Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Počasie nás znovu nepoteší: Vodičov potrápi hmla a poľadovica, hory zase silný vietor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Na celom Slovensku sa môže tvoriť hmla, na väčšine územia hrozí aj poľadovica. Na cestách si treba dávať pozor. Pred hmlou a poľadovicou varuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa.

Dohľadnosť v hmle môže byť 50 až 200 metrov. "Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," upozorňujú meteorológovia. Nebezpečná je aj poľadovica. Tá sa môže tvoriť vo všetkých krajoch okrem Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho.

SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa aj pred silným vetrom. Platiť má dnes a utorok (12.1.) na horách. "Nad pásmom lesa sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 26-32 m/s (95 až 115 km/h)," informuje na webstránke SHMÚ. Táto rýchlosť je pre ľudské aktivity nebezpečná.

Pred hmlou a poľadovicou varuje vodičov aj Slovenská správa ciest (SSC). "Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý. Na diaľnici D1 v úseku Široké-Fričovce sa tvorí poľadovica," upozorňuje na svojej webstránke. Poľadovica sa tvorí aj v okrese Komárno a na ceste II/526 Klenovec - Rákošská Baňa.

Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy. Povrch vozoviek je prevažne mokrý, miestami vlhký, s výnimkou regiónov Orava, Liptov, Tatry, Šariš, Horehronie, kde je mokrý alebo pokrytý miestami kašovitým, utlačeným snehom v hrúbke jeden centimeter. "Zľadovatený sneh do jedného centimetra sa miestami vyskytuje na cestách III. triedy v obvodoch Haligovce, Spišská Stará Ves a Stakčín," dopĺňa SSC.

Viac o téme: BratislavaSlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu