: ŠtrajkSestryVýpovede
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu